Sammenlign alle kredittkort med cashback i Norge
Tilbudet om cashback er blant de vanligste årsakene til at nordmenn skaffer seg kredittkort. Slik kan du enkelt sammenligne de prisene og betingelsene som gjelder for alle kredittkort i Norge.
Publisert: 08.01.2020 kl 14:25
Sist oppdatert: 08.01.2020 kl 14:27
Cashback: I korte trekk
Cashback betyr at en forhåndsbestemt andel av beløpet som belastes på et kredittkort refunderes til den som eier kortet. Dette skjer som oftest ved månedsslutt og vil fremgå på fakturaen.
Cashback innvilges på 1 av 4 måter:
- Ved kortkjøp innen utvalgte kategorier (f.eks bensin, flyreiser og mat).
- Universell cashback (gjelder for alle kjøp).
- Periodevis via kampanjer på utvalgte kjøp.
- Kjøp hos bestemte kjeder.
Refusjonen kan også skje på ulike måter, der noen kortselskap bruker en hybridløsning. Noen kort gir deg eksempelvis valget mellom å trekke ut pengene i kontanter, eller å bruke det som avslag på spesifikke varer.
Velger du det siste alternativet vil du kunne velge hvilke kjøp som skal krediteres på fakturaen i ettertid.
Cashback må samtidig ikke forveksles med tilbudet om rabatt på spesielle kjøp. Det inkluderer kun de kortene som lar deg ta ut pengene cash, altså i form av kontanter etter eget ønske. Det ekskluderer derfor rabatter på spisesteder, bonuspoeng og lignende.
Slik finner du informasjon om alle kredittkort
Før du søker om et kredittkort med cashback bør du gjøre noen forundersøkelser i markedet. Det inkluderer en sjekk av kortenes rentesatser, gebyrer og vilkår for nedbetaling av utestående saldo.
For å kunne sammenligne alle de forskjellige kredittkortene har du deretter flere valg.
- Undersøk vilkårene direkte hos hver bank og kortutsteder. Dette krever mye tid og forarbeid.
- Bruk en tabell med en oversikt over alle kredittkort med cashback og bonus, lik den som tilbys av kredittkortinfo.no.
- Les mer om hvert kort på en offentlig prisportal (f.eks hos Finansportalen.no).
Når du skal sammenligne cashback-fordelene er det visse punkter du bør være oppmerksom på:
- Den månedlige eller årlige grensen for refusjon.
- Hvorvidt fordelen knyttes til en spesifikk kjede eller butikk.
- Hvorvidt det er mulig å trekke ut pengene som kontanter, eller kun i form av at fakturaen krediteres.
Vær obs på kortenes begrensninger
Det er ofte slik at kredittkort med cashback har en innebygget grense for hva du kan få refundert per måned. Slik fungerer det:
Se for deg at du bruker et bensinkort som gir deg 3% av kjøpet tilbake og du kan maksimalt spare opptil 3.000 kroner i året. I slike tilfeller er det vanlig at kortselskapet legger til en ekstra restriksjon som setter en grense for månedlig besparelse.
Deler du 3.000 med 12 måneder blir resultatet 250 kroner per måned. Du kan altså ikke spare mer enn 250 kroner per måned med kortet før fordelen forsvinner. Deretter må du vente til neste måned før fordelen gjenopptas.
Andre unntak
Cashback innvilges aldri ved uttak av kontanter i banken eller minibank. Derimot vil den utestående saldoen belastes med renter umiddelbart fra det tidspunktet du tar ut pengene.
De fleste kort har også innebygde sperrer som hindrer innvilgelse hvis pengene brukes til visse kjøp, f.eks til pengespill hos utenlandske nettcasino.
Kortene bør alltid benyttes med forsiktighet
Alle kredittkort byr på fordeler såvel som ulemper. Utover å kunne tilby fleksibilitet og visse bonusfordeler har mange av de også et høyt rentenivå.
Flere av kortene krever i dag en effektiv rente som fort kan ligge høyere enn 20%. Derfor kreves det at man utviser forsiktighet for å unngå at en havner i en situasjon der kortets fordeler spises opp av renteutgiftene.
3 tips
- Til tross for at kredittkortene tilbys med en betalingsfri periode uten renter (gjerne 50 dager), bør man alltid slette gjelden så fort man har mulighet.
- Forsøk alltid å kombinere kredittkortet med kjøp som gir avslag, slik som rabatter, bonus og lignende. Ikke belast kortet for hverdagskostnader.
- Hold et øye med kortenes gebyrer, særlig hvis du planlegger å bruke det utenlands.
Pass deg for gebyrene
Mange kort krever gebyrer som spiser opp de økonomiske fordelene med å få penger tilbake. Et eksempel er årsgebyret, som kreves av et knippe kortselskap. Som regel er det snakk om noen få hundrelapper, men det kan også være betydelig høyere.
I tillegg har noen kort gebyrer for å ta ut penger i minibanken, pluss ved kjøp av varer i utenlandsk valuta.
Bruker du kortet til å betale for flyreiser kan du også risikere at selgeren lemper kostnadene over på deg som kjøper. Det har kommet nye regler for hvordan kjøpmenn skal håndtere denne typen transaksjoner innad i EU, men noen selgere overholder fortsatt ikke reglene.
På bakgrunn av dette bør du alltid sjekke gebyrene nøye før du velger å bruke kredittkortet som et betalingsmiddel.