Se hva vi «traff på» langs Akerselva
En gråhegre tok livet med ro tirsdag.
Publisert: 18.03.2020 kl 16:05
Sist oppdatert: 21.01.2021 kl 08:28
AKERSELVA: Med sol og nesten fønvind, og en by som er satt i pausemodus, er "trafikken" av gående, joggende og syklende langs Akerselva stor i disse dager.
Men der det var lett å se mennesker, var det egentlig bare flaks som gjorde at vi så denne godt kamuflerte krabaten tirsdag ettermiddag.
På elvebredden, ved Svensenga like nedenfor Stilla, sto en bedagelig gråhegre på ett bein og tok livet med ro.
Gråhegre er ikke en uvanlig fugl i Norge, den hekker i hovedsak langs kysten, stedvis så langt nord som til Troms. Det forekommer også at hegre hekker i innlandet. Selv om den er en trekkfugl, hender det at den overvintrer her til lands langs kysten.
Den er en karakteristisk fugl, med lang hals, lange bein, spist nebb og et vingespenn som kan være opptil nesten to meter på de største individene. Den er en vader, som fanger fisk, men også mus, frosk, insekter og andre smådyr kan stå på menyen. Hegren hekker gjerne i kolonier, og lager reir i trærne. (Kilde: Store Norske Leksikon).
– Jeg har sett hegre i samme område i vinter selv, sier Arbodd Håpnes, Kjelsås-bosatt biolog og ansatt i Naturvernforbundet, på telefon til Nordre Aker Budstikke. Han har også sett en hegre på et hustak i Solligrenda i vinter, og utelukker ikke at det kan være samme individ som har slått seg til her i nabolaget vårt.
– Hvis den har funnet et område med mat, trenger den ikke bruke energi på å flytte på seg. Da kan den holde til her frem til våren kommer skikkelig, og etablere seg med en koloni, sier Håpnes.
Selv om hegre ikke er uvanlig langs Akerselva, NRK skrev i 2015 at hegre ofte observeres ved Oslomarkas Fiskeadministrasjons (OFA) klekkeri, og en Instagram-bruker la ut dette bildet av en hegre ved Bjølsendumpa samme år, er det ikke hverdagskost å se en, sier biologen.
– Den er litt sky, og derfor ikke et veldig vanlig syn. Vanligvis er den å finne litt lenger sør så tidlig på året.
Hegren holder til både i saltvann og ferskvann, og i vassdrag som Akerselva. Med den milde vinteren vi har hatt, og når det er snø- og isfritt som nå og åpent vann, har den ikke problemer med å finne mat i elva, påpeker han.
– Vassdragene i Oslo har mye fugle- og dyreliv. Hegren er én av artene vi finner her. Selv så jeg en stjertand i Akerselva i vinter. Det er en art som er på lista over sårbare arter i Norge. Og vintererle – den likner på linerler, men er mer gul/grønn – hekker også langs Akerselva. Den ser jeg rett som det er ved Nydalsdammen. Det er et yrende dyreliv, sier Håpnes, og referer også til beverbestanden ved elva.
– Særlig nå, når vi skal reise minst mulig, er det flott å ha slike naturområder som Akerselva og marka så nært som vi har i Oslo. Og det er mye god helse i naturen. Man må bare oppfordre folk til å benytte seg av den. Og kanskje får man se en hegre på veien.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!