Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Se hvor mye din bolig har økt i verdi

Ferske tall viser at prisfallet på bolig er over for denne gang.

BOLIGMARKEDET: Ferske tall viser at boligprisene steg i august. Foto: Foto: Kristin Trosvik

Det var en solid nedgang i boligprisene i juli. Ferske tall fra Eiendomsmeglerbransjens prisstatistikk viser at det nå er en solid oppgang igjen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2013 kl 13:16

OSLO: I august var det mange boliger på markedet, men likevel ser vi en kraftig prisvekst. Prisene har steget hele 2,4 prosent siden juli.

- Vi har hatt en sterk august, også historisk sett, sier Christian Vammervold Dreyer, adm.dir. i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Året startet med en kraftig prisvekst på boligmarkedet. I mars begynte prisene å flate noe ut, men i april pekte igjen kurven oppover.

Boligmarkedet i mai måned viste noe lavere omsetning og utflating i prisene. I juli fikk vi en solid nedgang i prisene.

LES OGSÅ: Her er Groruddalens dyreste bolig

August måned er tradisjonelt en måned da prisene stiger etter ferien. Prisstigningen i august i år var likevel høyere enn bransjen regnet med.

- Jeg var overrasket over 2,4 prosent. Det har vært mange dystre spådommer i det siste, men tallene viser at det ikke er noen grunn til å advare mot boligkjøp, sier Tormod Boldvik, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Tall for august

Boligprisene for august var 2,4 prosent høyere enn i juli. Sammenliknet med august 2013 er prisene 3,9 prosent høyere.

Gjennomsnittsprisen hittil i 2013 er 5,8 prosent høyere en gjennomsnittet i 2012.

Prisene på eneboliger steg med 2,5 prosent fra juli og var 4,7 prosent høyere enn i august 2012.

Prisene på delte boliger steg med 4,2 prosent fra juli, og var 4,0 prosent høyere enn i august 2012.

Prisene på leiligheter steg med 1,6 prosent fra juli, og var 3,3 prosent høyere enn i august 2012.

LES OGSÅ: Tapte kamp mot Byantikvaren

Selektivt marked

Christian Vammervold Dreyer sier at markedet er svært selektivt nå. Derfor vil det ta lengre tid å selge enkelte objekter.

- Vi har et veldig stort varelager, større enn på flere år. Vi ser at kjøperne har bedre tid og dermed ser vi store forskjeller på hvor lang tid det tar å selge. Mange salg går på forhandlinger og ikke på budrunder, sier han.

LES OGSÅ: Megler tjente 840.000 på én telefon

Priser i Oslo

I Oslo steg boligprisene med 2,2 prosent sist måned.

I snitt må du nå ut med 45.700 kroner per kvadratmeter for en bolig i hovedstaden.

Leiligheter i Oslo steg med 1,5 prosent fra juli. For leiligheter må du i snitt betale 47.700 kroner per kvadratmeter.

Det er store forskjeller på veksten innad i Oslo. Tallene viser at prisene nå stiger mest i øst og i utkantstrøkene i Oslo.

LES OGSÅ: Jomfruhagen ferdig neste høst

Det lønner seg å kjøpe

Nyhetsbildet har i det siste vært preget av økonomer som advarer mot at boligboblen snart vil sprekke. En profilert økonom mente at det vil lønne seg å leie i stedet for å kjøpe. Tormod Boldvik sier at det er morsomt å se at boligmarkedet står imot disse spådommene.

- Bolig er en trygg investering. Markedet kommer til å holde seg godt i mange år tid. Jeg vet ikke om prisene faller en prosent i løpet av året, men 1 prosent er rundt 30.000 kroner. Jeg tror det er viktigere å finne den rette boligen og tenke langsiktig enn å spare 30.000 kroner, sier Tomod Boldvik og legger til:

- Ikke løp og kjøp, gå og kjøp.

LES OGSÅ: Ingen menneskerett å bo i Oslo

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

  • Informasjonskapsler ("cookies") i din nettleser
  • Teknisk info på servere
  • Brukerinformasjon i databaser

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...