Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Brillebloggen:

Ser de negative virkningene av sterk sol året rundt

SOLBRILLER PÅ: Medarbeiderne ved Specsavers hovedkontor på Helsfyr, har donert sine solbriller og idag fikk vi delt dem ut, blant annet til Fatimia. Foto: Morten Bendiksen

Et par solbriller fra Norge kan utgjøre en stor forskjell på Zanzibar, for å redusere risikoen for å utvikle grå stær.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

For femte år på rad blogger Philip Reiler fra Grefsen om sine opplevelser i løpet av den ukeslange Eyecampen i Tanzania. Reiler er PR-sjef i optikerkjeden Specsavers, som har reist til Tanzania med briller som er donert fra Norge. Eyecamp er en del av optikerkjedens humanitære prosjekt «Gi syn til Tanzania».

Brillene er levert inn i norske Specsavers-butikker. Blant annet hos optikeren på Sandaker senter. Gjennom den kommende uken følger vi de norske optikernes arbeid med å finne nye eiere til brillene de har med seg, og gi mennesker som ser dårlig i Tanzania «nytt syn».

DAG 3:

Vi ble møtt av mange forventsfulle mennesker da vi flyttet «eyecampen» til Kunda, der vi skal gjennomføre to siste dagene av arbeidsuka vår på Zanzibar.

Dessverre er grå stær et stort problem blant befolkningen og de 1200 solbrillene vi har med fra Norge vil komme til god hjelp her. Sola er svært sterk og i et land med soldager året rundt, kan det gjøre stor skade på øynene, om man ikke beskytter seg.

– Det er svært viktig å beskytte øynene mot de skadelige UV-strålene, og hos folket på Zanzibar får vi virkelig se de negative virkningene av sola, i form av mange mennesker som utvikler grå stær, forteller optiker Marie Eidhammer, som bidrar med sin ekspertise under Gi syn til Tanzania.


FIKK SOLBRILLER: Juma er fornøyd med de nye solbrillene sine og lover å bruke dem flittig som forebygging mot den sterke sola på Zanzibar. Foto: Morten Bendiksen

Det er nemlig en klar sammenheng mellom soleksponering, manglende bruk av solbriller og utvikling av grå stær. Og dette kan jo også nordmenn merke seg, spesielt med tanke på perioder med mye sol, som for eksempel påsken.

På hovedkontoret til Specsavers på Helsfyr, har vi også satt fokus på dette, og gode kolleger har donert sine solbriller som vi har tatt med oss til Zanzibar. I dag fikk vi delt ut disse til glade mottakere med klar beskjed om at de må være flinke til å bruke dem!

Les innleggene i Brillebloggen fra tidligere års turer, her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...