Nordre Aker Budstikke

Ser du hvor dette er?

Kjelsåsveien med utsikt mot Grefsen stasjon. Fotografering 1930 - 1940 (ca). Foto: Ukjent / Oslo Museum

Bydelen har endret seg mye! Kjenner du igjen denne utsikten fra Kjelsåsveien?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

GREFSEN: Bildet over, som er tatt fra Kjelsåsveien, trolig en gang på 1930-tallet.

I bakgrunnen ser vi Grefsen stasjon, og utsikten over byen. I dag er mye av denne utsikten bygget igjen.

Utsikten har endret seg på 100 år. Her fra 2016. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Om Grefsen stasjon skriver Bane NOR:

«Grefsen stasjon ble tatt i bruk i 1900, to år før hele Gjøvikbanen sto ferdig. Stasjonen ligger 6,82 kilometer fra Oslo S og 109,2 meter over havet. Fra Grefsen er det også sporforbindelse til Alna på Hovedbanen. Alnalinjen brukes bl.a av en rekke av godstogene mellom Oslo og Bergen.»


Grefsen stasjon i 1903. Foto: Wilse, Anders Beer / Oslo Museum

Stasjonsbygningen er en særpreget bygning i teglsteinsgotikk, tegnet av jernbanens daværende arkitekt Paul Due. Due har også tegnet Kjelsås stasjon.

De to første årene var Grefsen stasjon midlertidig endestasjon for persontogene inntil Etterstadskjæringen ble ferdig og banen kunne fullføres i 1902. Den var tenkt som utgangspunkt for Nordbanen og en planlagt ringbane nord for Kristiania. (Kilde: Wikipedia).

Se flere bilder av Grefsen stasjon:

Grefsen stasjon, ca. 1900. Foto: Thorkelsen, Thorkel Jens / Oslo Museum


Bilene tilhører Hærens Automobilkorps, som står med en liten serie biler fortløpende registrert fra og med A-1301 i Bilboken for Norge 1922.
Fra høyre: A-1307 Federal lastebil, som så slik ut i 1919-20, kanskje også tidligere. A-1303 og 1304, begge Overland personbiler eldre enn 1920. A-1304 har 1918-design, A-1303 må være eldre. (Fotografert, antatt 1922). Foto: Holmsen, Johannes Markus / Oslo Museum

Grefsen stasjon ca. 1900. Foto: Bull, Jørgen / Oslo Museum

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...