Nordre Aker Budstikke

De gamle ser ikke byen for bare trær

Ikke så langt å se, fra Nordberghjemmet og retning over byen. Foto: PRIVAT

– Sykehjemmet ligger kjempefint til, med en teoretisk panoramautsikt over Oslo og Oslofjorden. Men de ser jo ingenting av utsikten, selv fra 4. etasje, sier sønnen til en av beboerne. Bymiljøetaten viser til at det er tynnet i skogområdet, og at det i området er «store gamle trær», som er vurdert som lokalt viktige.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.06.2019 kl 08:58

NORDBERG: Pål Lyng-Laeng er sønnen til Aase Berit Laeng, en av beboerne ved Nordberghjemmet. Han fortviler over at den potensielle utskten over byen er dekket av trær.

Slik er nemlig utsikten fra fjerde etasje:

Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Henning Stene (H) er leder av Bydel Nordre Akers tilsynsutvalg ved Nordberghjemmet. Senest i mai i år understreket tilsynet i sin rapport på at skogen må beskjæres.

– Tilsynsutvalget tok denne saken opp første gang i sin rapport av 27. juni 2017. Utvalget hadde tidligere tatt dette opp med leder og styret på Nordberghjemmet - de oppnådde ikke resultater via sine kontakter. Jeg kjenner til at saken også er tatt opp med Bymiljøetaten, etter initiativ fra bydelen selv. Skogen syd og vest for Nordberghjemmet må beskjæres kraftig for å gi lys til beboerne på hjemmet. Det er utrolig at Oslo kommune ved Bymiljøetaten bare lar skogen vokse, sier Stene til Nordre Aker Budstikke.

Henning Stene i tilsynsutvalget. (Arkivfoto)

Han vil igjen ta dette opp med bydelsadministrasjonen og leder av bydelsutvalget i Nordre Aker, Per Henry Christiansen (H).


LES OGSÅ: Krever at barnehageeier betaler tilbake nesten 1.6 millioner kroner

Har tynnet skogen

Bymiljøetaten svarer til Nordre Aker Budstikke at de allerede har tynnet skogen i år.

– Bymiljøetaten gjorde en tynning av dette skogsområdet i vinter med felling av noen trær for å gi mer lys til beboerne. Tidligere år har det vært gjort en fristilling av større eiketrær. Vi mener at mye er tatt, og det vil derfor ikke bli utført ytterligere tynning her i år, skriver pressekontakt Monica Thorud Olsen i en e-post.

Hun utdyper videre:

– I 2016 fjernet vi vegetasjon rundt større eiketrær, som er sikret i henhold til forskrift om utvalgt naturtype etter naturmangfoldloven.


I 2018 og 2019 ble det utført tynning i skogen der oppslag fra mindre trær, lavt hengende greiner, samt felling av risikotrær og platanlønn (fremmed art) ble fjernet. Disse naturtype er registrert (ekstern lenke)

Kartutsnitt: gulskravert område er registrert naturtype «store gamle trær», vurdert som lokalt viktig C.

Foto: BYMILJØETATEN

– Bymiljøetaten har som oppgave å ivareta og bevare grøntområder. I henhold til våre retningslinjer for behandling av søknader fjerner Bymiljøetaten trær bare dersom de innebærer risiko eller etter vår vurdering er i strid med naboloven - Lov om rettshøve mellom grannar. Det skal være tungtveiende argumenter for at private blir gitt tillatelse til å felle eller beskjære trær på Oslo kommunes områder. Det settes strenge krav til likebehandling, skriver Thorud Olsen.

– Noe så enkelt som å se danskebåten komme og gå

Pål Lyng-Laeng, sønnen til beboeren ved Nordberghjemmet, mener graden av vegetasjon kan påvirker livskvaliteten til de som bor på hjemmet.

– Beboerne synes jo selvfølgelig at det er hyggelig med trær og grønt rundt seg, med fugler og ekorn, men de er på en måte «innesperret» bak trærne. De vet alle hva som skjuler seg bak trærne, og kunne gjerne sett litt mer ut over byen og fjorden. Dagene går ofte med til å se på TV, da kommunikasjonen mellom alle beboere ikke alltid er så enkel. Da hadde det vært god «terapi» å kunne se utover byen, med de impulser det gir, sier han.


– Noe så enkelt som å se danskebåten komme og gå, ville gitt ny input til samtaleemne. Når hun (moren, journ.anm.) og flere med henne sitter på verandaen eller i spiserommet syd i bygget, kan de ikke se verken byen eller fjorden, selv om utsikten skulle vært helt lik den fra for eksempel Havnabakken. De høye trærne er et daglig samtaleemne, og begrenser livskvaliteten deres med tanke på hva dagene kunne ha gitt av frihetsfølelse og motivasjon i ellers veldig like dager. De er bortskjemt på Nordberghjemmet med mye som skjer, men de føler seg fortsatt unødvendig innesperret.

– Mister både lys og himmel

Institusjonssjef Lisbet Sørgjerd. Foto: Diakonhjemmet / Nordberghjemmet

Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med ledelsen ved Nordberghjemmet. De har ingenting imot om det hugges litt, slik at det blir mer å se på ut av vinduene for de eldre.

– Nordberghjemmet får mange tilbakemeldinger fra beboere og pårørende om at det hadde vært ønskelig med både mer lys og utsikt. Mange av de eldre har stor glede av å sitte i stuen eller på terrassen og se utover, i tillegg er godt og naturlig lys viktig for våkenhet. Vi merket ikke mye til beskjæring som har blitt gjort og skulle ønske at det hadde blitt tatt mer. Også skogen på vestsiden av bygget er stor, høy og tung. Mange av beboerne har vinduer mot denne og mister derfor både lys og himmel, sier daglig leder ved Nordberghjemmet, Lisbet Sørgjerd.

Det er Diakonhjemmet som drifter Nordberghjemmet.


LES OGSÅ: – Oslo Bysykkel kjører en hard linje - med bot på 7500 kroner for stjålet sykkel

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...