«Gangvei til besvær»:
– Ser ut som en nypløyd potetåker med masse løse steiner

Tom Kristiansen og hunden Nano bruker ofte nevnte gangvei, men kommunen tar ikke ansvar for vedlikeholdet. Foto: Tiril Haga
Bymiljøetaten mener at gangveien ikke er deres ansvar. Det synes beboer Tom Kristiansen er merkelig, for den er skiltet med gangvei.
Publisert: 18.09.2020 kl 12:43
Sist oppdatert: 25.09.2020 kl 13:43
GREFSEN: – Jeg har jo gått her selv da jeg var liten og skulle til skolen. Veien har aldri blitt gjort noe med, mener Tom Kristiansen fra Grefsen.
Gangveien mellom Lilloe-Olsens vei og Gamle Kjelsås vei er godt brukt ifølge Kristiansen, særlig av skoleelever og de som skal til kirken. Kristiansen har bodd i området i over 50 år og mener det er en gangvei til besvær.
– Jeg har bodd i gata her i mer enn 50 år og har både sett og hørt om folk som snubler, vrikker beinet og faller på is og snø. Årsaken er at disse gangveiene ikke vedlikeholdes av noen. De er hullete og overflaten ser ut som en nypløyd potetåker med masse løse til dels store steiner. Om vinteren er det ingen som måker eller strør når det er glatt, sier Kristiansen.
Han forteller at han prøver å måke her selv om vinteren, men at det er vanskelig å unngå å ødelegge snøfreseren.
Tok bort skilt
Kristiansen har flere ganger prøvd å ta opp gangveiens tilstand med Bymiljøetaten.
– Først så fikk jeg avslag på at Bymiljøetaten hadde ansvaret. Da svarte jeg at det synes jeg var merkelig siden den er skiltet. Da skrudde de ned det skiltet, men i andre enden er det fortsatt et skilt, påpeker Kristiansen.
Bymiljøetaten svarte ifølge Kristiansen at om dette er kommunens ansvar, hadde veien vært for smal til å bruke maskinene deres for å gjøre veien til et tryggere sted å gå.
– Den er like bred som et fortau, så det er jo ikke riktig. Det beste hadde jo vært å ha fått et asfaltdekke her, mener Kristiansen.
Han forteller videre at i tidligere år så ble veien vedlikeholdt av vellet, som ikke er aktivt lenger.
Gangveien fortsetter fra Gamle Kjelsås vei mot kirken.
– Der må man også gå med aktsomhet for å unngå skader, sier Kristiansen, men at dette da er på kirkens grunn.
– Ikke tatt over drift
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Bymiljøetaten, de svarer at arealet er regulert til gangvei i tre meter bredde, men at området ikke er bygget i henhold til regulering.
– Per dags dato er ikke denne veien bygget i henhold til regulering som gangvei, og Bymiljøetaten har ikke funnet noen dokumentasjon på at denne stien er tatt over av Bymiljøetatens drift. Det er mange områder i Oslo som har en regulering som tilsier at området skal være offentlig, men som av ulike årsaker ikke driftes av veimyndigheten. En kommunal gangvei skal for eksempel ha asfaltdekke. Vi har ingen gyldige skiltvedtak på skiltet. Siden skiltingen viser at det er gangvei og at dette er et offentlig skilt bør nok skiltet fjernes, sier pressevakt Guro Birkeland Tangen.
– Skremmende
Kristiansen svarer om Bymiljøetatens tilbakemelding:
– At Bymiljøetaten fraskriver seg alt ansvar er skremmende. Gangveien er benyttet av det offentlige og da må det offentlige ta ansvar for den, sier Kristiansen, og viser også til reguleringen som gangvei.
– Jeg bor like ved og erfarer hvert år at brukere av gangveien faller og skader seg. Vi har hatt barn som har slått hode og de blødde så kraftig at de måtte på legevakten og sy. Om Bymiljøetaten hadde tatt sitt ansvar kunne slike hendelser unngås fremover.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!