Nordre Aker Budstikke

Serr? Vet du ikke hva e-sport er?

E-sport har fått stadig større utbredelse. Nå blir det fag i videregående skole. Foto: Alex Haney / Unsplash

Nå kan du ta e-sport som toppidrett, på videregående skole.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2019 kl 10:31

OSLO: 1. mars er fristen for å søke plass på videregående skole for tusener av 10. klassinger.

Nå kan du også ta e-sport som toppidrett, på videregående skole. Men hva er egentlig e-sport? Kuben videregående skole er en av Oslo-skolene som nå tilbyr e-sport som toppidrettsfag fra høsten av.

Trine Bruusgaard, rådgiver ved skolen, var på infomøte mandag. For hva er egentlig e-sport?

– Dette handler om å konkurrere i dataspill, e-sport er verdens største idrett. Men man trenger ganske så topptrimmet moderne utstyr for å hevde seg i verdenstoppen. Ved Kuben har vi også en gaming Club, og vi samarbeider med Nordavind, et lag som hevder seg internasjonalt i sporten. Det er mange funksjoner knyttet til gaming på dette nivået: Coacher, trenere, kommentatorer, fasilitatorer spillere og andre, forteller Bruusgaard.

Rådgiverne ved Kuben står klare til å fortelle deg om e-sport, fra venstre Marianne Rogneby, Trine Bruusgaard, Christian Myhrvold, rektor Kjell Ove Hauge, Ida Engelsvik, Reidar Hagevik og Kjetil Taugbø. Foto: KUBEN VGS

Også fysisk trening

I skolens egen informasjon om fagtilbudet, står det blant annet:

«E-sport er å konkurrere i dataspill, enten som lagspill eller en mot en. E-sport blir oftest sett gjennom strømming over Internett, men er også en stor publikumssport. I klippet ser du den norske Counterstrike spilleren Håvard «rain» Nygård som spiller for det internasjonale profflaget Faze. Disse spillerne lever ikke bare av premiepenger, de har også faste lønninger. Slik har det nå begynt å bli i Norge også. De største lagene i Norge lønner nå spillerne sine slik at de kan drive med e-sport på heltid. Spillerne trener opp mot 40 timer i uken.

Toppidrettsfaget har et omfang på 140 årstimer som vil si 5 skoletimer i uken. Som topp-idrettsutøver i e-sport må elevene lære å bli lagspillere gjennom å spille lagspill og bedrive trening sammen (…) Det vil være obligatorisk å delta på lagtreninger med skolelaget (…) Elevene skal lære seg å lage treningsplaner for både spill og fysisk trening. Den fysiske treningen kan bestå av styrke, koordinasjon og utholdenhet. Kosthold vil også bli fokusert på, da et sunt kosthold er et viktig grunnlag for all trening. En e-sportutøver må se sammenhengen mellom kosthold, trening og helse. Samarbeid og fair play vil bli grunnleggende i all aktivitet.»

Både Kuben vgs. og Persbråten vgs. vil tilby e-sport som toppidrettsfag fra høsten 2019.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...