Nordre Aker Budstikke

«Sett deg ned, og filosofer over den siste seterjenta her oppe...»

Linderudseter skal ha ligget her, på høyden bak hoppbakken i Linderudkollen. Foto: Torild Jensen

Og kanskje har du også møtt på huldra, på setra bak hoppbakken?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.06.2020 kl 11:46

LINDERUDKOLLEN: Fra Håvard Pedersen og Bymiljøetatens bok På tur i Oslos flotteste klasserom, 30 år med skolebarn i Oslomarka, trekkes også frem Linderudseter i Lillomarka.

Linderudseter var setra til store Linderud gård. Seterdriften opphørte i 1830-åra, men skal ha vært den siste seteren som var i bruk i Østre Aker, ifølge boka.

Fra Solemskogen tar det rundt 20 - 30 minutter å gå til Linderudseter, inn til høyre etter bommen. Der veien lenger fremme deler seg i to, så er det veien til venstre som fører opp til Linderudseter. Foto: Torild Jensen

«I dag finnes ingen rester av seterhusene, men Bymiljøetaten sørger for å holde en del av setervollen åpen, og den er nå en fin rasteplass med benk og vakker utsikt. Den øvrige setervollen er nå granskog.

Sett deg ned på benken og filosofer over gamle Mari, den siste seterjenta her oppe. (…) Den siste sommeren hennes fant hun en del kvist på setervollen etter tømmerhogst. Hun var redd kuene skulle få revet opp både føtter og spener, og tente likeså godt på kvisten. Ikke bare kvisten, men hele seteren ble flammenes rov. Heldigvis kom både Mari og krøtter helskinnet fra det hele. Tramp på bakken, og det høres hult ut under. Som seg hør og bør på gamle setrer, holdt også underjordiske til her. Huldra er observert av flere her oppe og omtalt i Peter Christen Asbjørnsens historie: "En tiurleik i Holleia"», skriver Håvard Pedersen.


Linderud gård, foreviget i 1965. Foto: Eng, Knut B./Oslo Museum

Brandte-Lars og huldra

Oslo Byleksikon omtaler også Linderudseter:

«Seteren var den sørligste av setrene i Lillomarka og lå i Abbediseter skog, en gammel klosterskog fra før reformasjonen. Den var husmannsplass på 1700-tallet. Som seter under Linderud gård var den i drift til 1830-årene, det siste sted det ble setret i Aker. I fortellingen «En tiurleik i Holleia» har Peter Chr. Asbjørnsen innflettet en historie om skytteren Brandte-Lars og trollharen fra Linderudseter. Samme skytter har i følge en annen tradisjon hatt sammenstøt med huldra nær denne vangen.»

Foto: Torild Jensen

I området har det også blitt funnet spor etter steinalderen, her kan du lese mer.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...