Klager på avslag:
Setter bevaring av trær opp mot boliger til vanskeligstilte
Boligbygg har utbyggingsplaner for tomta på Tåsen, men har fått nei av Plan- og bygningsetaten på dispensasjonssøknad om å felle trær på eiendommen. Nå har det kommunale foretaket klaget på avslaget.
Publisert: 27.11.2019 kl 12:40
Sist oppdatert: 01.12.2019 kl 10:37
TÅSEN:– Vi har mistet flere store trær i nabolaget de siste årene og vi vil bemerke at det er underlig og skuffende at det er en kommunal utbygger som søker om denne dispensasjonen. Nettopp kommunen bør gå foran som et godt eksempel, skriver naboer i en protest mot utbyggingssaken i Hauges vei 9 på Tåsen, som Nordre Aker Budstikke omtalte i fjor vår.
For å gjøre en lang historie kort – Filter Arkitekter AS, på vegne av Boligbygg, fikk i høst avslag på dispensasjonssøknaden om å felle trær på tomta, av Plan- og byningsetaten:
«Plan- og bygningsetaten avslår søknaden om oppføring av boligbygg med åtte enheter og riving av eksisterende enebolig og garasje (…) Det er merknader til søknaden. Vi avslår søknaden fordi tiltaket er i strid med § 6.7 i småhusplanen. Dispensasjon fra § 6.7 kan ikke gis, fra avslaget på dispensasjonssøknaden.»
Dispensasjonssøknaden gjelder felling av ett pæretre, ett epletre og to grantrær.
Det betyr at hele byggesøknaden er avslått, på grunn av at søker ikke fikk dispensasjon til å felle trærne, som var nødvendig for å få gjennomført byggeprosjektet.
– Eventuelt må det sendes inn en ny, og omprosjektert søknad for eiendommen, og da skal parkeringsspørsmålet behandles på nytt, ifølge Plan- og bygningsetaten til Nordre Aker Budstikke tidligere i høst.
Parkeringsløsningen i planen har også fått reaksjoner fra naboer og vel. Les mer her.

Nabolaget har engasjert seg i utbyggingsplanene i Hauges vei 9, og hang også opp aksjonsmateriale på gjerdet inn mot tomta i Hauges vei 9, og hvor Boligbygg ønsker seg åtte nye omsorgsboliger. Men nå er altså dispensasjonssøknaden for å få felle trær på tomta, avslått av Plan- og bygningsetaten. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE
Klager på avslaget
Plan- og bygningsetaten mottok denne måneden klage på avslaget på dispensasjonssøknaden om å felle trær, fra Filter Arkitekter og kommunale Boligbygg. Klagen er datert 12. november.
I klagen står det blant annet:
«Først vil vi anføre at slik vi forstår reguleringsplanen og dens veileder (oppdatert mai 2019) er ikke tiltaket avhengig av dispensasjon, da trærne søkes felt i forbindelse med plassering av nytt tiltak (…) Konklusjonen er at for å kunne bebygge tomten med lovlig angitte BYA, må det kunne åpnes for tillatelse for å felle noen trær på tomten (…) Sekundært ønsker vi, dersom PBE mener tiltaket er avhengig av dispensasjon fra reguleringsplanens § 6.7, at det foretas en ny vurdering av om en dispensasjon kan gis eller ikke.»
Videre pekes det på i klagen at arborist har uttalt seg om pæretreet, som har en tung gren.
«Ettersom pæretreet er forbundet med risiko slik det står, og levetiden er begrenset, har byggherre gjort den vurderingen at det vil være bedre å plante et nytt tre i forbindelse med byggetiltaket for å sikre fremtidig grøntstruktur.»
Klager peker også på at det er flere trær på eiendommen som gir karakter, miljø- og naturverdi til eiendommen og området.
«Det må i forbindelse med søknaden vurderes om fordelen ved å beholde et pæretre er større enn oppføringen av åtte boliger til vanskeligstilte,» står det også i klagen.
Plan- og bygningsetaten
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Plan- og bygningsetaten, som legger til følgende om saken:
– Avslaget gjelder alle trærne som er større enn 90 centimeter i omkrets en meter over bakken, men vi har lagt vekt på pæretreet i avslaget fordi det er dette treet som er det som er minst nødvendig å felle. Småhusplanen legger til rette for at det kan felles trær på tomten dersom det er nødvendig for å oppnå en hensiktsmessig plassering. Vi mener at et byggverk kunne vært plassert annerledes på denne tomten slik at felling av trær kunne vært redusert. Andre store trær på tomten – større en 90 centimeter i omkrets en meter over bakken – har ikke mindre trevern enn pæretreet, forklarer senior kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen.
Slik behandles klagen
«Vi gjør nå en forberedende klagebehandling og kan oppheve eller endre vedtaket dersom vi finner grunnlag for det. Dersom vilkårene for å behandle klagen ikke foreligger, vil vi avvise klagen,» skriver Plan- og bygningsetaten til naboer og andre som følger saken.
Fristen for uttalelse er 14 dager etter mottagelse av brevet.
«Klagen skal til politisk behandling i kommunen. Dersom det politiske utvalget mener at klagen er begrunnet, kan de gjøre om vedtaket om avslag på dispensasjon (…) Hvis ikke klagen fører til at vi eller politisk utvalg gjør om vedtaket, vil vi sende saken til Fylkesmannen i Oslo og Viken som tar en endelig avgjørelse. Fylkesmannen kan fastholde, oppheve eller omgjøre vårt vedtak. Fylkesmannens nye vedtak er endelig, og kan ikke klages på,» skriver også Plan- og bygningsetaten.
Her kan du følge saken i saksinnsyn.
På nabotomten, i Ustvedts vei 10, har naboer klaget en byggesak inn for Fylkesmannen, der de er bekymret for en gammel eik. Les om det her.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!