Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Shopping med god samvittighet

Vintage- og bruktbutikken Fløyel & Kanari holder stand

DAME FOR SIN HATT: Norsklærer og innehaver av vintagebutikken Fløyel & Kanari, Jenny Juve, har fått kjenne på at dobbeltarbeid og gründervirksomhet ikke er for pyser. - Men kjedelig blir det i hvert fall aldri, og oppturer som den jeg hadde i sommer gir meg både krefter og klokkertro på at Fløyel & Kanari er liv laga. FOTO: ELLEN RØNNING

I løpet av tre sommermåneder med hetebølge, VM i fotball og fellesferie opplevde Jenny Juve omsetningsrekord i sin lille, overfylte og sjarmerende Frogner-butikk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2015 kl 01:14

FROGNER: At sommeren 2014 skulle bli en slik opptur i en ellers ganske tøff innkjøringstid for butikken som åpnet i 2012, kom veldig overraskende på innehaver Juve. Og alt takket være en japansk kvinne hun underviste i norsk for 15 år siden, ifølge Juve selv.

#Språklærer

 - Det er underlig hvilke tilfeldigheter som kan gjøre store utslag. For rundt 15 år siden hadde jeg et intensivkurs i norsk for en japansk kvinne. Hun hadde bestemt seg for å bo i Norge etter å ha sett Holmenkollrennet på tv i Japan, tro det eller ei.

Jenny smiler. I dag er japanerinnen vel etablert i Norge, hun er også blitt en god venninne.

Det hører også med til historien at Jenny Juve livnærer seg som norsklærer på Den franske skolen. Fløyel & Kanari drives på fritiden og er et utslag av hennes fokus på miljø og pasjon for gammel kvalitet og patina.

BESØK FRØKEN DIANAS SALONGER

Kimono-boom

- Kort fortalt satte min japanske venninne meg i kontakt med japanske leverandører av ekte, brukte kimonoer og haorier, den korte varianten. Det skal jeg love deg at folk ville ha i sommervarmen! Mange hadde nok sett Jenny Skavlan i plagget, og da er det gjort. Det er for øvrig viktig at typer som henne fronter gjenbruk og omsøm.

Kimonoene gjorde at flere oppdaget butikken, og fristende kjolestativer på fortauet trakk også folk inn, selv i sommervarmen.

#Gjenbruk helt nødvendig

- Det er også stadig flere unge innom, og det gleder meg veldig! Vi er nødt til å kvitte oss med kjøp-og-kast-mentaliteten, kloden tåler ikke mere av den vanvittige produksjonsmengden av nytt. Himmelen over Beijing er gul! Jeg blir ekstra glad når unge jenter kommer innom og tydelig har sans for gammel kvalitet og gjenbruk.

Jenny ser seg om i den smekkfulle butikken. Stativ og hyller bugner av brukte klær, sko, smykker, vesker og alskens tilbehør. Mulberry, Burberry, Chanel, Celine, og ...

- Armani! Det er og blir min favoritt. Se på denne skinnjakken, er den ikke fantastisk!

Jenny Juve finner, underlig nok, raskt frem en tøff, liten Armani skinnjakke på et bortgjemt stativ. Det er et under at hun vet hvor det aller meste befinner seg.

- Jeg har kontroll, altså, selv om det ser litt kaotisk ut her, sier hun og flirer.

#Så blir hun plutselig litt morsk.

- Det jeg ikke finner er dessverre stjålet. Det er den triste og forsmedelige siden ved å drive butikk.

Les mer om Fløyel & Kanari her

#Langfingrede fruer

Jenny forteller om et røft tyveri av en Mac - hun endte med blødende hånd - og om et innbrudd der inngangsdøren ble knust og klær for titusenvis av kroner forsvant.

- Men de verste er dessverre fine vestkantfruer med dyre smykker og store bagger. Helt uforståelig, det gjør meg virkelig forbannet. Men jeg har selvsagt tatt mine forholdsregler når det gjelder både min egen og varenes sikkerhet.

#Hun rister litt på hodet, men smiler snart igjen.

- Drivkraften min er først og fremst gjenbruk. Vi har kjøpt og kjøpt og kastet og kastet siden 2. verdenskrig. Det går ikke lenger, det må vi alle snarest mulig ta inn over oss og forholde oss til. I tillegg elsker jeg gamle kvalitetsklær like mye som jeg elsker å kle opp folk. To bruder har hittil blitt kledd opp her, og en hel del gatsbydamer, blant annet. Nå skal snart herreavdelingen innerst i butikken også få litt mer oppmerksomhet, det blir bra.

Fløyel & Kanari ligger i Frederik Stangs gate 35, er åpen ukedager fra 17.00 - 20.00, lørdag 11.00 - 18.00.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...