Nordre Aker Budstikke

Sikkerheten skjerpes - strengere regler for sykkelritt

Strengere regler ved arrangering av sykkelritt. Her SK Rye-syklister fra Nordmarka Rundt 2017, som de selv arrangerer. Foto: OLA MORKEN

Og arrangørene må på kurs. – Det jobbes iherdig med dette. Når det er sagt, vi ser jo ikke helt nødvendigheten, sier leder av SK Rye, Gunnar Gulliksen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2017 kl 07:30

NORDRE AKER: Titt og ofte er det landeveisritt - altså sykkelritt på offentlig vei, også i Nordre Aker. NRK omtaler de nye reglene, fra 1. januar neste år blir et krav at vaktene ved slike ritt, har vært på kurs.

1. januar 2018

Nye regler trådde i kraft 1. juni i fjor, men fra NRK-saken går det frem at det er først fra 1. januar neste år at reglene gjelder. § 7b i vegtrafikkloven og forskrift om sykkelritt på vei.

LES OGSÅ: Nå skal det rulles på løkka!

Reglene

Nye regler skal gi klare rettslige rammer for sykkelritt på vei, ivareta trafikksikkerheten for rittdeltagerene, tilskuere og andre trafikanter, samt å unngå å redusere fremkomstmulighetene unødig for andre trafikanter - her kan du lese fra forarbeidene til de nye reglene.

Blant annet må løypevakter være over 15 år - kurset varer en time og 40 minutter, stasjonære vakter - kurslengde 9 timer og 30 minutter, og mobile vakter - 16 timers kurs, fra samme NRK-sak.


Løypevaktene kan ikke dirigere trafikk. Stasjonære og mobile vakter kan regulere trafikken når de står i ro.

Veimyndighetene skal godkjenne opplæringsplanen. Nordre Aker Budstikke kjenner så langt ikke til hva den offentlige kursingen eventuelt skal komme til å koste, for de forskjellige nivåene.

LES OGSÅ: Ikke noe småtteriarrangement på løkka

SK Rye er føre var, og er allerede i gang med planlegging av kursing i forhold til nye regler ved arrangering av sykkelritt. Foto: OLA MORKEN

Føre var

Sportsklubben Rye er føre var, og er allerede i gang med å lage et kursopplegg for sine medlemmer og støttespillere ved arrangering av landeveisritt i regi av klubben.


Som eksempelsvis: Nordmarka Rundt, Øyern Rundt, Tyrifjorden Rundt og Grefsenkollen opp, for de yngre. De tre førstnevnte med rundt 2000 påmeldte til sammen.

Planen er å utvikle et kurs på nett, som kan bli godkjent av Vegvesenet og politiet.

– Dette er noe vi bare må løse. Vi er en stor klubb med ressurser, og føler at vi har god kontroll på dette - mye er allerede på plass. De nye reglene er nok kanskje verre for mindre klubber, men kanskje kan vi også hjelpe med å få gjennomført kursing på en tilfredsstillende måte for også de små klubbene, sier leder av SK Rye, Gunnar Gulliksen .

SK Rye har allerede utviklet en testapp for kursingen.

LES OGSÅ: De har lite ressurser, men vinner over de store gutta

– Jobbes iherdig

– Det jobbes iherdig i klubben med dette - som nevnt må vi jo bare gjennomføre kursingen. Når det er sagt, vi ser jo ikke helt nødvendigheten av dette. Vi føler at sikkerheten til ryttere, trafikanter og andre blir ivaretatt på en god nok måte allerede.

Han legger til at ved ritt som Nordmarka Rundt, starter de også 7.30 om morgenen, for å møte på minst mulig andre i området.

– Få alvorlige ulykker

– For oss er sikkerhet prioritet 1, og vi gjør det vi kan for å ikke være til hindre for øvrig trafikk under ritt. Det er svært sjelden alvorlige ulykker, og sammenstøt mellom eksempelsvis sylister og bilister i ritt. Den største faren er nesten dårlig asfalt - da er det lett å kjøre ut, sier Gulliksen.

Dyrt med politi

Innemellom er også politi på plass under sykkelrittene. Det koster mye penger.


– Kanskje på sikt så vil nye regler gjøre at det rimeligere, ved at kursede vakter etter hvert kanskje kan erstatte politiet under rittene, sier Gulliksen.

Sportsklubben Rye har i dag i alt 1400 medlemmer, men har også andre idrettsaktiviteter enn sykkel. Som blant annet løping, triatlon og en skigruppe.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...