Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

«Sild i tønne» på sexklinikk

Gratis konsultasjoner får titusenvis av ungdommer på Østlandet til nærmest å valfarte hit.

SNAKKET SAMMEN: Klinikken Sex og Samfunn på Løkka har egen ungdomsgruppe. Her er tre av jentene sammen med daglig leder og helse- og sosialbyråden. Foto: Foto: Pål Magnus Tømmervold

Gratis konsultasjoner får titusenvis av ungdommer på Østlandet til nærmest å valfarte til Løkka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2014 kl 14:25

GRÛNERLØKKA: -Tilbudet om åpne timer medfører at det er daglig kø hos oss. I den siste tiden har vi vært nødt til å stenge halvparten av kveldene. Behovet er der, men penger er det ikke, sier Maria Røsok, daglig leder for Sex og Samfunn i Oslo.

Fra mandag til torsdag har klinikken ukentlig åpent for brukere opp til og med 25 år - uten at det koster den yngre garde én krone.  I fjor ble det registrert nesten 20 000 konsultasjoner. Første halvår i 2014 var tallet 12 422.

Enorm interesse

Ved siden av driften av klinikken, inkluderer Sex og Samfunns tjenester blant annet svartjeneste på telefon, undervisning, hospitering, kurs og utarbeidelse av informasjons- og undervisningsmateriell til ungdom og helsepersonell m.m.

Interessen rundt seksualitet er enorm, skal vi tro de ansatte ved klinikken.

- Det kommer også tilreisende, svensker, innvandrere og papirløse innom oss. Folk fra alle samfunnslag, egentlig. Oslo har landets nest høyeste rate når det gjelder graviditet og klamydia. Vi skulle gjerne hatt mer forebyggende arbeid i skolen, sier Røsok - og legger til at ansatte ved Sex og Samfunn besøker alle tiendeklassene i Oslo, på oppdrag fra Utdanningsetaten i Oslo kommune.

Får hjelp

Det er i de fine lokalene i første etasje i mursteinsbygget på Schous bryggeri, at de unge kan få informasjon om - og hjelp med - prevensjon og resept, graviditet og graviditetstest, seksuelt overførbare infeksjoner, gynekologisk undersøkelse og tester.

Nylig er det dessuten blitt dratt i gang prosjekter relatert til homofili og sexkjøpere. Tre leger og tre sykepleiere er på vakt hver kveld, i tillegg til én lege og sykepleier på dagtid.

Når Lokalavisene i Oslo besøker klinikken mandag formiddag, gjentar de ansatte snakket om den enorme pågangen av unge mennesker - og får støtte av ungdomsgruppa på klinikken.

- Vi bruker dette stedet fordi det er gratis og et lavterskeltilbud. Det er et sted vi drar til, om vi trenger hjelp. Det er ikke flaut og vi trenger ikke å betale for å ta nødvendige tester. Hadde det kostet en femtilapp, så hadde det nok hevet terskelen for å gå hit, sier en av jentene i ungdomsgruppa.

- Jeg har opplevd at venninner har måttet lete etter panteflasker for å ha råd til angrepille. Det har tidvis vært en del febrilsk jobbing i venninnegjengen, sier en annen med et smil.

Besøk av byråden

Til stede på klinikken denne dagen er også helse og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide, i embets medfør. Høyre-politikeren legger ikke skjul på at arbeidet ved Sex og Samfunn vekker interesse, og er et satsingsområde. Byrådet har foreslått et driftstilskudd til klinikken på nesten 5 millioner kroner for 2015.

 Eriksen Søreide, som også har gått i bresjen for barn og unges psykiske helse, er glad for å se senterets tilbud når ut til mange brukere, men er bekymret for den lille risikoforståelsen blant menn.

- Det er forbausende mange menn som ikke tester seg, også blant menn som har sex med menn, sier byråden.

Etter å ha fått svar på flere av sine spørsmål overfor ungdomsgruppa, slår han følge til ett av legekontorene. Der setter dr. Marte Bratlie smertefritt inn en p-stav på 23 år gamle Silje Mathisen fra Drammen.

Prevensjonsmetoden innebærer at en tynn plaststav legges inn under huden på innsiden av den ene overarmen. Plaststaven inneholder et hormon av samme typen som finnes i mini-piller. Det vil si at de ikke inneholder østrogen.

- Der var den på plass, ja, sier Eriksen Søreide idet legen fullfører plasseringen av p-staven, som forsikrer Silje om at hun ikke trenger å bekymre seg for ny prevensjon før om tre år.

Mange tårer

Men selv om Silje er ved godt mot under dette legebesøket, har det hendt jevnaldrende har tørket tårer på kontoret til legen.

- Det er de som har strigrått fordi de for eksempel har fått påvist underlivsherpes. "Jeg skulle ikke bli blant dem som fikk det", har noen hulket. Så ja, det har vært noen tårer der de unge har spurt seg selv: "hvorfor var jeg så dum?", avslutter Bratlie.

LES OGSÅ: Slik sjarmerer du Oslo-jentene på Tinder

LES OGSÅ: ... og slik sjarmerer du gutta på Tinder

LES OGSÅ- Byens desidert beste sjekkearena

LES OGSÅ; Her er Oslo-damenes favorittkjekkas i Brasil-VM

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...