Simen er den nye «Grefsenkollen-losen»

Simen Østgaard Pettersen - eller Grefsenkollosen vil ikke bare fortelle om Grefsenkollen, men også gå Grefsenhistorien. Foto: GREFSENKOLLEN
– Vi må sørge for at historie og fortellinger ikke forsvinner i en grav! sier losen, Simen Østgaard Pettersen. Nå skal historien fortelles, ikke minst gjennom guidede turer til Grefsenkollen.
Publisert: 03.10.2018 kl 07:42
Sist oppdatert: 05.10.2018 kl 10:06
GREFSENKOLLEN: – Det lille man kunne, ble fortalt på fire-fem raske minutter ved bordet, sier Simen Østgaard Pettersen, selv fra Grefsen, om historien om Grefsenkollen.
Grefsenkollen er tegnet av Sverre Poulsen (1892-1987), og bygget i nasjonalromantisk stil, i 1926. Alt tømmeret som er brukt skal være hugget ut med øks.
I 1930 ble restauranten gitt i gave til Oslo kommune – mot at det bare skulle serveres produkter fra Ringnes Bryggeri, samme året kom det vei til toppen. Akebakken kom enda tidligere. Det har vært festet og danset mye på Grefsenkollen, men det har ikke bare vært bare moro på stedet. Den tyske okkupasjonsmakten overtok Grefsenkollen under krigen og benyttet stedet som radio- og peilestasjon.

To norske soldater koser seg i solveggen på Grefsenkollen våren 1940: – Lite visste de om
at Norge snart skulle invaderes og at Grefsenkollen skulle bli en fortifisert tysk radio- og
peilestasjon, fra historien. Foto: GREFSENKOLLEN
Det Virkelige Gode Liv overtok driften i 2008, etter familien Bentzen.
Mye mer
Det var kortversjonen. Nå skal Simen Østgaard Pettersen, altså Grefsenkollen-losen, fortelle mye mer om stedet, og andre spennende ting i området rundt, og i tilknytning til Grefsenkollen. Også gjennom guidede turer rundt toppen.
– Jeg har snakket med mange mennesker, lag og instanser. Det være seg historikere, historielaget til Grefsen-, Kjelsås- og Nydalen, Riksarkivet, Forsvarsmuseet, gjenlevende tidligere eiere, tidligere ansatte på 50-tallet, par som danset seg svette på parketten etter krigen, en oppsynsmann i Bymiljøetaten og ulike gjester av Grefsenkollen, forteller Østgaard Pettersen, også aktivitetsansvarlig på Grefsenkollen.
Så ble alt samlet og sortert.
– Det viste seg at historien hadde huller. Disse har jeg hittil tettet så godt som mulig. Så fikk jeg pusset og finslipt et foredrag for folket. Dernest etablerte vi en guidet tur med åtte stopp. Her trår vi inn i historien og tar med publikum på en rundreise i sportshistorie, serveringssted anno 1916 - Trollvannstua, Grefsen kurbads rolle, lek og moro før krigen, krigshistorie og etterkrigshistorie, fortsetter Grefsenkollen-losen.
Ta vare på historien
Han poengterer at rundløypa ender i spektakulært utsiktspunkt - nemlig Grefsenkollen.
– Vi tar hensyn til ulike aspekter ved helse, miljø, læring og historieformidling når vi gjør dette. Føler selv at jeg opptrer som en kulturarvbærer. Både turen og foredraget er noe vi ønsker å gjøre mer av. Vi håper å få med oss utdanningsetater, bydelen, stiftelser og ulike organisasjoner med på laget. Dette skal være lærerikt, givende for mange, sosialt, spennende, lettbeint og moro, inviterer han.
Og det er viktig å ta vare på historie:
– Vi må sørge for at historie og fortellinger ikke forsvinner i en grav de nærmeste årene. Slik jeg ser det, ville mye av Grefsenkollen og Grefsenåsens historie gå tapt, om ikke vi hadde tatt tak i dette nå, og oppsøkt en rekke gjenlevende mennesker med kunnskap.
Men «Grefsenkollen-losen»?
– «Grefsenkollen-losen» som har vært en slags arbeidstittel og figur for meg! sier mannen som gjerne også bruker tittelen Stemningsskaper.
Foredragene går i oktober, her kan du lese mer. Det gjør også de guidede turene.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!