Spilte mot tidligere elev og NM-vinner:
Derfor er sjakk så moro!
Grefsen skole arrangerte stor simultansjakk-dag, og det manglet ikke på deltagere.
Publisert: 19.06.2019 kl 12:55
Sist oppdatert: 19.06.2019 kl 14:21
GREFSEN: Hva er simultansjakk? Kort forklart: Én til to personer spiller sjakk mot et stort antall motstandere – samtidig.
Tirsdag arrangerte Grefsen skole stor simultansjakk-turnering.
Inviterte tidligere elev
Grefsen skole har hatt sjakk som en sosial aktivitet for barna i storefri på torsdager. Det har vært rundt 45 i oppmøte i våres. I alt 250 besøkende i løpet av de seks gangene. Som en avslutning for dette har skolen invitert tidligere elev Sara Næss, som i dag er avgangselev ved sjakk-linja ved NTG med Simen Agdestein som lærer. Hun er tidligere junior-Norgesmester og skal nå returnere til Grefsen for å spille en simultan-sjakk mot 50 av skolens ivrigste sjakk-elever, informerte skolen i forkant.
Nordre Aker Budstikke har tidligere også skrevet om Sara Næss - her kan du lese hele saken.
Sjakk i skolen
Kultursalen ved Grefsen barneskole var fylt opp med spente og sjakk-glade barn fra skolen. Hele 50 sjakkbord var satt opp i en sirkel i salen hvor ett og ett barn ble plassert. Ask (10) fra 4D var en av utfordrerne til norgesmesteren Næss og Erik Grindbakken fra Norges Sjakkforbund, som også har ansvar for sjakk ved skolene.
Det fortelles at sjakkforbundet satser stort på sjakk i skolen, og det holdes kurs over hele landet, og forbundet gir bort sjakkbrett. Blant annet har Grefsen skole fått 30 sjakkbrett av forbundet.
Må tenke hele tiden
Ask sier til avisa at han føler seg forberedt, men at han samtidig er veldig spent.
– Jeg skal jo prøve. Jeg har gjort det bra på AKS og vant mot pappa forrige helg faktisk!
Det er ikke noe å lure på om elevene synes det er moro med sjakk. Men det er mer også:
– Man blir smartere av sjakk, smiler Ask.
Anine (8) fra 3E skal også spille, hun er helt enig i at det er gøy med sjakk, også fordi man må tenke hele tiden.
– Jeg tror det skal gå bra, jeg må bare huske å tenke meg nøye om, sier hun.
Hun vil gjerne fortsette med sjakk, men hun kan røpe at det er håndball hun liker aller best.
– Jeg vil bli håndballmester, sier Kjelsås-spilleren.
De spiller i 50 minutter, og da er det lurt å ha med matpakke. Andre elever er med som heiagjeng.
– Vi heier på Kaia, Hanne og Helena fra klassen vår, forteller sier Charlotte og Othilie fra 4D. De har benket seg godt til rette - det passer godt med sjakk som underholdning til lunsjen.
– Vi er ekstraspillere, så da vil vi heller heie på de andre. Vi bør kanskje lage et heiarop? lurer Charlotte.
Fokus og Fairplay
Det er flere måter å "vinne" på i dag i Kultursalen. Det er både lotteri og også pris for den som viser best fairplay-tendenser.
Simultansjakk er en annerledes måte å spille sjakk på, hvor en spiller skal spille mot flere motstandere. Simultansjakk handler mye på fokusering, og kunne fokusere på spillet på hvert av brettene og ikke tenke på et annet spill når man er på et annet brett. Personene som sitter rundt starter med første trekk og må vente til utfordreren kommer, og derretter ha et nytt trekk klart til utfordreren kommer tilbake.
Vebjørn (7) fra 2A og Sigve (8) fra 2B skal også spille. De har øvd mot hverandre for å bli mest mulig klare. Men hvem som vant, det er usikkert?
– Begge to vant når vi spilte mot hverandre, ler Sigve med kompisen sin.
– Det er gøy å spille og flytte brikker og sånt, men jeg tror ikke vi vinner mot de andre i dag, sier Vebjørn som også mener det beste tipset han har er å ikke flytte noen brikker i det hele tatt.
Skolen oppsummerer i etterkant:
– Det ble klar dominans for Sara og Erik. De vant 46-3-1, der tre kamper ble remis (uavgjort). Blant barna var det seks barn som vant premier, en førsteklassing fikk sjakk-blad fra Donald Duck, en elev vant fair-play prisen og fire elever vant premier for å gjøre det best, en seier og tre som uavgjort.Premien var et lite sjakk-hefte og magnetsjakk sett.
Rektor Are Enger benytter anledningen til å takke baseleder Bjørn-Andre - BA - Kildalen ved AKS:
– For hans store engasjement og innsatsvilje for å få til mer sjakk på Grefsen skole. Til høsten vil programmet utvides og vi vil ha masse sjakk-aktivitet i både skole og AKS, sier rektor.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!