Nordre Aker Budstikke

- Situasjonen er akkurat like ille

Men fra Rådhuset er det stille.

Ved og under Sinsenbrua og Muselunden har det bodd folk i flere år. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Vi spurte: Er politikerne «handlingslammet» i forhold til ulovlig camping under og ved Sinsenbrua? Vi venter fortsatt på svar.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2019 kl 08:59

SINSEN: I forrige uke omtalte Nordre Aker Budstikke at Statens Vegvesen ikke rydder opp etter bostedsløse romfolk under Sinsenbrua, uten politiassistanse.

20. juni i år rykket politiet ut til Sinsen og Muselunden, etter melding om knivstikking. En som ryddet opp under Sinsenbrua, på oppdrag fra Statens Vegvesen, som har ansvar for opprydding under brua, meldte om knivstikking:

- Det er ukentlig inspeksjonsrunde og opprydding ved behov, i praksis betyr det en gang i uka med rydding, sammen med politi. Vi avtaler med politiet på forhånd. Samarbeidet med politiet har så langt gått bra. Politiet oppleves mottagelig for våre henvendelser om assistanse, og kan bistå ganske raskt, sa senioringeniør Kozlowski Stojgniew til Nordre Aker Budstikke i saken tidligere denne uka.

- Situasjonen er akkurat like ille

Nordre Aker Budstikke har omtalt bosetting under Sinsenbrua flere ganger. Beboere i Nordre Åsen borettslag har klaget på forholdene opp gjennom årene, også til politikere på Rådhuset om forsøpling og det de opplever som belastende for nærmiljøet. Rett ved brua ligger også fotballbaner og friområde.

- Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordret oss til å ringe politiet når vi observerer overnatting. Men når vi kontakter politiet, så er de tydelige på at de må prioritere, og da kommer denne typen oppdrag ikke først, har Kjersti Hovland, tidligere styreleder i Nordre Åsen borettslag, uttalt i Nordre Aker Budstikke.


Hun forteller nå til Nordre Aker Budstikke:

- Det skjer lite eller ingenting, situasjonen er akkurat like ille nå, som den har vært tidligere. Det har vært romfolk boende under Sinsenbrua så lenge jeg har bodd her, i 14 år. Dette er leir med bostedsløse i tettbebygget strøk. Blant annet forsøpler de, det er også avføring i buskene og andre steder, sier Hovland, som har sendt mange mailer og henvendelser om situasjonen, til politikere og andre, opp gjennom årene.

Lanserte handlingsplan med 11 punkter

Tidligere har byrådslederen pekt både på politi og regjering:

- Omreisende er en del av en internasjonal utfordring, og ikke noe byrådet i Oslo kan løse alene. Dette er EØS-borgere som fritt kan komme til Norge. Gjør de noe som bryter med norsk lov er det politiets oppgave å ta affære. Så må som nevnt den sittende regjeringen sørge for å tilføre politiet nødvendige ressurser slik at de får gjort jobben sin.

Høyre og Frp har også engasjert seg i ulovlig bosetting, og tidligere foreslått tiggeforbud i Oslo, men det ønsker ikke det sittende byrådet. Høyre har også foreslått uteteam ved stedet for å få bortvist camperne.


I mai 2017 lanserte byrådet elleve punkter, om håndtering av bostedsløse og ulovlig camping i Oslo - her kan du lese tidligere sak.

Nordre Aker Budstikke stilte tirsdag 27. august disse spørsmålene til byrådsleder Raymond Johansens kontor:

  • Selv om området under Sinsenbrua er Statens Vegvesens ansvarsområde (og kommunen har ansvar for området ved brua), bør kommunen se det som skjer under brua i sammenheng med det som skjer ved brua?
  • Det har også bodd tilreisende under brua under tidligere byråd. Bryr byrådet seg særlig om at det bor folk under en bru i Oslo?
  • De 11 punktene som ble listet opp for et par år siden, om håndtering av tilreisende og ulovlig camping, ser i ikke ut til å ha hatt noen særlig effekt på problematikken under og ved Sinsenbrua. Er byrådet - politikerne - «handlingslammet» når det gjelder tilreisende og romfolk som oppholder seg ved og under Sinsenbrua?

  • Byrådslederen har bedt beboerne ta kontakt med politiet for å få fjerner ulovlig bosetting, men det fortelles at det ikke fungerer i praksis - hva tenker byrådslederen om det?
  • Hva vil byrådet / Arbeiderpartiet foreslå av eventuelle konkrete tiltak som kan virke mot denne typen ulovlig bosetting under og ved Sinsenbrua?

Vi purret opp igjen byrådslederens kontor onsdag 28. august. Da fikk vi beskjed om at saken var oversendt til byråd Lan Marie Berg (MDG) og byrådsavdeling for miljø- og samferdsel.

Onsdag ettermiddag, etter purring, svarer byrådsavdeling for miljø- og samferdsel at svar kommer så raskt som mulig.

Fredag purrer vi igjen, byrådsavdeling for miljø og samferdsel forteller at de har mye å gjøre, men skal svare snart. Fredag ettermiddag var det fortsatt ikke svart på Nordre Aker Budstikkes henvendelser.


OPPDATERT:

Mandag svarer MDGs byrådssekretær Daniel Rees følgende:

- Vi gjør det vi kan. Kommunen bruker betydelige økonomiske ressurser på å medfinansiere akuttovernatting og sanitærtilbud, og på å rydde ulovlige teltleirer. Som en del av EØS-avtalen står EU-borgere fritt til å reise til Norge, og som hovedstad opplever vi at spesielt mange søker seg hit. De sosioøkonomiske årsakene som ligger bak, kan ikke vi som kommune gjøre noe med. Her må regjeringen på banen med håndtering av EØS-avtalen og økte politiressurser.

Vi spurte opp igjen: Betyr det da at Oslo kommune ikke kan gjøre noe mer når det gjelder bosetting under og ved Sinsenbrua?

Det har ikke Rees svart på, i skrivende stund, tirsdag.

Etter at Nordre Aker Budstikke publiserte denne saken mandag, har også Disen borettslag sendt kopier av henvendelser de har gjort til Bymiljøetaten i saken:

«I kveld ble det fyrt opp bål som rumenerne lager mat på! Dette har vi klagd på så mange ganger at nå må det skje noe, vi vil ikke ha slike uteliggere som benytter vårt nærområde på denne måten. Vi klager ikke for at vi syntes det er morsomt å klage, men at det er ubehagelig å gå i dette området på ettermiddagen. De bruker også området under broen som toalett. Kom ikke å si at vi må finne et annet sted å gå tur! Dette er vårt område, så sørg for at vi har dette flotte området som vårt og ikke et fristed for uteligger.»

Står det i en av mailene, sent sent i juli i år.

Bymiljøetaten

- Bymiljøetaten rydder som før på de områdene vi forvalter. 24 timer før vi rydder setter vi opp skilt, så veldig ofte er de borte når våre entreprenører kommer for å rydde. Det er kun ved behov for å bortvise mennesker at vi tilkaller politiet, skriver pressekontakt Monica Thorud Olsen, i en mail til Nordre Aker Budstikke, torsdag.

Dette er informasjonen Bymiljøetaten setter opp i forkant av rydding:

Dette er lappen - eller skiltet - som settes opp i forkant av ryddingen i regi av Bymiljøetaten. Foto: BYMILJØETATEN

For to år siden var det også en stor befaring på området, og politiet uttalte at de ikke var klar over omfanget av campingen under Sinsenbrua - her kan du lese hele saken.

Se også «Byrådets 11 punkter og handlingsplan for bostedsløse i Oslo».

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...