Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Sjokkert over klubbens manglende vilje til å satse på kvinnelaget»

Illustrasjonsfoto. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

MENINGER: Klubben kommer aldri til å få et skikkelig damelag stablet på beina før de viser kvinnefotballen den respekten den fortjener.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Bakgrunnen for dette debattinnlegget er sak i Nordre Aker Budstikke om at Kjelsås Fotball har mistet mange jentespillere til andre klubber. I tillegg til en NRK-sak der landslagsspiller Ingrid Moe Wold er sjokkert over at jentelag i klubben har smuldret opp.

22. desember publiserte Nordre Aker Budstikke en artikkel om fotballklubben Kjelsås IL. Temaet var at jentelagene i klubben går i grus. Når styreleder Jo Bergsvand skylder på koronapandemi og manglende tilgang på trenere er dette en grov unngåelse av klubbens store, grunnleggende likestillingsproblem.

Jeg spilte selv på Kjelsås fotballklubb sitt damelag i 2019. Til tross for fine medspillere og flink trener var jeg sjokkert over klubbens manglende vilje til å satse på kvinnelaget. I 2019 skulle man tro at det var en etablert sannhet at kvinnefotballen også er viktig, spennende og interessant, men dette var helt tydelig ikke klubbledelsen sin holdning.

Eksemplene var mange på at kvinnenes A-lag ikke var like viktig som herrenes. Jeg kan blant annet nevne at mens herrene fikk ha navnene sine på egne plasser i garderoben, fikk kvinnene ikke en gang garderobeplass ved hjemmekamp.

På sosiale medier var utelukkende herrenes A-lag omtalt, og da som «Kjelsås sitt A-lag». Mens herrenes A-lag fikk servert felles kveldsmåltider og middager som et sosialt tiltak, var damelaget ansvarlig for å på egenhånd sikre alt av sosialt samvær.


Helene Walløe. Foto: PRIVAT

Lagets egne spillere, trenere og foreldrene gjorde sitt for å bøte på dette, og dugnadsånden var stor. Kjelsås’ damer opprettet sine egne kontoer i sosiale medier, ettersom moderklubben ikke ønsket å annonsere når det ble spilt kamper, resultater eller lignende.

Mottiltakene var mange, men dette syntes ikke å påvirke ledelsen. Jeg konfronterte flere ganger klubbens ledelse med dette og stilte spørsmål ved nedprioriteringen av kvinnefotballen. Svarene jeg fikk varierte fra «du vet, vi er stolte av gutta våre», «dere kan få plass når nytt klubbhus blir bygget», til regelrette innrømmelser av at de mente kvinnefotballen var uinteressant.

Jeg er ikke blind for det faktum at Kjelsås’ herrelag spiller to divisjoner over kvinnelaget, og på den måten genererer mer sponsorinntekter. Dette kan forsvare en forfordeling av goder.

Det forsvarer ikke klubbledelsens uttalte mangel på interesse og manglende respekt for kvinnelaget. Det forsvarer heller ikke klubbledelsens gjennomgående nedprioritering av kvinnefotball. Det ser ut til at ledelsen mangler forståelse for at slike holdninger og slik nedprioritering forhindrer kvinnelagets mulighet til vekst og utvikling.


Det var av denne årsak vanskelig å ikke bli provosert av Bergsvand sitt svar til Nordre Aker Budstikke, der han blant annet skriver at «I år har pandemien ødelagt hele laget.»

Pandemien kan ha vært dråpen i begeret, men klubben kommer aldri til å få et skikkelig damelag stablet på beina før de viser kvinnefotballen den respekten den fortjener. Bergsvand beklager at jentene har vært sviktet, men denne beklagelsen fremstår som temmelig hul når han ikke adresserer de grunnleggende problemene i klubben. For meg og flere av mine lagkamerater ble ikke A-laget ødelagt da pandemien kom. Det ble ødelagt da klubbledelsen stod på trappen utenfor klubbhuset og fortalte meg at kvinnelaget ikke fortjener garderobeplass før hjemmekamper.

Red.anm.: Kjelsås Fotball er gjort kjent med opplysningene i dette innlegget før publisering, og opplyser at de vil komme tilbake med et tilsvar.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...