ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Thon kom rett fra et møte i Oslo sentrum til loppemarkedet på Korsvoll. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Olav Thon på loppemarked:

Auksjonerte bort en helt spesiell sekk

Milliarderen husker godt turen den var med på. Lørdag gikk sekken under hammeren på Korsvoll skole!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2019 kl 15:50

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

KORSVOLL: I kjent stil, med strikkelua godt plassert på hodet, kommer han inn i fojaen på Korsvoll skole, som er omgjort til et loppemarked denne helgen.

Rett fra et møte i Oslo sentrum, var Thon klar for å overvære auksjonen lørdag, hvor også en av hans tidligere tursekker skulle auksjoneres bort.

96-åringen, som i i fjor sto oppført med en formue på 2,3 milliarder, hadde også med seg kona Sissel Berdal Haga.

Fra Korsvoll skoles skolekorps' loppemarked lørdag. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

34 år gammel sekk

Sekken, av merket Bergans, ble bestemt å skulle være en del av loppemarkedets auksjon.

Nordre Aker Budstikke snakket i forkant av loppemarkedet med Thon om sekken, og turen med sekken for 34 år siden husker han fortsatt godt.

ANNONSE

- Jeg visste ikke at det skulle bli store oppslag med den, men den har jo vært med på tur, ler 96-åringen.

Turen varte i flere uker, og Thon mener den gikk over noen uker på våren i 1985.

Fra Korsvoll skoles skolekorps' loppemarked lørdag. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

- Fra Åndalsnes begynte jeg å rusle til Sirdal ved Stavanger, og det var en lang, lang tur. Da måtte jeg ha sekk med meg, og det var en sånn gammal Bergans meis-sekk. Akkurat hvor den kommer fra opprinnelig har jeg ikke oversikt over, men den har vært med meg på tur i fjellet, mimrer han.

Olav Thon (96) på Korsvoll skolekorps' loppemarked lørdag. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

ANNONSE

Han forteller at han startet én uke før påske, og passerte Haukeliseter andre påskedag.

- Da skulle jeg på kontoret tredje, vet du, for å jobbe litt.

Kun bilkart

I rett luftlinje er det mer enn 380 kilometer fra det nordligste punktet i Sirdal kommune i Vest-Agder til Åndalsnes sentrum i Rauma kommune som ligger i Møre og Romsdal. Thons kone Sissel Berdal Haga er imponert over mannens turfortelling, og forteller at han kun hadde med seg Cappelens bilkart.

- Han vandret fra Sunnmøre til sydspissen av Norge med bare bilkart. Olav er utrolig dyktig til å klare seg i naturen, forteller kona.

Sissel Berdal Haga (79). Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

ANNONSE

- Og hva var det i sekken?

- Jeg er en enkel mann jeg da, vet du, så det var vel en sekk med ulltøy. Jeg hadde nok skikkelig med sokker, skikkelig utstyr. Det må alltid være vindtette klær, har jeg lært etter alle de hundre- og tusenvis av vandringene jeg har hatt i fjellet. Det er også noe mat som man kan overleve på, hvis man skulle bli gående ute en natt. Da gjelder det tørrfôr som ikke veier for mye. Samme hvor lang turen var, skulle den aldri være lastet med mer enn 18 kilo - det var grensen, oppsummerer Thon.

Auksjonarius Andreas Hatlevik med Thons sekk i forkant av loppemarkedet. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Hvor mye?

- Hvorfor velger du å gi sekken til loppemarkedet?

- Jeg er blitt såpass gammel at jeg ikke tror det blir særlig aktuelt med de langturene mer. Da tenkte jeg at hvis noen andre får glede med sekken, kan det være hyggelig. Hyggelig er det også hvis det er noen som vil betalte litt skikkelig for sekken, for det går til Korsvoll skoles skolekorps.

ANNONSE

- Og hva synes en av Norges meget velholdte menn er en bra pris på den gamle tursekken?

- Det er vanskelig gitt. Men det kan være noen som synes det er artig at den har vært på ryggen til han Olav. Vi får se, det blir spennende.

- Det skal godt gjøres at jeg kjøper sekken tilbake, avsluttet Thon da vi snakket med ham onsdag.

Se flere bilder:

Populær

Allerede før auksjonen startet, hadde det kommet flere henvendelser fra folk som ønsket å legge inn bud. I tillegg til at flere av de mer hundre fremmøtte la inn bud, var også Den Norske Turistforening med i auksjonen over telefon.

Auksjonariusene Bjørn Stensaker (til høyre) og Andreas Hatlevik var spente før auksjonen. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

- 2000 kroner har vi fra salen, innleder auksjonarius Bjørn Stensaker.

Turistforeningen byr 2500, som via en av loppefunksjonærene er med i auksjonen over telefon.

Fra salen legges det inn bud på 2700.

- Fantastisk, dette er bare et klenodium. Denne kvaliteten her, den er ikke slitt en gang, fortsetter Stensaker, og peker på sekken som snart får ny eier.

Auksjonarius Bjørn Stensaker underveis i auksjonen. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Turistforeningen legger inn bud på 3000.

- 3000 første gang, andre gang. Sekken er solgt! bryter Stensaker ut til stor applaus fra salen.

Thon smiler lurt, i det han innser faktumet at det er Den Norske Turistforeningen som har kjøpt sekken.

- Da har Turistforeningen kjøpt tilbake merkene sine som de i utgangspunktet solgte, smiler auksjonariusen til Thons latter.

- Skal henges opp

Det var en av generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i Den Norske Turistofrening som var med i auksjonen over telefon. Sekken skal henges opp, slik at alle får se historien. Han forteller også hvor viktig Olav Thon har vært for dem.

- Olav Thon er utrolig viktig for oss. Han har blant annet en egen stiftelse som heter Olav Thons DNT-stiftelse. Den har bidratt med støtte til bygging av hytter rundt i Norges land opp gjennom årene, så det er ikke få av hyttene våre han har bidratt til. Han har også et eget madrass-fond, for han er opptatt av at folk skal sove godt, forteller generalsekretær Klarp Solvang.

- Stas

Thon synes det er stas at det er akkurat Den Norske Turistforening som har kjøpt sekken hans.

- Da kommer den kanskje opp på en av hyttene jeg hår fått lov å være med å sponse. Da tenker jeg kanskje spesielt på Torfinnsbu, som var i ferd med å nedlegges og jeg hadde gleden av å sponse.

Også loppesjefen i Korsvoll skolekorps, Siv Svardal, er fornøyd med salget.

- Vi er kjempefornøyde med det vi får inn, svarer hun på spørsmål om hva hun synes om summen sekken gikk for.

Loppesjef Siv Svardal i Korsvoll skolekorps. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Totalt sitter skolekorpset igjen med budsjettet til instruktører, som ligger på mellom 1,2 og 1,3 millioner i året.

- Hvordan er det å få Thon på besøk?

- Vi er vant til at de kommer, og de er alltid veldig støttende. De er her alltid på loppemarkedet, og det setter vi pris på, fortsetter loppesjef Svardal, som også røper at noen av glassene som var til slags stammet fra Berdal Haga og Thons hjem.

I løpet av helgen er det i underkant av 200 foreldre til korpsbarn i sving til enhver tid.

- Store jafs.

Berdal Haga forteller til Nordre Aker Budstikke at hun har snakket med mannen om turen, og at han ikke anbefaler andre å gå på bilkart.

- Hvordan var det å gå på bilkart?

- Det var spennende, selvfølgelig. Jeg startet en uke før påske, og da var ikke stikken kommet opp og dessuten var uværet med meg, og det var ikke så mye å se. Cappelens bilkart gjorde susen, smiler Thon.

- Hadde du kompass? spør kona.

- Ja, kompass hadde jeg, smiler Thon.

- Hva er det ved disse langturene du liker så godt?

- Det er jo variasjon, selvfølgelig. Man får helt panikk når man ser 5-mila nå om tiden, som bare går runder. Man kan alltid være spent på hva som kom rundt neste topp på langtur.

På langturene ble det gjerne seks-syv mil hver dag.

- Jeg startet om morgenen og gikk til første hytte til lunsj. Det var gjerne dagsmarsjen til mange. Jeg synes det var for lite, så jeg stakk til neste på ettermiddagen og da får man jo unna litt.

- Hva betyr friluftsliv for deg?

- Det har vært helt avgjørende, mener jeg. Jeg har hatt veldig lange arbeidsdager, det er ikke ofte jeg har sittet mindre enn 12 til 18 timer på kontor. Det tror jeg ikke jeg hadde holdt ut, hvis ikke jeg hadde hatt fjellturene, fortrinnsvis på lange weekender, forteller Thon.

Om det ikke blir slike langturer mer, er det fortsatt mange gode minner, forteller Berdal Haga. Thon og hun kan gjerne sitte og se på kart fra turene, og Thon synes det er gøy å konstatere hvor mange hytter de har vært innom. Noen kortere turer blir det likevel.

- Vi finner masse glede fortsatt. Vi må ut, avslutter Berdal Haga.

15 avdelinger

Loppemarkedet på Korsvoll har en lang tradisjon, og arrangeres årlig både på våren og høsten. De kan skilte med 15 avdelinger og to kaféer. Alt foregår innendørs, og auksjonen har også blitt et fast innslag med god oppslutning. Helt siden september har skolekorpset tatt imot lopper, og funnet plass til dem i "loppekjelleren", før de blitt tatt frem til loppemarkedet.

Nygift

I juni ga tidligere tingrettsdommer Sissel Berdal Haga (79) og forretningsmann Olav Thon (96) hverandre sitt ja på Hotell Bristol, og ble etter mer enn 30 år som kjærester.

Sissel Berdal Haga og Olav Thon giftet seg i juni på Hotell Bristol. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Drøye to uker før bryllupet, i midten av juni, vartet Nordberg Grand Prix-gutta opp med utdrikningslag i Thons hage på Nordberg. Nordre Aker Budstikke var tilstede, og de to fortalte da om hvor godt de liker seg på Nordberg.

- Få grender er så sammenspleiset som her på Nordberg, fortalte Haga, mens mannen roste samholdet på Nordberg og initiativet til olabilløp-arrangørene i takke-talen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE