Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ungdomskoleelevene fra Sollerudstranda

Skal lage herremåltid av det naturen kan tilby

Land Roveren er pakket og gjengen klare for tur. Foran: Magnus (lærer), Kevin, Mats, Sean og Jens (lærer). På taket: Zeen, Maikis og Kenneth. Med strihåret vortsteh Ulf med på laget. Foto: PRIVAT

Det er klart for den årlige høstingsuka for elevene ved Vaggestein. Maten skal hentes fra naturen i Maridalen og i Nordmarka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.09.2015 kl 20:18

MARIDALEN: Sollerudstranda skole har også avdeling i Maridalen, med base ved gården Vaggestein. Nå står en spennende uke for tur for ungdomsskoleelevene.

– I vår årlige «høstingsuke» skal vi forsøke å skaffe oss ingredienser til et måltid bestående av mat vi henter inn fra nærområdet, nemlig Maridalen og Nordmarka. Målet er å skaffe nøtter, bær, sopp, fisk og vilt til et nydelig fredagsmåltid, forteller lærer Mats Horni.

Naturen som klasserom

– Vi kommer for det meste til å befinne oss i «Sanderterrenget», et jaktterreng som Solemskogen jeger- og fiskerforening leier av Løvenskiold. Naturen er et utmerket klasserom, legger Horni til.

Målet er at elevene skal lære naturfag i naturen, samtidig som det skal gi elevene motivasjon til skolehverdagen.

Med jegerprøven

– Skolen ønsker også å formidle til elevene at det finnes kortreist mat der elevene har skoledagen sin. Tiendeklassingene som tok jegerprøveeksamen i fjor skal også få praktisere sine ferdigheter og kunnskaper for alvor i et jaktterreng hvor de selv har
bidratt med omfattende viltstell i form av vinterforing av vilt, forteller læreren.

Årets nye elever skal introduseres for skikkelig villmarksliv.

LES OGSÅ: Her blir de neppe enige: Hvor går grensen mellom Grefsen og Kjelsås?

– Kanskje noen av de nye elevene ønsker å bli jegere etter at uka er omme?

Jakt, bær og sopp mandag

Horni har gitt Nordre Aker Budstikke en oppsummering fra mandagsturen.

– Brorparten av gruppa gikk fra Movann stasjon til Sinober Fjellvang DNT-hytta. På vei opp skulle det plukkes bær og sopp. Det ble rundt 3 liter blåbær. Nok til en dessert på fredagen. Vi fant litt knatareller også, ikke nok til middag ennå, men en god start, sier Horni.

Og det ble også jakt mandagen.

– To av elevene ble med på jakt mellom Snippen og Solemskogen. Ulf, vorstehren, var med som viktig medhjelper. Det tok ikke lang tid før Ulf fant fugl, tok stand og fikk den på vingene, forteller Horni.

– Tiendeklassing Zeen fra Bjølsen kastet hagla til skulderen. Orrfuglen gjorde en vending og fløy like over barten til Ulf. Zeen gjorde en riktig beslutning og valgte å holde igjen skuddet - av hensyn til sikkerheten til hunden. Flott jegeratferd, roser Horni.

Han forteller også at det i løpet av ettermiddagen kom flere fugler på vingene, men at det ble stang-ut, så kanskje blir det vegetarmiddag fredag?

Mandag kveld var hele gruppa innlosjert på DNT-hytta - Nordre Aker Budstikke skal gjennom uka følge turen til Sollerudstranda-elevene.

LES OGSÅ: Nå skal Jørgen endre kirkens homo-syn

Praktisk tilbud

Avdelingen som holder til ved Vaggestein i Maridalen er et praktisk tilbud til elever som ønsker et alternativt ungdomsskoleløp. Alle ungdomsskoleelever bosatt i Oslo kan søke seg til skolen.

– Elevene har de samme skolefagene og ordinær eksamensordning. Forskjellen mellom Sollerudstranda skole og «vanlig» skole er at vi bruker rundt 40 prosent av skoletiden til en praktisk tilnærming til skolefagene.

Skolen, tidligere kjent som Maridalsprosjektet, har eksistert i 30 år.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...