Nordre Aker Budstikke

Leder et av Norges største idrettslag:

Blir nektet adgang til det ekstraordinære idrettstinget

Ivar Christiansen, Kjelsås IL. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Oslo Idrettskrets skal mandag kveld vedta bygging av nytt idrettshus til 565 millioner. Men flere idrettslagsledere som tidligere har deltatt, slipper ikke inn, fordi kravene er skjerpet. – At vi blir møtt med utestengelse på grunn av en formalitet, blir rett og slett for dumt syns jeg, sier Kjelsås IL-leder Ivar Christiansen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2019 kl 21:11

KJELSÅS: I ettermiddag er det innkalt til ekstraordinært idrettsting i Oslo idrettskrets. Sak nummer seks gjelder behandling av økonomisk ramme og låneopptak til realisering av nytt Osloidrettens Hus. Styret i Oslo idretskrets ber om fullmakt til å et låneopptak på inntil kr 450 millioner, og om godkjenning av prosjektrammen på omlag 565 millioner kroner. Prosjektet skal utenom låneopptaket finansieres gjennom egenkapital (10 millioner), spillemidler (7 millioner), kommunale tilskudd (40 millioner), og mva-refusjon (50 millioner).

Oslo Idrettskrets vil utvikle dagens Osloidrettens Hus og deler av bygningsmassen tilknyttet Ekeberg Idrettshall til et nytt Osloidrettens Hus. Bakgrunnen er å sikre bærekraftig drift og opprettholde huset som attraktivt for leietagere, og Osloidrettens øvrige behov, og å utnytte idrettens bebygde arealer på Ekeberg og bidra til en helhetlig idrettspark.

Idrettskretsen ønsker derfor å bygge nytt Osloidrettens Hus og rehabilitere det eksisterende bygget innen rammene gitt av bystyret gjennom "områdeplan for Ekeberg natur- og idrettspark" vedtatt i desember 2016, og reguleringsplan vedtatt av bystyret i september 2019, ifølge sakspapirene til møtet.

Det som er planlagt bygget er:

  • Nytt Osloidrettens Hus hvor dagens garderober er ved Ekeberg Idrettshall ligger. Bygget skal inneholde Osloidrettens Hus, deler av Idrettens helsesenter og undervisningsfasiliteter for offentlig videregående skole.
  • Dagens Osloidrettens Hus skal rehabiliteres og Idrettens Helsesenter skal leie disse lokalene. Barnehagen som ligger i første etasje skal videreføres.
  • Nye garderober tilhørende Ekeberg Idrettshall.

Kjelsås IL får ikke møte

Det er etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til flere representanter fra idretten som ikke får delta på det ekstraorinære idrettstinget, som starter klokken 17.00 mandag ettermiddag. Saken er også omtalt i dagens Aftenposten. Der kritiserer blant annet Robert Hagen, styreleder i Nordstrandhallen AS, at formalitetene rundt deltakelse er skjerpet. Kritikerne mener at dette er en regel mange ikke har vært klar over, og at det ikke var tid til å gjennomføre årsmøter i klubbene i tide.

Daglig leder Thor-Erik Stenberg i KFUM, sier til Aftenposten at de har bedt om at det ekstraordinære kretstinget utsettes, uten å få gehør.

En av dem som ikke har fått godkjent deltagelse, er Ivar Christiansen, leder av Kjelsås IL, ett av Norges største idrettslag. Han forteller at der han og andre har fått deltatt på kretsting tidligere år, er nå formalia skjerpet.

– Det er beklagelig at det er formalia rundt dette som tidligere for mitt vedkommede er oversett ved deltagelse de siste fire årene, som nå blir fulgt strengt. Vi får håpe de foregående idrettstingene nå ikke blir kjent ugyldige? At vi blir møtt med utestengelse på grunn av en formalitet, blir rett og slett for dumt syns jeg. Ja, jeg har vært upåpasselig, men å oppleve nå at vi som er valgt av Idrettens Samarbeidsutvalg, og i henhold til det vi så langt har oppfattet har vært korrekt, ikke får delta på et så viktig idrettsting, er helt uforståelig, sier Christiansen til Nordre Aker Budstikke.


I brev av 17. oktober til generalsekretær Magne Brekke i Oslo Idrettsforbund, skriver også Christiansen:

«Da vi avholdt vårt årsmøte i Kjelsås idrettslag 27. mars 2019 hadde ikke vi fått opplysninger om at det skulle avholdes ekstraordinær ting i Oslo Idrettskrets. Denne innkallingen kom 20. september og ut fra de opplysninger som står der har vi handlet i tråd med dette. Det står å lese:

"Representanter fra idrettslagene skal velges på valgmøter i idrettens samarbeidsutvalg (ISU) i bydelen. Arbeidsutvalgene (AU) i de enkelte ISUene har fått fullmakt til å fungere som valgmøte. Dvs. at idrettslag som ønsker å møte på det ekstraordinære tinget må melde sin kandidat inn til ISUs AU. AU velger så blant aktuelle kandidater lagenes representasjon fra bydelen."

De to påfølgende setningene blir ganske meningsløse med mindre Oslo Idrettskrets forventer at idrettslagene i løpet av en måned skal kalle inn til ekstraordinært årsmøte for å oppnevne sine representanter til tinget?

Les:


"Dersom idrettslagene på ekstraordinært årsmøte har fattet vedtak som gir fullmakt eller viser valg av representantene ber vi om at disse sendes oss umiddelbart. Aktuelle kandidater fra idrettslagene må være valgt av årsmøtet i klubben eller oppnevnt av styret etter fullmakt fra årsmøtet i idrettslaget."

Vi hadde ingen grunn til å oppnevne representanter til tinget, ei heller noen grunn til å gi styret fullmakt til å gjøre det på vårt årsmøte i mars.»

Brekke svarer Christiansen:

«Jeg viser til innkallingen til det ekstraordinære kretstinget: "Aktuelle kandidater fra idrettslagene må være valgt av årsmøtet i klubben eller oppnevnt av styret etter fullmakt fra årsmøtet i idrettslaget."

Dette følger av NIFs lov § 5-5 og det er tatt inn i lovnorm for idrettslag hvor det står under § 15 om årsmøtets oppgaver, at årsmøtet skal velge «representanter til ting og møter i de organisasjonsledd idrettslaget har representasjonsrett eller gi styret fullmakt til å oppnevne representantene.»


Det ekstraordinære kretstinget er innkalt med en måneds varsel. Dette i tråd med idrettens lovverk. Av idrettens lovverk følger det også at idrettslag har 14 dagers innkallingsfrist til ekstraordinært årsmøte. Det har altså vært mulig for idrettslag å få orden på de formelle kravene om deltagelse på vårt ting anses som presserende.

Oslo Idrettskrets ønsker at flest mulig av de som her representasjonsrett på det ekstraordinære tinget får møte, men vi må følge idrettens lovverk. Derfor må vi påse at de som møter på det ekstraordinært tinget er representasjonsberettiget.»

– Ikke vår agenda

Generalsekretær Magne Brekke i Oslo Idrettskrets avviser til Nordre Aker Budstikke at denne nye strenge praksisen har noe å gjøre med at det ikke er ønskelig med mange resentanter i dagens idrettsting:

– Det er absolutt ikke vår agenda med færrest mulig representanter på dette ekstraordinære idrettstinget! I tillegg er jo dette et prosjekt som er godt belyst i alle aktuelle kanaler fra før av, og en prosess som har vart i fire år. Et vedtak i saken i dag er en formalitet som må på plass for at vi skal kunne ta prosjektet videre til neste steg.

– Det er et stort lån som skal på plass, 450 millioner. Kan Oslo Idrettskrets garantere at lånet, og betjeningen av lånet, ikke for eksempel vil gå utover utbygging av øvrige idrettsanlegg i Oslo kommune, de nærmeste årene?

– Det kan jeg garantere. Regnestykkene viser at dette blir et overskuddsforetagende, sier Brekke, og svarer på spørsmål at det er kalkulert med en million kroner og forhåpentligvis mer hvert år, som overskudd fra utleie.

Utdanningsetaten skal også bli en betydelig leietager i huset, ifølge Brekke, som legger til at det i intensjonsavtalen er 40 års leietid, noe som skal sikre nedbetaling av all gjeld.

Huset er planlagt ferdig sommeren 2022.

Fra sakspapirene til det ekstraordinære kretstinget.

Under halvparten

– Hvor mange har alt på stell, formelt til å slippe inn på tinget i ettermiddag?

– Drøyt 40 representanter kommer fra idrettslag og særkretser, forteller Brekke.

– Hvor mange deltar vanligvis på idrettsting i Oslo?

– Rundt 100, forteller han.

Men hva tenker han om at så få kommer, i forhold til det som er vanlig?

– Det er beklagelig at formalia gjør at så mange ikke har fått godkjent deltagelse. Men det er et viktig idrettsting i dag, med en så stor økonomisk betydning, er det svært viktig at det som vedtas ikke kan eventuelt bestrides senere, på grunnlag av for eksempel feilaktig deltagelse i henhold til formalia.

OPPDTATERT: Klokken 13.12 har Oslo idrettskrets sendt ut mail til representanter som hadde fått beskjed om at de ikke får møte på kretstinget, om at de likevel kan delta som observatører dersom de ønsker det.

- Tinget er over og vedtaket fattet med 37 mot 1 stemme. Observatørene fikk to minutter taletid etter vedtak på tinget. Da jeg tok ordet ble jeg klubbet da jeg påpekte demokratiprosessen. Taktisk uklokt av dirigenten, mente mange. Presentasjonen av Magne Brekke var god og gav gode svar på mine spørsmål, ifølge Christiansen, sent mandag kveld.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...