Nordre Aker Budstikke

«Skandaleplassen». «Nitrist» og «smakløst»

John Colletts plass har ennå ikke blitt den oasen den ble forespeilet å bli. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hva er det egentlig som skjer med John Colletts plass? Det som skulle bli bydelens nye møtested fremstår for tiden alt annet enn veldig innbydende til opphold. – Dette er bydelens bakgård, burde vært bydelens forgård, sier en Ullevål-beboer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVÅL: «Skandaleplassen», «nitrist» og «smakløst» er ord som brukes om hvordan John Colletts plass ser ut nå, i en Facebook-gruppe på Ullevål.

– Det utrolige skjer at plassen bare tørker ut og visner ned uten stell. Det må skje ny beplanting. Det virker ikke som om man har tenkt vanning eller stell. Samfunnets midler er derved kastet ut av vinduet. Dette er bydelens bakgård, burde vært bydelens forgård, sier en Ullevål-beboer Nordre Aker Budstikke har snakket med.

Fortsatt gjenstår beplantning på John Colletts plass, etter at mye av plantene fra i høst ikke klarte seg over vinteren. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Konflikt mellom trikk og beplantning

Vi spurte spesialkonsulent Bent Gether-Rønning i Bydel Nordre Aker om hva som egentlig er planene for John Colletts plass nå.

– For å starte med det, så er vi helt enig i at plassen ser litt stusselig ut nå, sier han.


Da Nordre Aker Budstikke skrev om plassen på ettersommeren i fjor, vedgikk spesialkonsulenten at utformingen av plassen var blitt litt «røffere» enn opprinnelig planlagt. Da var den så godt som klar, men det gjenstod beplantning.

Bydelen er helt enig i at John Colletts plass fremstår litt stusselig. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hvorfor det ti måneder senere likevel ikke er noen bugnende bydelsoase her, om enn en litt røff en, har Gether-Rønning et svar på:

– Det er flere grunner til det, men det bør ikke overraske at pandemien spiller en rolle her. Det fysiske arbeidet med plassen som foregikk i fjor ble forsinket delvis på grunn av pandemien (de måtte stoppe arbeidet i en periode) og delvis fordi Ruter begynte å bruke vendesløyfen på plassen mer aktivt. Dette medførte i sin tur at vi måtte få på plass en vaktordning for å unngå konflikt mellom trikk og anleggsarbeid. Plantingen som var planlagt å skje på forsommeren kunne da ikke gjennomføres før i september/oktober.

Fortsatt gjenstår beplantning på John Colletts plass, etter at mye av plantene fra i høst ikke klarte seg over vinteren. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fortsatt gjenstår beplantning på John Colletts plass, etter at mye av plantene fra i høst ikke klarte seg over vinteren. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Plantene døde

Den sene plantingen medførte at mange av plantene ikke fikk etablert seg ordentlig før vinteren, forklarer Gether-Rønning.

– Vi har forstått på fagfolk i bransjen at dette har vært en spesielt tøff vinter for plantene og da spesielt for nyplantede. Dette har dessverre medført at svært mye av beplantningen ikke har klart seg eller fått dårlig vekst. Det er flere eksempler på tilsvarende utfordringer på andre nyplantinger. På John Colletts plass har vi i tillegg en del tråkk som også har medført noe skade, spesielt på hjørnebedene der vi ikke har sperret for ferdsel, sier han.

Tidligere i år kom det opp provisoriske gjerder, eller kanskje helst stokker, rundt noen av bedene, noe som fortsatt gir inntrykk av byggeplass.

– Vi jobber med å rette opp dette! Varige beskyttelsesgjerder til erstatning for de svært midlertidige plankegjerdene som er på plassen nå, er i bestilling og vil etter planen komme opp i løpet av juni. Så fort vi kommer til enighet med Braathen Landskap (landskapsentreprenøren som har stått for byggingen av plassen, journ.anm.) vil døde planter bli erstattet slik at plassen blir så frodig som den var forutsatt å være. Vi har bedt om å få nye planter på plass i løpet av juni, men Braathen har foreløpig meldt at det er vanskelig å få fatt i planter nå (pga. pandemien). Det kan derfor noe usikkert når dette vil skje, sier Gether-Rønning.


Gjerdene som er satt opp er midlertidige og til beskyttelse. Nye er bestilt, ifølge Bydel Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Skal overtas av Bymiljøetaten

John Colletts plass er en av parkene og friområdene i Nordre Aker som bydelen selv forvalter. Det var bydelen som satte i gang prosjektet med oppgradering i sin tid. Vedlikehold av plassen i ett år etter ferdigstillelse inngikk i bydelens kontrakt med Braathen Landskap, ifølge spesialkonsulenten. Plassen forventes deretter tatt over av Bymiljøetaten når denne perioden utløper, får vi opplyst.

Ferdigstillelsen av plassen var ment å skulle bli markert med et eget arrangement, først planlagt til sommeren, så i oktober. Flere forsinkelser og så koronarestriksjoner gjorde at dette ikke var mulig å få til i 2020.

– Åpningsmarkering har vært utsatt noen ganger. Tidligere i år regnet vi med å ha en åpning før sommeren, men ønsker nå å utsette den til sensommeren i håp om at plassen da fremstår som mer ferdig og i fullt flor.

Da Nordre Aker Budstikke skrev om den forestående ferdigstillelsen i august i fjor, var det vanskelig å ta ut en totaloversikt over kostnadene knyttet til prosjektet, fikk vi beskjed om. På spørsmål om bydelen nå kan legge frem hva oppgraderingen av John Colletts plass totaltsett har kostet, svarer Gether-Rønning at en statusrapport med kostnader for prosjektet vil foreligge til åpningsarrangementet.


Beskrivelsen på informasjonsskiltet om vegetasjonen på plassen stemmer fortsatt ikke med landskapet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Utfordringer i fleng

Historien om «nye» John Colletts plass startet i 2016 da Dronninga Landskap vant arkitektkonkurransen om utformingen av John Colletts plass som torg og møteplass. Så startet problemene. Prosjektet måtte først justeres etter at Sporveien gjorde det klart at de fortsatt hadde bruk for vendesløyfa til trikken, som i det første planforslaget var delvis fjernet.

(Fortsetter under bildene)

Dronninga Landskaps opprinnelige skisse for John Colletts plass, slik den ble presentert i arkitektkonkurransen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Slik så Dronninga Landskaps reviderte forslag av John Colletts plass ut i november 2016. De ville først fjerne trikkesløyfa, men måtte endre det i det reviderte forslaget. Foto: Dronninga Landskap/Bydel Nordre Aker

Så røk deler av finansieringen. Prisen på arbeidene var estimert til 10,6 millioner kroner, men da bydelen søkte midler fra park- og møteplasspotten i kommunen, fikk den «bare» innvilget fire millioner. Dermed måtte arkitektene tilbake til tegnebrettet og nedjustere ambisjonene.

Allerede da prosjektet startet opp med en arkitektkonkurranse ble det bevilget 400.000 kroner til forprosjektet fra Eiendoms- og byfornyelsesetaten. Det skal etter tidligere fremkommet informasjon ha gått med i alt 3,2 millioner kroner før spaden var stukket i jorda. Det ble imidlertid avvist at det ga grunn til selvkritikk. I bydelens eget budsjett for 2020 ble det bevilget ytterligere 400.000 kroner av egne midler for gi prosjektet enda litt mer spillerom.

Nedjustering etter tilbud fra entreprenør

Selv med en nedjustert plan, var de første tilbudene fra entreprenør høsten 2019 på mellom 4,6 og 5,9 millioner kroner – over den økonomiske rammen bydelen hadde igjen til disposisjon. Etter en justert anbudsrunde ble Braathen Landskap tildelt kontrakten på i overkant av 3 millioner kroner midt i desember 2019. Blant tiltakene for å redusere kostnader ble det blant annet lagt opp til å bruke gjenbruksstein fra andre prosjekter.

Opprinnelig skulle plassen ha vært ferdigstilt i 2019, men forsinkelsene med anskaffelsen gjorde at nye datoer ble satt først i mai og så juli 2020. Koronapandemien skapte altså ytterligere forsinkelse.

Teknisk illustrasjon over prosjektet slik det vil bli ferdigstilt. Klikk for større bilde. Foto: Bydel Nordre Aker

«Selv en relativt liten sak som opprustning av en plass kan bli ganske kompleks. I denne sammenheng har saken vært forelagt Byantikvar, Bymiljøetat, Vann og avløp, Sporveien og Plan- og bygningsetat som alle har hatt sine interesser som skulle ivaretas. Disse interessene har gitt til dels sterke føringer på de skissene som først ble laget og hvilke endringer som har blitt gjort underveis,» skrev bydelen i et saksfremlegg til bydelsutvalget i fjor vår.

Der gikk det videre frem at Byantikvaren la føringer på forholdet mellom plassen og Vestgrensa 2 (kinobygget), blant annet på materialbruk og at vegetasjonen må holdes lav slik at den ikke skygger for mye for fasaden. Sporveien ville ikke at arbeidene skulle berøre trikkesløyfa, og både trikk og buss måtte kunne gå uforstyrret både under og etter arbeidene. De hadde også innsigelser på hellingsforhold, men ville ikke oppgradere dekket rundt trikkeskinnene i denne omgang. Vann- og avløpsetaten hadde krav til lokal håndtering av overvann og etablering av regnbed, mens Plan- og bygningsetaten blant annet stilte krav til undersøkelse og håndtering av forurenset grunn.

I tillegg gjorde usikkerhet rundt videre bruk av kinobygget også utslag på prosessen, ble det opplyst.

Under kan du lese tidligere saker om veien til et ny møteplass på John Colletts plass.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...