Nordre Aker Budstikke

Generasjonsmøte og søk etter svar om «mystiske» ruiner

Hva stammer disse steinmurene fra, spurte Håvard Pedersen lurt .. Foto: Stein Øberg

Mandag la en gjeng tiendeklassinger fra Engebråten skole, og en gjeng sprekinger fra Kjelsås 60+, ut på oppdagelsestur sammen i Grefsenåsen. Målet var gamle bygningsruiner som ingen helt vet hva er.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.10.2019 kl 16:48

GREFSENKOLLEN: Prosjektet er også en måte å skape møteplasser på tvers av generasjonene. Mandag 14. oktober ankom derfor både elever fra valgfagsgruppa «Innsats for andre» på Engebråten ungdomsskole, og evigunge sprekinger fra Kjelsås 60+, Grefsenkollen restaurant, til ruinsafari.

Turfølget på Grefsenkollen. Foto: Simen Ø. Pettersen

– På mange måter et historisk øyeblikk på Grefsenkollen og i Grefsenåsen. Aldri har en bevisst mikset gjeng sett disse ruinene, sier Simen Østgaard Pettersen. Han er prosjektleder og organisator for møtet, og også kjent som Grefsenkollen-losen, et samarbeid med Grefsenkollen restaurant og Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen.

Østgaard Pettersen guider publikum gjennom lokalhistorien på Grefsenkollen, og har hatt mange av bydelens elever med på tur. (Nå ønsker han og Historielaget å tilby dette også til elever utenfor bydel Nordre Aker).

Før avmarsj fikk unge og evigunge to oppgaver: Den ene handlet om å bli kjent gjennom å fortelle kort om seg selv, hvor man bor og hva man brenner for akkurat nå. Den andre oppgaven gikk i retning av nødvendige tilbakeblikk; «Hvorfor er det viktig å se tilbake i tid, og reflektere over det som har vært og samtidig lære om den gang bestemor og bestefar var unge?».

Unge og evigunge i samtale i OverOslo Bar. Foto: Simen Ø. Pettersen

– Det handlet om å komme i den rette modusen, sier Simen. – Praten tok av fra første stund. Mange gode svar og begrunnelser på tvers. Dette forteller meg at vi må gjøre dette oftere…

De mystiske ruinene

Været spilte på lag hele veien. Stabil temperatur og nærmest vindstille. Utfordringene var tilstede underveis i bratter og sleipe kneiker.

På tur oppover Grefsenkleiva. Foto: Stein Øberg

Likevel kom både senior og junior seg gjennom løypa på en god måte. Det ble delt ut stødige skuldre og støttende hender gjennom hele løypa, der det var krøkkete og glatte røtter etter regnværet dagen i forveien, forteller Simen.

Her er en to meter bred, intakt grunnmur i Grefsenåsen. Men hva har det vært her? Foto: Simen Ø. Pettersen

– Sammen besøkte vi fire store ruiner som antas å stamme fra krigens dager. Eksperter fra ulike instanser vil senere i år bekrefte våre antakelser.


I jakten på svar holder «De tre P’er» i trådene og står på for å få rett personell med på befaring: P’ene er Håvard Pedersen, Tor Paulsen og Simen Østgaard Pettersen. Følg med på fortsettelsen…

En av ruinene, antakelsen er at dette er grunnmuren fra et ammunisjonslager fra krigens dager. Kanskje bygget av russiske krigsfanger? Foto: Simen Ø. Pettersen

En annen ruin, kanskje fra en vaktbolig? Foto: Simen Ø. Pettersen

Haralds hytte og en gammel kullgrop

På veien tilbake dro følget selvsagt innom hytta til Harald Grande. Den etterhvert så populære og kjente boligen til uteliggeren som gikk bort for to år siden. Det siste året har minst 2000 mennesker vært innom hytta!

Den ligger forøvrig om lag 250 meter ovenfor de mystiske og omfattende ruinene.

– Vi rakk også et stopp ved en stor kullgrop fra 1400-1500 på vei opp åsen, forteller Østgaard Pettersen.


Besøk ved Haralds hytte. Foto: Stein Øberg

Noe av det mest overraskende og gledelige var at hverken arrangøren eller noen av de involverte voksne la merke til mobiltelefoner underveis.

– Det betyr at ungdommen lyttet og var oppriktig interesserte i det som foregikk fra minutt til minutt. Heller ikke pensjonistene dro opp iPhonen, foruten da de ønsket å forevige stunden. Det var heller ikke sagt på forhånd at mobiltelefoner skulle forbli i vesker og sekker. Det kaller jeg respekt, sier Simen.

Det ble en spennende, begivenhetsrik og lærerik dag. Samtlige deltakere ble belønnet med varm deilig elggryte og nypresset eplesaft i kjellerstua på Grefsenkollen Restaurant og Sportsstue, etter to timer ute i Grefsenåsens varierte terreng.

– Mitt inntrykk var at de tilstedeværende hygget seg sammen.


Turfølget samlet i amfiet på Grefsenkollen. Foto: Simen Ø. Pettersen

Uttalelser og kommentarer de evigunge:

«Det var alltid en elev tilstede som støttet meg eller strakk ut en hjelpende hånd»

«De var nysgjerrige og engasjerte»

«Veldig høflig ungdom dette»

En annen pensjonist hadde så god samtale med en ung fyr at han glemte fysio-timen sin

«De unge var blide, tilstede og hadde mange spørsmål»

Uttalelser og kommentarer fra de unge:

«Det var veldig interessant å høre hva de som har levd lengre enn oss hadde å fortelle – også var Håvard en flink forteller»

To unge Kjelsås-jenter uttalte at det var veldig givende å være tilstede. «Vi har lært noe sammen med koselige eldre mennesker»

«Det var kult å gjøre noe annerledes i egen bydel og komme seg ut i naturen»

«En bonus å være ute samtidig som man kan lære noe nytt»

«Positivt at vi var like mange elever som pensjonister»

Koordinering og samarbeid

Østgaard Pettersen retter en stor takk til rektor Marit Sesseng og lærer Kari Aksum for å ha «lånt ut» klassen fra Engebråten, og bidratt med velvilje og koordinering.

– Jon Kloster (på Grefsenkollen restaurant) rettes også en stor takk for å åpne sin laftede perle på toppen av Oslos vakreste ås, slik at prosjektet ble helhjerta og fullendt, sier Grefsenkollen-losen Simen.

Få kan Grefsenkollen så godt som dem: Simen Østgaard Pettersen og Håvard Pedersen. Foto: Stein Øberg

Hans partner og med-guide for dagen var tidligere oppsynsmann i bymiljøetaten og Lillomarka, Håvard Pedersen.

– Et ikon og vandrende leksikon. I tillegg hadde vi med Anne-Britt Nilsen, leder av Kjelsås 60+, som gjorde en uvurderlig innsats ved å hanke inn pensjonister. Også fikk vi god hjelp fra Historielagets nestleder, Stein Øberg, som assisterte på linje med Anne-Britt Nilsen underveis.

Det er Bydel Nordre Aker som har bevilget midlene som gikk til mat og drikke på Grefsenkollen til de 50 deltakerne.

– En stor takk rettes til Bydel Nordre Aker som støtter ideen om prosjekter som går på tvers av generasjoner. Dette prosjektet ble en gedigen suksess. Flere ville ha en rask oppfølger, sier Simen.

Deltakerne fra Engebråten skole. Foto: Stein Øberg

Kjelsås 60+, sammen med Simen Østgaard Pettersen (t.h.), og Anne-Britt Nilsen (i refleksvest) Foto: Privat

Kjelsås 60+ klare for tur med de unge fra Engebråten. Simen Ø. Pettersen og Håvard Pedersen til høyre. Stein Øberg med gul refleksvest, og Anne-Britt Nilsen med rosa. Foto: Privat

Med utsikt mot Groruddalen, fra Grefsenkleiva. Foto: Stein Øberg

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...