Nordre Aker Budstikke

Svein Egil var en av de første på stedet:

Skeptisk til renovasjonsbilene etter den voldsomme brannen

Svein Egil Ménès-Nørsterud var en av de første på stedet etter at det begynte å brenne i en renovasjonsbil på Korsvoll torsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

Renovasjonsbilen som begynte å brenne var utenfor huset til Svein Egil Ménès-Nørsterud bare ett minutt tidligere. I 2018 brant en renovasjonsbil på tilsvarende måte på Kjelsås, men Renovasjonsetaten mener det for tidlig å konkludere om årsaken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.06.2020 kl 21:58

KORSVOLL: Svein Egil Ménès-Nørsterud var en av de første på stedet etter at det begynte å brenne i en renovasjonsbil fra Oslo kommune i Bergrådveien i 11.30-tiden torsdag.

Det brant voldsomt i renovasjonbilen. Foto: Tipser

– Det hørtes nesten ut som en høytrykksspyler. Jeg gikk ut og så en svart røyksøyle komme opp. Da løp jeg og noen andre opp, og så at det var fullstendig overtent. Bilen som sto parkert ved siden av, var også fullstendig overtent, sier Ménès-Nørsterud, som bor rett nedenfor brannstedet.

– Skikkelig drønn

– Hvilke tanker går gjennom hodet?


– Om det var noen i bilen. Vi fikk tidlig vite at renovatørene var ute av bilen, og det var bra. Dekkene begynte å eksplodere, og da ble vi redde. Det var et skikkelig drønn, erindrer vitnet.

Han mener at han var på stedet etter ett minutt.

– Det gikk fort. Jeg er glad for at det ikke gikk liv tapt, eller satt noen i bilene ved siden av. Man kommer seg ikke ut når det er så varmt.

Sammen med tre andre sivile og en renovatør forsøkte de alle å ringe nødetatene mens de så på de brennende bilene. Først kom det en ambulanse.

– Det tok litt tid før brannvesenet kom. Det tok kanskje fem minutter, men det er vanskelig å si i slike situasjoner, forteller Ménès-Nørsterud.


Se video der du kan høre de kraftige smellene fra bilen som brant:

Leservideo.

Politiet mener det var dekk som eksploderte i varmen, som forårsaken smellene.

Bekymret

Han forteller at renovasjonsbilen var hos ham bare ett minutt før den begynte å brenne litt lenger opp i gata.

– I ettertid er jeg veldig bekymret hvis det hadde hadde skjedd her som husene er tettere inntil veien. Da hadde huset tatt fyr. Det var så varmt at bilene ved siden av, bare smeltet.

En personbil som sto rett ved siden av renovasjonbilen, er totalskadet etter brannen. Foto: Christian Fredrik Borg


Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune opplyser overfor Nordre Aker Budstikke at bilen var fra 2016. Politiet vil nå gjøre kriminaltekniske undersøkelser av den.

OPerasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt bekrefter at det blir opprettet en brannmelding og anmeldelse etter hendelsen. Undersøkelsene av vraket vil avdekke om noen kan lastes for hendelsen, opplyser han til Nordre Aker Budstikke

– Jeg er spent på om de finner ut om det er risikofylt å ha gassdrevne biler i boligstrøk. Man blir skeptisk. Heldigvis hadde vi hjemmekontor, så vi kunne ringe fort og reddet ut eventuelle husdyr som er hjemme på dagen, sier han og fortsetter:

– Jeg er spent på om det fordi det er gasstank og det er så varmt om de er eksplosive eller om det har vært noe i en søppelkasse, sier Ménès-Nørsterud.

– Jeg blir bekymret når noe sånt skjer, avslutter han.


Renovasjonsbilen ble fullstendig utbrent. Foto: Christian Fredrik Borg

Renovasjonsetaten

I juni 2018 var det en tilsvarende brann i en renovasjonsbil på Kjelsås. Også den brannen ble av naboer beskrevet som eksplosiv, og spredte seg fra bilen til en garasje.

Etter grundige undersøkelser av renovasjonsbilen i 2018 kunne brannårsaken ikke fastslås med sikkerhet, men basert på funn og vitnebeskrivelser, mente Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) at sannsynlig brannårsak var varmeutvikling fra eksossystemet som førte til selvantenning av oljesøl og løse gjenstander, som for eksempel kvist, blader og lignende. Flammene brant hull på hydraulikkslanger og trykkluftanlegg med kraftig brannutvikling.

Renovasjonsetaten sa til Nordre Aker Budstikke den gangen at de ikke var bekymret for at resten av etatens renovasjonsbiler representerer noen brannrisiko, utover hva som er normalt for kjøretøy av denne typen.

Presseansvarlig i Renovasjons- og gjenvinningsetaten, Jørgen Bakke Fredriksen, sier til Nordre Aker Budstikke i dag at det er for tidlig å antyde hva årsaken til brannen kan være denne gangen:

– Nå skal bilen bli undersøkt av forsikringsselskapets tekniske etterforskere. Bilen er en 2016-modell, sier Bakke Fredriksen.

Foto: Christian Fredrik Borg

I 2019 bestilte Renovasjons- og gjenvinningsetaten 22 nye renovasjonsbiler fra Bertel O. Steen med innebygget brannslukningssystem. Det var altså ikke en av disse bilene som tok fyr i dag.

Bakke Fredriksen opplyser at moderne biogassbiler, som denne, likevel har et nødsystem som tømmer bilene for gass ved tegn til brannutvikling.

– – Brannen kan se ut til å ha oppstått ved førerhuset, men dette skal de som kan det få finne ut av. Heldigvis var begge renovatørene ute av førerhuset da brannen oppsto. Det er vi glade for. Såvidt jeg forstår utviklet brannen seg raskt.

Bakke Fredriksen sier at siden den forrige store renovasjonsbilbrannen på Kjelsås, så har det ikke være lignende hendelser, bortsett fra tilfeller med antenning av feilsorterte batterier i selve avfallet. Brannen på Kjelsås oppsto mellom førerhus og påbygget.

– Den gang som nå var det hetebølge og generelt økt brannfare. Men som nevnt, det er alfor tidlig å spekulere i hva årsaken kan være denne gangen. Renovatørene skal nå også fortelle hva de eventuelt har erfart i forbindelse med hendelsen.

Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...