Skiforeningen: Vurderer egne skiløyper til skøyting

Konflikten mellom klassisk og fristil er ikke så stor i Nordmarka, ifølge Skiforeningen, som likevel vil vurdere engne fristilløyper. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)
Markasjefen i Skiforeningen forteller at det stadig er ønsker om egne skøytetraseer i skogen. Nå kan det bli egne fristilsløyper i Oslomarka, sier han.
Publisert: 23.01.2019 kl 11:51
Sist oppdatert: 23.01.2019 kl 13:45
MARKA: Er skiløypene breie nok til at en kan gå både klassisk og skøyting?
Det er NRK som siterer sak i Drammens Tidende: Skogforvaltar Bjørn Ringstad satte sinnene i kok hos skiglade, da han sa til avisen at det ikke er syklister eller gående som ødelegger nykjørte skiløyper, men de som skøyter:
– De som ødelegger desidert mest i skiløypene er halvgamle mannfolk – som meg selv – som på død og liv skal skøyte. Det er ingenting som ødelegger sporene mer enn dem, sa han til avisa.
Natur- og landbruksforvaltar Widar A. Tandberg i Drammen kommune mener debatten har tatt av, men samtidig sier han til Drammens Tidende at skogsbilveien i Drammensmarka er for smale, til at det er plass til også å skøyte mellom klassisksporene.
Muligheter i Oslomarka
Markasjef Espen Jonhaugen i Skiforeningen er også sitert i saken, blant annet forteller han at de stadig får tilbakemeldinger fra folk som ønsker seg rene skøyteløyper.
Nordre Aker Budstikke tok kontakt med Jonhaugen tirsdag, for å høre om de opplever de samme utfordringene i Oslomarka:
– Vi opplever at interessen for skøyting er økende. Dette ser vi både av kursvirksomhet og henvendelser til oss. Veldig ofte er dette helt nybegynnere som synes det ser gøy ut å skøyte og vil enten lære seg økt teknikk eller ønsker å vite hvor man kan gå. For fremtiden vil vi også jobbe med om flere av løypene vil kunne være rene fristilsløyper, eller kombinasjonen. Vi ser at interessen for skøyting til Kikut har vært stor og det har derfor vært prioritert å få til at hovedløypa mellom Frognerseteren og Kikut har den muligheten. Denne er veldig populær, sier Jonhaugen.
Lite skøyteklager i Oslomarka
Men konfliktnivået beskrevet i Drammensmarka, er lite gjeldende i Oslomarka, ifølge markasjefen.
– Vi opplever lite eller ingen klager på at folk skøyter i stykker klassisksporene. I de fleste markene rundt Oslo er det en god del skogsbilveier som muliggjør to klassiske spor med god bredde for skøyting i midten.
– I en del av terrengløypene er det også mulighet for skøyting, men totalbredden for disse løypene er fire meter og da er det ikke plass for begge deler. Litt ut i sesongen, når ofte føret er litt varierende, ser vi at langt flere ønsker å skøyte grunnet vanskelige smøreforhold. Da preparerer vi mange av løypene med kun ett klassiskspor og da muliggjør det god nok bredde for skøyting også, avslutter han.
Skiforeningen kjører løyper i den delen av marka som eies av Løvenskiold.
Bymiljøetaten har ikke planer
I Oslo kommunes skoger er det Bymiljøetaten (BYM) som kjører løyper, og der har de ingen planer om egne skøytetraseer.
– Rene skøytetraseer er nok ikke aktuelt, men en balansering av tilbudet med rene klassiske løyper og løyper for kombinerte stilarter, vil BYM helt sikkert fortsette med i overskuelig fremtid, sier Knut Johansson, seksjonssjef Nordmarka.
Han mener Bymiljøetaten har et godt løypetilbud for kombinerte stilarter: skøyting i midtpartiet og spor på hver side.
– For å få plass til skøyting må veien – for det er ikke plass i skogsløypene – være så brei at vi kjører ute på kanten den ene veien og setter spor ytterst, og så motsatt tilbake med noe overlapp i midtpartiet. Da blir det plass til skøyting.
Men det er noen utfordringer, sier Johansson: – Den ene er at sporene på kanten ofte kommer så langt ut at det går ut over stavtak, og hvis det ikke er nok snø til å hardpakke grøfta kan gjerne det ytterste sporet for høyre ski komme lavere enn for venstre ski. Og det er ikke godt i lengden! Den andre utfordringen er at selve skøytestilen krever mer plass for ski og staver som beveger seg ut til siden, og virker forstyrrende og skaper mange stressfaktorer og mindre hyggelige situasjoner for en barnefamilie på tur. Derfor er det flere av de mest brukte løypene vi ikke ønsker å legge opp til kombinerte stilarter. Eksempel er Sognsvann – Ullevålseter, sannsynligvis verdens mest brukte turløype med over 10.000 passeringer på en fin skidag.
Gallup
Er egne skøyteløyper i Oslomarka en god idé?
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!