Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Skjulte konsekvenser av ny parkeringsnorm for Nordre Aker»

Direktør Harald Jachwitz Andersen i Hovedorganisasjonen Virke. Foto: VIRKE

KRONIKK: Byrådet Johansen arbeider i disse dager med å revidere parkeringsnormen for Oslo kommune. Forslaget som ligger på bordet vil ha så uheldige konsekvenser at Virke ber byens politikere om å legge forslaget til side, skriver Harald Jachwitz Andersen, direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2017 kl 09:00

Vi mener det er uheldig at de reelle konsekvensene av forslaget ikke fremkommer tydelig. Regler som får konsekvenser for folks reisemønster knyttet til alt fra handel til idrett, bør utredes bedre før de vedtas.

Forslaget er radikalt

Parkeringsnormer er viktige for by- og næringsutviklingen. Det er byggesaksregler for minimum eller maksimum antall parkeringsplasser. Det er nå foreslått at maksimumsnormene for næringsparkering ved nybygg, ombygging og bruksendringer typisk reduseres med hele 65 til 98 prosent. Reduksjonen for sykehjem er for eksempel på rundt 95 prosent. Reglene vil også ramme el-biler like hardt som andre biler, samtidig som folk ønsker å velge el-bil for å kombinere klimahensyn og reisebehov.

Utforming av nye parkeringsnormer må bygge på en forståelse for samspillet mellom næringslivets og befolkningens transportbehov, miljøhensyn, arealbruk og økonomi. Transportøkonomisk institutt evaluerte Oslos parkeringsnormer på oppdrag fra kommunen i 2013. Det var et godt arbeid som byrådet bør ta opp av skuffen. Vi er avhengig av at det tas hensyn til befolkningens, bydelenes, og næringslivets krav til tilgjengelighet.

Uønskede konsekvenser for lokal byutvikling

En stor del av arbeidsplassene i privat virksomhet har dårligere forutsetninger for kollektivbetjening enn kontor- og forretningsvirksomheter i sentrum eller i kollektivnære områder i «tett by».

Det betyr at det i deler av Nordre Aker og nabobydelene også i fremtiden er behov for flere parkeringsplasser enn i sentrum. Det er et politisk ønske om byutvikling i Oslo nord, men enkelte byutviklingsprosjekter vil bli vanskeligere med dette forslaget. Norgesgruppen gir uttrykk for at forslaget vil bidra til å utsette eller stoppe omstillings- og ombyggingsarbeid.


På Tåsen er det planer om å bygge et nytt moderne bydelssenter med 120 leiligheter og 3000 m2 næringslokaler. Det vil være vanskelig å realisere med begrensningene som ligger i forslaget.

Særlig konsekvensene for Oslos ytre bydeler «skjules»

En sterk innstramming i parkeringsnormene både i «tett» og i «åpen by» vil få store konsekvenser for lønnsomheten til mye næringsvirksomhet lokalisert utenfor sentrumsnære områder. Denne delen av forslaget er ikke tegnet inn i illustrerende kart og ikke entydig definert geografisk. Dermed underspilles det hvor stort nedslagsfeltet til de kraftig reduserte parkeringsnormene i «tett by» faktisk er.

Mange virksomheter lokalisert i «åpen by» er allerede i dag sårbare for begrensninger i biltilgjengelighet. Det er også grunn til bekymring for gode prosjekter på andre områder, slik som innenfor idretten.

Miljøargument snudd på hodet

Maksimums- og spesielt minimumsnormer for parkering er et logisk ansvarsprinsipp av samme type som at «forurenseren betaler». Det vi si at utbyggere av boligeiendom må ta ansvar for å sikre eiendommens biltilgjengelighet. Gjennom minimumsnormer kan byen sikre seg mot at eiendomsutviklere søker seg mot «gratis-passasjer»-tilpasninger, som skaper overbelastning på gateparkering og andre lokale parkeringsområder.

Med fjerning av minimumsnormer for næringsvirksomhet/næringseiendom, og lavere krav for boligeiendom, undergraves logikken i systemet. Å fjerne parkering ved nærbutikken vil i tillegg bidra til mer bilkjøring til handel lenger ut, noe som heller ikke er miljøvennlig.


Virke ønsker en satsing på klima- og miljøarbeid, og vi er enige i at også parkeringsreglene bør ses på i denne sammenhengen. Men konsekvensene av dette forslaget er uholdbare. Dette håper vi at både byrådet og bystyret også ser.

Harald Jachwitz Andersen
Direktør, Hovedorganisasjonen Virke


Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...