Nordre Aker Budstikke

Skriver orienteringshistorie

Koll blir for første gang representert på Tiomila. Her er flere av deltakerne og også noen andre av de aktive i orienteringsgruppa. Fra venstre: Tobias Tronbøl Lium, Martin Christoffer Borg, Christian Fredrik Borg, Bendik Bendik A. Kjærnli-Aubert, Pauline Myklebust, trener og lagleder Peder Fossheim Asplin, Lotta Myhre, Brita Opheim Sauar og Ida Vik Presterud. Foto: IL KOLL

Mens Koll skriver historie med sin første deltakelse i verdens tøffeste orienteringsstafett, Tiomila i Sverige, setter Nydalens SK – muligens – deltakerrekord.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2017 kl 10:58

NORDRE AKER/GÖTEBORG: 28. til 30. april går Tiomila nordøst for Göteborg. Stafetten går over ti etapper med start lørdag kveld og målgang søndag morgen. En av etappene i Tiomila er den Långa natten.

Tiomila ble arrangert første gang i 1945, og går ulike steder i Sverige hvert år, vanligvis i Stockholm-området.

Veteraner og nykommere

Orienteringsgruppa i Nydalens SK har lang historie med å delta i Tiomila. I 2017 deltar de med imponerende 118 o-løpere!

Nydalen stiller med 7 ungdomslag, 8 damelag og 4 herrelag. Snittalderen for det ene damelaget, lag 8, er 59 år, mens det eldste herrelaget, lag 4, er 54 år, ifølge klubben selv. De er dermed, etter det Nordre Aker Budstikke erfarer, den klubben som stiller med flest lag i år.

LES OGSÅ: Hundre år siden Harry Lagert ble født


VANT: Nydalens Skiklubs ungdomslag med Lukas Liland, Ragne Wiklund, Ingvil Ahlsand og Elias Johnson sprang inn til seier i Ungdomsklassen i Tiomila i 2015. Foto: TERJE DENGERUD

Selv om entusiasmen neppe er dårligere hos naboklubb Koll, er virkeligheten en litt annen.

Fra Kringsjå-klubben stiller fire damer og fem ungdommer til årets Tiomil, og sørger for at Koll for første gang er representert i orienteringsstafetten.

LES OGSÅ: Nasjonal heder til Koll

Ferskinger med lang historie

Selv om det er første gang Koll deltar til Tiomila, har klubben en lang historie. Her forteller de selv om veien dit:


«Da Koll ble stiftet i det første krigsåret var orientering en av hoved-idrettene. Under krigen var det illegal orientering. Orienteringskongen av 1941 ble den senere TV-kjendisen Erik Diesen. I den første NM-stafetten i 1946 ble det bronse.

Koll-herrene gikk foran.

Nå gjør damene og de yngste i laget at Koll for første gang blir representert på Tiomila som i år arrangeres like nordøst for Göteborg.

– Jeg gleder meg til den gode stemningen på Tiomila, smiler Ida Vik Presterud.

Småbarnsmoren har tidligere sprunget den svenske klassikeren for Modum. Nå er hun ei av fire Koll-damer som skriver historie, men litt hjelp får Koll. Da oslolaget manglet ei dame, ble Tine Hjelseth Larsen fra Kongsberg Orienteringslag (KOL) med for Koll så det blir et fellesslag fra Koll og KOL.


Ungdom og damer løper lørdag, mens herrestafetten, hvor også damer kan stille, går hele natta fra lørdag til søndag.

I dameklassen er det etapper fra fem til hele 11,3 kilometer i tøft, svensk terreng med bløte myrer og sugende lier.

Brita Opheim Sauar er ei av over 300 damer som klokka 13.15 spurter ut i villmarka ved Sveriges nest største by.

– Jeg har løpt Tiomila to–tre ganger tidligere, sier Brita, som i ungdommen var aktiv i Njård.

De øvrige på laget er Trude Fixdal og Lotta Myhre fra Koll, og Tine Hjelseth Larsen fra Kongsberg.


I ungdomsklassen er det et lag med fem kollinger og ei jente fra Fet Orienteringslag da det manglet ei rutinert jente til å ta den siste etappen.

Lørdag er Pauline Myklebust med og skriver Koll-historie. Foto: IL KOLL

De fem som løper først, og alle er fra Koll, er Pauline Myklebust, Olivia Opheim, Eirik Røhne Skofteland, Martin Christoffer Borg og Christian Fredrik Borg. Ragnhild Helmersen har den siste etappen.

Målet for Koll? Å fullføre!

Utrolig oppmøte

Torsdag etter påske startet Kolls orienterings-trening for barn og unge fra 6 til 14 år. Hele 70 kom den første torsdagen. Treningen er på Kollbanen, og den etterfølges hver gang av kveldsmat. Det er fortsatt mulig å bli med og prøve seg med kart.»

LES OGSÅ: Orientering på Nordberg: – Jeg følte meg som en snømann

Lørdag orienterer Eirik Røhne Skofteland i svenske skoger. Foto: IL KOLL

Se Tiomila live

Tiomila overføres live på web-TV. Se sendingene på arrangørens nettsider!

Slik ser terrenget for årets Tiomila ut:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...