Nordre Aker Budstikke

Slår seg sammen for å løse energi- og klimautfordringer

SAMARBEIDSPARTNERE: Nils Morten Huseby, administrerende direktør i IFE, Kristin Vinje, visedekan på det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO, og Inge Jan Henjesand, rektor på BI. Foto: Handelshøyskolen BI

Å løse verdens energi- og klimautfordringer krever tverrfaglig kunnskap. Derfor går nå Universitetet i Oslo, Handelshøyskolen BI og Institutt for energiteknikk sammen om å danne en energiklynge i Oslo, med mål om å styrke forskningssamarbeidet i regionen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2018 kl 11:34

NYDALEN: Onsdag 16. mai ble avtalen mellom Universitetet i Oslo (UIO), Institutt for energiteknikk (IFE) og Handelshøyskolen BI (BI) signert på BI i Nydalen.

Avtalen innebærer å styrke forskningssamarbeidet i Oslo-regionen innenfor energisektoren. Målet er å etablere et langsiktig og strategisk samarbeid mellom partene for nye forskningsprogrammer og utdanning som omhandler energi.

Energiklynge

Energiklyngen har som ambisjon å være en katalysator for nye initiativ og samtidig ha en koordinerende effekt for nasjonalt og internasjonalt samarbeid, opplyser partene i en pressemelding.

– Næringslivet har i mange år organisert seg i regionale klynger, der de utveksler kunnskap og gjensidig styrker hverandre. Partene synes det er på høy tid at forsknings- og utdanningsinstitusjoner lærer av næringslivet, gjennom å bygge en tematisk og regional kunnskapsklynge, heter det i meldingen.

Fra BI er det senter for energi, under institutt for rettsvitenskap, som skal styre aktivitetene. Kunnskapssenteret fremmer forskning og utdanning innen energi med fokus på økonomiske, poliske og organisatoriske spørsmål knyttet til olje, gass, elektrisitet og det grønne skiftet.


SIGNERTE AVTALEN: Nils Morten Huseby, adm.dir. i IFE, Amir Sasson, direktør for forskningsadministrativ avdeling ved Handelshøyskolen BI, og Vebjørn Bakken, direktør for UiO:Energi. Foto: Handelshøyskolen BI

Forskning, innovasjon og videreutdannelse

– Resultatet er en meget sterk akademisk klynge i Oslo-regionen hvor vi kombinerer ny teknologikunnskap med kunnskap om økonomi, politikk og forretningsmodeller inn mot energisektoren, sier Amir Sasson, direktør for forskningsadministrativ avdeling ved Handelshøyskolen BI.

Sasson legger til at avtalen er en viktig forutsetningen for innovasjon og verdiskaping innen aktiviteter knyttet til energisektoren, med muligheter for samarbeid i flere retninger som forskning, innovasjon og videreutdannelser.

Tre forskningsmiljøer

IFE ser muligheter for å kunne delta i større prosjekter enn tidligere i konkurranse med store internasjonale aktører gjennom en klynge med kunnskapsinstitusjonene på Østlandet.

– Fra IFEs side er vi svært positive til dette samarbeidet. Vi har kompetanse, nettverk og fasiliteter som komplementerer og utfyller hverandre godt. Koblingen mellom de tekniske forskningsmiljøene og miljøene på BI med unik kompetanse på det forretningsmessige er en ny og spennende mulighet. Vi har stor tro på at våre tre forskningsmiljøer til sammen skal levere ny kunnskap som har både akademisk og teknisk tyngde, og som svarer på industrien og næringslivets kommersielle behov, sier Martin S. Foss, forskningsdirektør ved IFE.

Energi som satsingsområde siden 2012

UiO har hatt energi som formelt satsingsområde siden 2012. UiO:Energi har som hovedformål å utvikle og formidle kunnskap for omstilling til et bærekraftig energisystem og bærekraftige samfunn.

Vebjørn Bakken, direktør for UiO:Energi, har stor tro på samarbeidet mellom de tre aktørene.

– UiO:Energi ble opprettet med en visjon om å, sammen med partnere i Oslo-regionen, å sette Oslo på kartet innen energiforsking og -utdanning. Avtalen mellom BI, IFE og UiO er et viktig steg mot det målet. Å løse verdens energi- og klimautfordringer krever tverrfaglig kunnskap, og de tre institusjonene utfyller hverandre på en meget god måte.

Satsing i Oslo

Bakken påpeker at det er et godt tidspunkt for å bygge en slik allianse.


– Oslo kommune er stadig mer offensive innen områder som bærekraft, fornybar energi, klima og miljø, og de ønsker et tett og godt samspill med forsknings- og utdanningsinstitusjonene i regionen. Byen er jo også kåret til europeisk miljøhovedstad i 2019, og neste år vil være en glimrende mulighet til å vise frem mye av det spennende som skjer i og rundt Oslo. Da er det helt klart en fordel at institusjonene er godt koordinert seg imellom!

LES OGSÅ:

Kultur- og idrettsbyråden om behovene i Nordre Aker: – Det er veldig viktig å få se med egne øyne

Bevilger mer penger til skolene i Oslo: – Gledelig for Nordre Aker

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...