ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Slik baker du brød uten korn

Øyvinds hjemmebakte brød, helt uten korn. Foto: EKTE VARE

Det er mange glutenfrie brød på markedet. Men de er ikke i nærheten av det å skjære en skive nybakt brød du selv har bakt, ha på godt med ekte smør og en god skive brunost, og så nyte.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2018 kl 22:18

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere en ny matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås og kona Sadie Lawler er innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Øyvind Våge i Ekte Vare, forteller deg hvordan bake brød uten korn. Foto: EKTE VARE

Brødmat er for veldig mange en viktig del av de daglige måltidene, og vanskelig å komme unna i mange husholdninger. Men ikke alle har det like bra med å spise korn, og da særlig korn og mel som inneholder mye gluten.

Det betyr ikke at man må gi opp brødmåltidene av den grunnen, for det finnes flere fine løsninger for de som vil unngå gluten og fortsatt ha en god blings til frokosten.

Glutenfritt

Det har etterhvert kommet mange glutenfrie brød på markedet. Det er flere bakerier som leverer dette, og det er flere alternativer i frysedisken i de fleste butikker. Disse er helt OK, men de kommer likevel ikke i nærheten av det å skjære en skive nybakt brød du selv har bakt, ha på godt med ekte smør, skjære en god skive brunost, og nyte.

ANNONSE

Stabilt blodsukker

Siden jeg er diabetiker så har jeg unngått det meste av kornvarer i lang tid. Rett og slett fordi det å kutte hvetebakst har gjort blodsukkeret mitt mye mer stabilt. Og siden jeg er temmelig avhengig av brødskiver i en eller annen form, så jeg meg nødt til å finne på noe når jeg skulle kutte ut butikkbrødet.

Ikke for vanskelig

Ferdig, nybakt brød. Foto: EKTE VARE

Dermed gikk jeg i gang med å prøve ut en masse ulike blandinger og kombinasjoner for å finne et brød som smakte godt – som var uten korn, og som ikke var all verdens vanskelig å få til hver gang.

Det å bake sitt eget brød er ikke nødvendigvis noe som tar lang tid. Har man de rette råvarene på plass, så er mye gjort på en halvtime, og her er en enkel måte å bake ditt eget glutenfrie brød på, så du også kan klappe deg selv på ryggen å si «Jeg kan bake!»

ANNONSE

Det jeg etterhvert har kommet fram til, og som jeg selv er godt fornøyd med, er som følger:

Oppskrift til fire brød

 • 20 egg
 • ca. 3 dl smeltet fett (ekte smør og/eller kokosfett)
 • 4 tsk natron
 • en boks kokosmelk

Rør sammen til en jevn røre.

 • en pose sesammel (ca. 4 dl)
 • 2 ss fiberhusk

Rør godt sammen.

ANNONSE

(frø og nøtter etter eget ønske)

 • 250 g sesamfrø
 • 250 g linfrø (gjerne blanding knuste og hele)
 • 200 g solsikkekjerner
 • 200 g greskarkjerner
 • ca. 150 g valnøtt eller pacannøtt (knust eller hele)

Ha gjerne litt krydder i brødet, jeg bruker ofte en italiensk krydderblanding.

Rør deigen godt sammen, og la den stå i ca. 5 minutter.

Synes du deigen er litt for tynn, kan du ha litt mer sesammel (kokosmel eller mandelmel kan også brukes, men dette setter litt mer smak).

ANNONSE

Deigen blir tyktflytende, og fuktigere enn vanlig brøddeig.

Ha deigen i fire smurte former og sett i nedre del av ovnen og stek i ca. 1 time på 180 grader.

– Nyte med stolthet og glede

Øyvind Våge tester ut egne nybakte brød - uten korn. Foto: EKTE VARE

Voila! Du har noen deilige nybakte brød du kan nyte med stolthet og glede.

Brødene blir ikke like luftige og hever som vanlig brødbakst gjør, men de metter mye mer, og er etter min mening minst like gode.

Om du vil ha ekstra luftige og smakfulle brød, kan du tilsette noen teskjeer surdeigspulver i brødet – det gir ekstra luftige brød og en smak som vil imponere de fleste mødre.

Ekte Vare på Facebook.

LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE