Lyttet ikke til lokalmiljøet:
Slik blir Tåsenhjemmet

Nye Tåsenhjemmet: Det er den sydlige tverrfløyen (til venstre på bygningskroppen), Høyre foreslo å be om at skulle reduseres eller fjerens før bystyret vedtok omregulering, i tråd med bydelsutvalgets tidligere vedtak. Illustrasjon: Omsorgsbygg Oslo KF/Arkitema Architects AS.
Høyre fikk ikke flertall for sitt forslag om å sende reguleringsplanen for Tåsehjemmet tilbake til byrådet, slik at prosjektet kan nedskaleres, i tråd med både bydelsutvalget og naboene ønsker.
Publisert: 22.04.2020 kl 18:10
Sist oppdatert: 22.04.2020 kl 18:56
TÅSEN/OSLO: Omfanget av det nye Tåsenhjemmet er omstridt, så omstridt at Oslo kommunes igangsettingstillatelse fra 2017 om å bygge et nytt sykehjem på over 14.000 kvadratmeter, ble stanset av Fylkesmannen i 2018 etter en klage fra naboene. Dispensasjonen Omsorgsbygg Oslo KF fikk overskred gjeldende reguleringsplan, som bare tillot et bygg på 8000 kvadratmeter. Dermed søkte Omsorgsbygg å omregulere eiendommen, slik at de kan bygge sykehjemmet de ønsker.
Bydelsutvalget i Nordre Aker har ved to anledninger vedtatt at de ønsker at bygget skal reduseres. Særlig gjelder dette den søndre tverrfløyen. I tillegg er både bydelsutvalget og naboene bekymret for økt trafikkbelastning i området når det kommer et stort, byomfattende sykehjem. Det ligger flere institusjoner i Pastor Fangens vei og Vinkelveien, og hjemmetjenesten i Nordre Aker har stasjonert alle sine biler her.
Du kan lese mer om planene og naboenes argumenter i denne saken vi publiserte tirsdag.
Høyre ville sende saken til byrådet
Onsdag kom reguleringssaken opp for bystyret, som på grunn av koronasituasjonen foregikk digitalt.
Til møtet hadde Høyre fremmet forslag om å sende saken tilbake byrådet: «Høyre foreslår at reguleringsplanen sendes tilbake til byrådet med henstilling om at reguleringssaken innen utgangen av mai sendes tilbake til bystyret med reduserte størrelser på byggets utstikkende nordre og søndre fløy.»

Øystein Sundelin (H) la frem partiets forslag under det digitale bytyremøtet. Her er også ordfører Marianne Borgen i bildet. (Skjermbilde fra Oslo kommune-TV).
Ved møtestart ble det klart at også Rødt fremmet et forslag om at hele saken skulle utsettes. Dette forslaget valgte imidlertid partiet å trekke før behandlingen startet.
Høyres Øystein Sundelin, selv Ullevål-beboer, og leder av byutviklingsutvalget, understreket at Høyre er tilhenger av et nytt sykehjem på denne tomten, og er opptatt av å få det på plass raskt. Høyre ville derfor be om en rask ny behandling av saken, slik at vedtak om et redusert bygg kunne være klart før sommeren.
– Det skuffer meg dersom vi ikke får flertall. Det som det her blir lagt opp til er å bygge en stor kloss av en bygning i et småhusområde. Vi ville aldri aksept det om det ikke var kommunal infrastruktur, sa Sundelin.
Han mente det er et paradoks at man, fordi det gjelder en kommunal utbygging, hopper over alt som vanligvis legges til grunn som argumenter i byutviklingen:
– Ingen i bystyret ville akseptert det, så hvorfor forringe et område i så står grad som det legges opp til her?
Finansiering
Line Oma (Ap), på vegne av byrådspartiene, argumenterte for at prosjektet ikke kan utsettes nå.
– Tåsenhjemmet har fått husbankfinansiering, og derfor må vi komme raskt i gang, og det er derfor bra vi vedtar dette i dag. Det er ikke så enkelt som Høyre prøver på her, at man bare kan nedjustere planforslaget innen kort tid og få det vedtatt, sa hun.
Hun viste til at Tåsenhjemmet skal bli et nullutslipps-, FutureBuilt-forbildeprosjekt, og få trefasade. At det skal opparbeides grøntområder, at antall parkeringsplasser er redusert, antall sykkelplasser er økt. Hun sa at prosjektet har blitt knadd godt i løpet av prosjektperioden, at det er behov for flere, oppgraderte sykehjemsplasser i byen, og det vil gi store ringvirkninger ikke å vedta dette prosjektet nå.
Hun fikk støtte fra SVs Trine Dønnhaug, og MDGs Eivind Trædal, som mente det ville være uansvarlig å utsette prosjektet nå.
Nabostøtte fra Frp, men stemte mot
Aina Stenersen (Frp), leder av Helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, uttalte til Nordre Aker Budstikke i forkant av bystyremøtet at:
– Det nye bygget er tegnet med en plassering i et rolig villaområde, og vi har registret at flere naboer har uttrykt bekymring for trafikksituasjonen. Vi er opptatt av å lytte til innbyggerne, og deres tilbakemeldinger. Bydelsutvalget har også et enstemmig vedtak, som peker på at blant annet fartsgrenser, fartsregulerende tiltak må vurderes for å bedre trafikksikkerheten. Det er viktig for Fremskrittspartiet at det nye Tåsenhjemmet sees i sammenheng med nærområdet, og at man ivaretar trygge, gode og sikre trafikale forhold for både besøkende, beboere og naboer.
Under bystyremøtet understreket Stenersens partikollega Camilla Wilhelmsen at Frp støtter byrådets innstilling.
– Det er viktig å få på plass nødvendige sykehjemsplasser raskt. Dessuten er dette mye finere enn det gamle, slitne bygget som sto der.
Da hadde FNBs Bjørn Revil en annen tilnærming:
– Vi har snakket med lokalbefolkningen, og de er opptatt at er Høyres forslag som skal bli vedtatt. Normalt tar vi hensyn til beboere, så vi vil stemme med Høyre, sa Revil.
Også Rødt adresserte nabolagets bekymring. Sofia Rana sa partiet er glad for at det bygges flere sykehjemsplasser, og at reguleringsforslaget i hovedsak er bra – det blir et nytt og moderne sykehjem med grøntområder.
– Men nabolaget er bekymret. Det er, og planlegges, flere nye skoler i området, og bekymringen for trafikksikkerheten om vinteren deler de med beboere andre steder i byen, sa Rana, som på vegne av Rødt fremmet forslag om generelt å styrke vinterdriften langs skoleveier.
Vedtaket
Da det kom til avstemming fikk Høyres forslag støtte fra Venstre, FNB, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og bystyrets ene uavhengige representant, tidligere FNB-politiker Danny Chaudry. Dermed falt forslaget, og bystyreflertallet vedtok detaljreguleringen som Omsorgsbygg ønsker – og trenger for å bygge Tåsenhjemmet slik de ønsker – og som støttes av Plan- og bygningsetaten.
Rødts forslag om bedre vinterdrift av skoleveiene falt med partiets egne stemmer. Det ble flertall for et forslag om å endre en bestemmelse i reguleringsplanen, slik at sykehjemmet ikke pålegges å dempe belysningen på kvelden.
Det ble også vedtatt å be byrådet om å følge med på trafikkforholdene i området i tiden etter innflytting i det nye sykehjemmet, med særlig fokus på om det er trygg skolevei og at myke trafikanter ivaretas, og om nødvendig iverksette ytterligere avbøtende tiltak.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!