Advarer:
Slik lures ungdom til å hvitvaske penger

Anja Lohne Holm, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea, snakket ikke bare om budsjett og jobbkarriere til Engebråten-elevene tirsdag, men også om svindel. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Frister med lettjente penger: – I Sverige er det eksempler på at unge ned i 12-årsalderen blitt misbrukt som pengemuldyr, ifølge Anja Lohne Holm, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea, som besøkte Engebråten skole denne uka.
Publisert: 25.09.2019 kl 16:20
Sist oppdatert: 25.09.2019 kl 16:29
KJELSÅS: Tirsdag fikk Engebråten ungdomsskole besøk av Nordea, banken har ansatte som overtar undervisningen noen timer, på skoler rundt omkring. Det snakkes om budsjett og karrierevalg, men Anja Lohne Holm, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea hadde også noe annet veldig viktig å snakke med elevene om, da Nordre Aker Budstikke var innom klasse 9b:
– Det var viktig for oss å snakke litt med barna om ulike former for svindel, og at de uten å vite det kan bidra til hvitvasking. Det var tydelig at dette engasjerte, og i friminuttet kom flere av dem bort og viste mistenkelige sms’er og mailer de har fått, forteller Lohne.
– Vi oppfordrer også foreldre til å ha en åpen dialog med barna om hva de kan møte der ute i verden. Det er ikke alle som er «snille», og dersom noe høres for godt ut til å være sant, er det ofte det.
Europol startet også en kampanje mot dette i vinter, den het #dontBeAMule.

Elevene ved Engebråten satt ganske så fjetret da Anja Lohne Holm fortalte om nye svindelmetoder og om pengemuldyr.
Pengemuldyr
For det handler om utviklingen rundt det som omtales som: Pengemuldyr - eller «Money Mule» på engelsk:
– I våre naboland har problemet vært stort over en lengre periode. Banker som tilbyr et bredt utvalg av betalingstjenester, som Vipps, Mobilepay, Swish med flere, blir misbrukt i overføringer der pengemuldyr er involvert. For eksempel i Sverige er det eksempler på at ungdommer ned til 12-årsalderen har blitt misbrukt som pengemuldyr, der ungdommene overfører penger videre mot en betaling, for eksempel 500 kroner, hvis de overfører eller vippser 5000 kroner videre på oppdrag fra eksempelsvis en ukjent person de møter på gata, sier Lohne, og fortsetter:
– Et pengemuldyr er en person som mottar penger på sin konto, fra en svindler og - eller -organisert kriminell gruppe, for deretter å overføre pengene videre til en eller flere konti. Ved å videresende pengene slik, blir det mer vanskelig å spore de svarte pengene. Offeret kan også få beskjed om å ta ut pengene som nettopp har kommet inn, og sette kontantene inn på en annen konto. Som oftest er offeret helt uvitende om at de er med på å hvitvaske penger og begår en straffbar handling.
26376 mistenkelige transaksjoner
Hun forteller videre at i desember 2018 ble 168 personer arrestert, og 1504 personer og 140 organisasjoner identifisert etter samarbeid mellom politimyndigheter og finansnæringen i Europa om slik virksomhet. Over 26376 overføringer ble gjennomført i 2018 som er mistenkelig transaksjoner. Over 300 banker, 20 bankforeninger og finansinstitusjoner rapporterte inn dette i 2018 ifølge Bits statistikk fra Finans Norge.

Anja Lohne Holm, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea, og lærer for en dag ved Engebråten. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Sårbare
– Statistikken for Norge viser at det kunder mellom 20 til 80 år blir misbrukt i pengemuldyr. Ofrene er i forskjellige livssituasjoner og er sårbare. Det kan være personer som ikke har mye kunnskap om svindel, personer med behov for penger av ulike grunner, eller personer som er i en livskrise. Utviklingen viser også at folk som har vært offer for kjærlighet- eller investeringsvindel blir konvertert til å bli pengemuldyr.
Lohne nevner følgende eksempel: En kunde som har gått på en kjærlighetsvindel, blir lurt for kr 500 000. Når vedkommende blir oppmerksom på svindelen, kommer bedrageren med en løsning. Forslaget går ut på at han eller hun får igjen pengene dine dersom du mottar penger på din konto også overføre dette videre enten til en konto i Norge eller utlandet.
– Disse menneskene blir lett bytte i en slik situasjon. Siste årene og spesielt i år har problemet vært økende i Norge. Vi er ikke kjent med at norske ungdommer i Norge har blitt utnyttet som muldyr, men vi er bekymret for at dette snart kan bli en realitet også i Norge. Da erfaring tilsier at svindeltrender som fungerer i nabolandet også vil skje i Norge. Å være et pengemuldyr er straffbart, og man risikerer å dømmes for uaktsom hvitvasking av penger med påfølgende straff.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!