Nordre Aker Budstikke

Slik er vaksinedosene fordelt mellom bydelene

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fikk første dose med vaksine mot covid-19 mandag denne uka. Han er bosatt i bydel St. Hanshaugen, og tilhører gruppe 4b. Foto: Oslo kommune /NTB

Her kan du se hvor mange vaksinedoser de ulike bydelene har fått. Neste uke meldes det om rekordstor leveranse både fra Pfizer og Moderne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2021 kl 14:49

Denne saken baserer seg på tall fra 23. april. Bydel Nordre Aker oppdaterer vaksinetallene hver fredag. Nordre Aker Budstikke kommer tilbake med nye tall 30. april.

OSLO/NORDRE AKER: Per fredag 23. april har 7958 personer i bydel Nordre Aker fått koronavaksine. Av disse er 2908 fullvaksinert (med dose 1 og 2), mens 5050 har fått dose 1. Det betyr at nær 15 prosent av innbyggerne nå har fått minst én vaksinedose.(Disse tallene inkluderer imidlertid ikke vaksiner satt i løpet av fredagen).

Bydelene: Spriker mellom 5000 og 19.000 doser

Tall Nordre Aker Budstikke har fått fra Helseetaten i Oslo kommune, viser at Bydel Nordre Aker har mottatt 11.126 vaksinedoser siden vaksineringen startet ved årsskiftet. Det er store forskjeller mellom antallet vaksinedoser bydelene har fått. Mens Sagene ligger helt sist med bare 5134 doser totalt, har bydel Alna i den andre enden fått 18.844 doser. Disse er fordelt på både dose 1 og dose 2.

– Helseetaten fordeler vaksiner til bydelene og disse er fordelt ut i fra andelen innbyggere i de ulike gruppene. Så dersom for eksempel Vestre Aker har høyere andel eldre, så har de per nå fått fler vaksiner til disse gruppene enn oss, svarte vaksinekoordinator i Bydel Nordre Aker, Anja Bergenhus, i forrige uke på vårt spørsmål om hvorfor antallet er så ulikt.

En annen årsak er at Folkehelseinstituttet i mars anbefalte en skjevfordeling av vaksiner, slik at enkelte kommuner og bydeler i Oslo med høy smitte fikk inntil 20 prosent flere vaksinedoser enn kommuner og bydeler med lavere smitte. I Oslo er det bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand som får tildelt ekstradoser, i en periode fra 15. mars til 15. juni. Holden-utvalget anbefalte i april en større skjevfordeling, og mener det kan gi større lettelser i koronarestriksjonene raskere.

Rekordmange vaksiner neste uke

Oslo kommune mottar 28.482 Pfizer-vaksiner og 13.100 Moderna-vaksiner i neste uke (uke 17). Så mange doser har ikke kommunen mottatt på én uke før, viser vaksinetallene Dagbladet har fått bekreftet av Oslo kommune. Totalt vil hovedstaden få 41.582 vaksiner neste uke.

Bydel Nordre Aker opplyser at de i uke 17 forventer å motta ca. 1600 av disse vaksinedosene – der 1100 skal benyttes til dose 1, og 520 til dose 2.

Begynner på 40- og 50-åringer i risikogruppe

– Fra og med uke 17 vil vi, i tillegg til å vaksinere ferdig i gruppe 4a og b, starte med gruppe 5 og 6, skriver bydelen på sine nettsider fredag.

Gruppe 5 vil bli vaksinert på fastelegekontorene, mens gruppe 6 vaksineres på vaksinesenteret etter lister innsendt fra fastlegene.


– Er du usikker på om du er i en gruppe som skal identifiseres av fastlegen, anbefaler vi at du tar direkte kontakt med din lege, skriver bydelen.

Prioriteringsgruppe 4a er personer i alderen 65-74 år, og 4b er personer mellom 18 og 64 år i risikogruppe 1. Gruppe 5 er personer i alderen 55-64 år i risikogruppe 2, mens gruppe 6 er dem i alderen 45-54 år i risikogruppe 2.

I gruppe 4a og 4b er det til sammen 4919 personer i Nordre Aker. Per 23. april har totalt 4179 av disse fått vaksine.

Prioriteringsrekkefølge for vaksinering i Oslo

1. Beboere i sykehjem

2. Alder over 85 år

3. Alder 75-84 år

4. 4A: Alder 65-74 år. 4B: Personer mellom 18 og 64 år med disse sykdommene/tilstandene med høy risiko for alvorlig forløp:

 • organtransplantasjon
 • immunsvikt
 • hematologisk kreftsykdom siste fem år
 • annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
 • nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon
 • kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon
 • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.

5. Alder 55-64 år med disse sykdommene/tilstandene:

 • kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
 • immundempende behandling ved autoimmune sykdommer
 • diabetes
 • kronisk lungesykdom
 • fedme med kroppsmasseindeks (KMI på ≥ 35 kg/m2 eller høyere)
 • demens
 • kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
 • hjerneslag
 • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.

6. Alder 45-54 år med de samme sykdommer eller tilstander som er listet opp i punkt 5

7. Alder 18-44 år med de samme sykdommer eller tilstander som er listet opp i punkt 5

8. Alder 55-64 år

9. Alder 45-54 år

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Per i dag er gruppene 1-3 ferdigvaksinerte. Er du hjemmeboende over 75 år og ikke har fått tilbud om vaksinen vil bydelen at du ringer dem. Når gruppe 4a og b, 5 og 6 er ferdigvaksinerte, er det prioriteringsgruppe 7 som står for tur.

Flest smittede i bydel med flest vaksiner

Som følge av den rekordstore leveransen fra Pfizer og Moderna neste uke, blir det færre leveranser av de to vaksinene i uke 18, som starter 3. mai, melder Dagbladet.


Fredag var det satt nesten 1,5 millioner vaksinedoser i Norge, der 306.845 er andre dose. I Oslo er det satt 154.611 førstedoser, og 36.269 andredoser.

Det er registrert 123 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 27 færre enn snittet de sju foregående dagene. I Nordre Aker er det siste døgn registrert 4 nye smittetilfeller. Det gir et smittetrykk på 94 per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, og er dermed det laveste i byen.

Høyest er smittetrykket i bydel Stovner med 726,4 per 100.000 innbyggere, og bydelen som har satt flest vaksinedoser, Alna, har et smittetrykk på 431,7 per 100.000. Alna er sammen med Østensjø også bydelen som har hatt flest nye smittede siste døgn, med 16 tilfeller. I bydelene Grorud og Ullern er det bare registrert ett nytt tilfelle hver det siste døgnet.

AstraZeneca-vaksinerte får Pfizer eller Moderna

Personer som fikk koronavaksinen til AstraZeneca før den ble stoppet i Norge, får tilbud om vaksinen til Pfizer eller Moderna som dose to. Regjeringen følger dermed anbefalingen fra Folkehelseinstituttet, skriver NTB.

– Det er behov for en avklaring om dose to før Vorland-utvalget skal levere sin rapport. Derfor vil de som har fått én dose av AstraZeneca-vaksinen, få tilbud om at andre dose blir Pfizer-Biontech eller Moderna, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.


Norge stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen 11. mars etter meldinger om tilfeller av blodpropp hos personer som har fått vaksinen. Vorland-utvalget skal innen 10. mai vurdere risikoen ved å ta i bruk AstraZeneca- og Janssen- vaksinene. Vaksinene er satt på pause fram til da.

Rundt 135.000 personer har blitt vaksinert med AstraZeneca i Norge. 90 prosent av de vaksinerte er helsepersonell. De første vaksinasjonene skjedde i uke seks, mens de fleste fikk den fra uke åtte til ti. Også i Nordre Aker ble AstraZeneca kun satt på helsepersonell før bruken ble stoppet.

Det er anbefalt tolv uker mellom første og andre dose for AstraZeneca-, Pfizer- og Moderna-vaksinene.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...