Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Slik finner den hektiske helsetoppen roen

Departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet Cathrine M. Lofthus på vannet. Foto: Privat

SOMMERPRATEN: Departementsråden har fire barn og jobber mye. Hvordan kombinerer hun alt?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.07.2021 kl 18:09

I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I «Sommerpraten» blir du bedre kjent med de lokale profilene og hva de skal i sommer. De kommer også med sine anbefalinger for en litt bedre sommer.

NORDBERG: Cathrine M. Lofthus ble i mai utnevnt til ny departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet av kongen i statsråd. Senest i desember ble hun er utpekt som Helsenorges nest mektigste kvinne av Dagens Medisin.

Lofthus mener det beste med å være så mektig i Helsenorge er muligheten til å bidra til et fortsatt godt og sterkt helsevesen i Norge.

– Jeg mener at vårt helsevesen er en viktig del av velferdsstaten Norge, helse er viktig for alle mennesker. Et velfungerende helsevesen gir trygghet. Jeg brenner for at vi skal kunne tilby likeverdige helsetjenester av god kvalitet til alle. Da må vi prioritere faglig utvikling, forskning, utdanning, kompetanseheving og digitalisering, mener hun.

– Hvordan har begynnelsen i ny jobb vært?


– Spennende og interessant. Det er veldig mange dyktige medarbeidere i departementet og flere bor her i bydelen. Det er fortsatt mye arbeid med håndtering av pandemien, så det er godt at jeg har vært tett på dette arbeidet fra tidlig i 2020, sier Lofthus.

Cathrine M. Lofthus som viseadministrerende direktør på Oslo Universitetssykehus i 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Hyttesommer

Denne sommeren ferierer hun på hytta på Tjøme med venner og familie.

– Her er det både unge og vi voksne i en skjønn forening. Og så blir det litt jobbing innimellom, sier hun i Sommerpraten med Nordre Aker Budstikke.

– Hva er ditt beste sommerminne?


– Alle mine beste sommerminner handler om sommer ved sjøen. Både som liten, sammen med foreldre og søster, på min families hytte i Fevik og nå på Tjøme med egen familie.

Cathrine M. Lofthus´ sommeranbefalinger

Bok: – «Staten og dataen» av Silvija Seres. Teknologien får stadig større betydning for samfunnet.

– Og så leser jeg H.C. Andersens eventyr for vår datter på syv år. Dette valget tror jeg ikke trenger nærmere begrunnelse...

Serie: – Her kommer prioritering inn. Jeg følger ikke med på noen serier.

Podkast: – «The Daily», «Aftenpodden» og «Norsken, svensken og dansken». Det er bra med forskjellige innfallsvinkler på nyheter.

Uteservering: – Grefsenkollen og Sørenga. Jeg er både glad i utsikt og sjø.

Favorittsted i bydelen: – Stiene i marka. Lett tilgjengelig, helsebringende og vakkert.

Is: – Nude. Deilig mangosmak og ikke for mange kalorier.

Samarbeid og fellesskap

– Hva er du opptatt av for tiden?

– Det er fortsatt pandemien som opptar meg mest. Vi må sørge for en god håndtering nå i sluttfasen. Vaksinering og rask tilgang på flere vaksiner, fortsatt overvåkning av utviklingen og utbredelsen av delta-varianten og videre gjenåpningsplan står høyt på dagsorden.

Også fremover er det korona i monitor, inkludert evaluering og læring.


– Vi har en del vi skal følge opp og forhold vi skal forbedre med tanke på en neste pandemi eller annen krise. Her blir også internasjonalt arbeid viktig. Vi er helt avhengig av samarbeid og internasjonalt fellesskap for å ha en god beredskap fremover, påpeker departementsråden.

Cathrine M. Lofthus under en pressebrief om første leveranse med Pifizer og Biontech sin vaksine i jula i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Rom for forbedring

Hun synes også utvikling av en god og bærekraftig helsetjeneste er viktig, både kommune- og spesialisthelsetjenesten. Samhandling mellom de to tjenestenivåene er også viktig.

– Min erfaring er at pasientene ikke er så opptatt av hvem som leverer helsetjenestene, men at det er god kvalitet og sømløse overganger, sier Lofthus.

Og legger til:


– Det er fortsatt rom for forbedring og helsetjenesten er i kontinuerlig utvikling. Vi må derfor legge til rette for kunnskapsutvikling, faglig utvikling, forskning og innovasjon, samt satse på utdanning, kompetanseheving og digitalisering. Tilpasning og innføring av ny teknologi vil ha betydning både for diagnostikk og behandling, samt for utveksling av medisinsk informasjon.

Hektisk liv

Frem til juni jobbet hun som administrerende direktør i Helse Sør-Øst. Da viruset kom i mars i fjor, ble det mindre reising. Det har vært det beste med pandemien for henne.

– Som administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF har det selvsagt vært godt for meg at sykehusene med alle sine medarbeidere har stått på og fungert så bra under pandemien. Ellers må jeg også peke på den digitale utviklingen som har skutt fart under pandemien.

Departementsråden har fire barn, er gift og jobber mye.

– Hvordan kombinerer du alt?

– Prioritering og planlegging. Vi er gode på logistikk. Barna må hjelpe til og så har vi familieråd for å finne løsninger og legge planer.

Lette for barna

Når hun skal koble av, er det gjerne med venner og familie. Er det på hytta, er det en bonus.

– Alle mennesker må ha en måte man får koblet av på, en måte som gjør at man skifter modus. For meg er musikk og en joggetur viktige virkemidler. Om jeg setter musikken på full guffe og synger med, blir jeg alltid oppstemt. En joggetur gir alltid god samvittighet.

– Hva førte deg til bydelen? Hvor lenge har du vært her?

– Jakten på et godt sted hvor våre barn kunne begynne på skolen og vokse opp, førte oss til bydelen. Vi har vært har fra 2007 og trives utrolig godt.

Hennes største engasjement i nærmiljøet er knyttet til barnas fritidsaktiviteter.

– Jeg har vært både håndballtrener og bidratt i kirkens kor for barn. Nå strekker ikke tiden til så mye på den fronten.

Her kan du lese alle Sommerpratene!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...