Nordre Aker Budstikke

Slik har høyere priser i bomringen påvirket kjøremønsteret

De tids- og miljdifferensierte prisene i bomringen, som ble innført i oktober, har ført til endringer i kjøremønsteret i Oslo og Bærum. Foto: FJELLINJEN

Etter tre måneder med tids- og miljødifferensierte takster i Oslo er antall passeringer redusert med 5 prosent, sammenlignet med fjerde kvartal i 2016.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.01.2018 kl 15:29

OSLO: Tallene, som kommer fra Fjellinjen, er hentet ut fra passeringer i bomstasjonene i Oslo og Bærum i perioden fra 1. oktober frem til og med 31. desember. Tallene er sammenlignet med samme periode i fjor.

Fjellinjen er eid av Oslo kommune (60 prosent) og Akershus fylkeskommune (40 prosent).

– Frem til fjerde kvartal er det en marginal økning i antall passeringer sammenliknet med 2016. Etter innføring av tids og miljødifferensierte takster fikk vi en markant nedgang i trafikkvolumet. Totalt for 2017 ble det en nedgang på 1,3 millioner passeringer sammenliknet med 2016, sier økonomidirektør i Fjellinjen, Magne Liestøl Larsen, i en pressemelding.

Økonomidirektør Magne Liestøl Larsen. Foto: FJELLINJEN

Bilistene tilpasser seg rushtiden

På dagene med rushtidsavgift viser tallene en reduksjon på 3,7 prosent i timene med rushtidsavgift mellom klokken 06.30 og 09.00.


– Vi ser en økning i trafikken i halvtimen mellom kl. 06.00 og 06.30, før rushtiden begynner på morgenen, på 8,2 prosent, opplyser Fjellinjen i pressemeldingen.

– I halvtimen mellom kl. 09.00 til 09.30 etter rushtidsavgiftsperioden, ser vi at trafikkvolumet fortsetter på et lavere nivå med en nedgang i trafikken på 3,1 %.

Andelen biler med nullutslipp øker

Fordeling på drivstoffgruppene bensin, diesel og nullutslipp (el- og hydrogen) er målt for hele døgnet. L står for lett kjøretøy og T står for tungt kjøretøy.

Færre dieselbiler, flere elbiler

Tallene viser en nedgang i andel lette dieselkjøretøy fra 49,7 prosent til 47,0 prosent i Oslo fra april til desember.


Tilsvarende for Bærum er en nedgang fra 49,5 prosent til 46,7 prisent for lette dieselkjøretøy.

Passeringer med nullutslippsbiler øker fra 10,2 prosent til 13,0 prosent i Oslo og fra 11,4 prosent til 13,9 prosent i Bærum. Andelen nullutslippsbiler går noe ned i desember. Dette er i tråd med normal sesongvariasjon, ifølge Fjellinjen.

Trenden med nedgang i andel diesel- og bensinbiler og økning i andel elbiler fortsetter i fjerde kvartal. Juleferien i desember gjør at andelen nullutslippsbiler går noe ned og andelen bensinbiler går noe opp denne måneden. Dette er i tråd med sesongvariasjonene fra tidligere år.

LES OGSÅ:
Tre drept i Oslo-trafikken – én etter påkjørsel av trikk

SE video: Er det Bambi på glattisen? Neida, her sklir elgen på rumpa over veien

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...