Nordre Aker Budstikke

Sykepleier Line Schirmer Ingjer er leder for smittevern i Bydel Nordre Aker. Her sitter hun på ett av kontorene smittesporerne har brukt i jakten på nærkontakter og smittekilder. Foto: Christian Fredrik Borg

«Smitte-detektivene» i Nordre Aker:

– Noen blir redde, noen kan bli sinte

Smittesporerne har stått på dag og sene kvelder for å beskytte befolkningen. Til tider har det vært krevende, medgir sjefen for teamet i Nordre Aker.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.12.2020 kl 21:54

NYDALEN: Line Schirmer Ingjer var på sommerferie da hun fikk tilbudet om å bli leder for smittevern i Bydel Nordre Aker. Sykepleieren fikk to dager på å bestemme seg.

– Jeg tror at jeg egentlig ganske raskt konkluderte med at dette var noe jeg ville takke ja til. Jeg trengte bare to dager til å snakke med de hjemme og omstille meg litt i hodet, sier hun.

Tåka ligger lavt i Nydalen. Akerselva sirkler forbi. Duskregnet faller lett og skaper en mystisk stemning. Den sosiale nedstengningen av Oslo har nesten totalt tømt Nydalen for mennesker. Blinkende lyslenker minner likevel om at det er kort tid igjen til jul.

– I og med at dette er noe som har påvirket alle, uansett hvilken jobb du har i helse, kommer det til å være noen man husker kjempegodt uansett. Da tenkte jeg at man like gjerne kunne være med å bidra direkte, forteller Line om valget hun tok for et halvt år siden.

Line Schirmer Ingjer har det siste halvåret vært sentral i bydelens håntering av koronapandemien som leder for smittevern. Foto: Christian Fredrik Borg

Høyt trykk

Hun er engasjert når hun forteller om det siste halvåret, sittende i en sort kontorstol på et av to kontorer forbeholdt bydelens smittesporere. Veggene er nakne på kontoret i bydelsadministrasjonen i Nydalsveien 21.

Det har blitt lange dager og sene kvelder i kontoret som nesten ligger under bakken.

Line synes det var spennende og skummelt å gå inn i det som var et nytt felt for henne.

– Hvordan er det å jobbe med smittesporing?


– Oi, det er et bredt spørsmål, smiler hun.

Hun tar litt betenkningstid, men trenger bare noen få sekunder.

– Det har vært en reise. Jeg føler vi har holdt på veldig lenge selv om det ikke er så mange måneder. Det er veldig, veldig spennende, sier hun.

Smittelederen legger inn en kort kunstpause før hun fortsetter.

– Det er raske omstillingsprosesser hele tiden. Periodevis har det vært krevende. Noen dager og uker det har vært høyt trykk.


Line Schirmer Ingjer konkluderte fort med at hun ville takke ja til jobben som leder for smittevern i en av hovedstadens mest befolkede bydeler. Foto: Christian Fredrik Borg

– Hva gjør dette så spennende?

– Dette er i kjernen av sykepleie for min del. Å drive med raske omstillinger og jobbe i det ukjente. Mye av sykepleien dreier seg om det.

Nestleder i samarbeid

De fire vest-bydelene Frogner, Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker har gått sammen om felles covid-19-smittesporingsteam. Sykepleieren er nestleder i samarbeidsprosjektet som har vært i drift siden slutten av oktober.

– Det er det første heldigitale samarbeidet. Underveis er det mye nytt og innovativ som jeg ikke har vært med på tidligere.


Hun har personlansvar for 14 smittesporere i Nordre Aker.

– I smittevern vest har vi bare holdt på i fire uker. Måten vi jobber på, ble endret totalt. Da det bare var oss, jobbet vi veldig tett. Da er det ikke så vanskelig som leder å holde oversikt.

Smittesporerne i Nordre Aker hadde fysiske morgenmøter hver dag. Deretter har de gjerne dratt til hjemmekontoret for å jobbe digitalt.

– Det har vært ulik kompetanse inn, så det har vært fordeling av oppgaver hver morgen. Sammen med en annen har jeg hatt ansvar for å holde oversikt over hvem som gjør hva, forklarer hun.

I jakten på nærkontakter og smittekilder har det blitt mange sene kvelder på kontorene i bydelsadministrasjonen i Nydalen. Foto: Christian Fredrik Borg

Mange på vakt

– Nå jobber vi helt annerledes. Vi er mange på vakt, stort sett minst tolv. Vi lager grupper og møtes for digitalt morgenmøte.

Én har ansvarsvakt fordi de har blitt så store nå. To til tre jobber med telefoner og tar innkommende anrop. Andre jobber med å veilede arbeidsplasser og svare på spørsmål.

– Vi får det alltid til å gå rundt i løpet av dagen, sier hun.

Hver morgen får de nye lister over de smittede. Som oftest er de smittede kjent med prøveresultatet når de ringer. Men ikke alltid.

– Vi har de gruppene som ikke kan eller har rukket å sjekke.

– Hva sier dere til de som er smittet og ikke vet det?

– Da informerer vi om at testen er positiv. Man går gjennom alt det innebærer. Det vil være en kartlegging av nærkontakter.

Prosessen er grundig, og hver samtale kan gjerne ta en halvtime.

– Det er ikke bare for å informere den smittede, men å finne nærkontaktene. Det er ofte der det ligger mye arbeid og tid.

Reagerer ulikt

– Hvordan reagerer de?

– Veldig ulikt. Det er like mange smittede som det er personligheter. Noen vet det veldig godt når man ringer. Andre blir redde, noen kan bli sinte, mens andre tar det med fatning. Det er alle typer reaksjoner, som man i utgangspunktet er vant til når man jobber med helse.

Hun forteller at noen blir veldig overrasket, fordi de tenker at det ikke kunne skjedd dem i det hele tatt.

– Det er hele spekteret.

– Hva har vært det mest krevende?

– For meg som leder har det vært at det går så raskt. Vanligvis har vi mye mer rom for å planlegge. Her vet vi ikke hva som skjer om en måned. Det har vært vanskelig å skulle bemanne for det usikre.

Hun mener trykket har vært det mest krevende for teamet.

– Det har vært usikkert og høyt. Jeg tror mange har vært slitne til tider.

Daglig er det to skift. Det første begynner 08.00, og det siste er ferdig 22.00. Foto: Christian Fredrik Borg

Har løyet

Hun bekrefter at det har vært tilfeller i Nordre Aker der smittede har løyet om antall nærkontakter.

– Er det ungdom?

– Det er typisk at man setter ungdom i den gruppen. Slik jeg har sett det i det siste, kan det like gjerne være andre grupper. Jeg tror ikke det er skille der.

Hun mener frykten er koronavirusets kanskje største fare.

– Hvis du blir redd, eller redd for å ha tråkket over en grense, og ikke vil opplyse, er det skummelt. At folk skammer seg over å ha brutt reglene eller gjort noe feil, utdyper Line.

– Blir dere irriterte da?

– Man kan bli irritert. Vi jobber profesjonelt, så man viser ikke det utad. Det hender vi kommer opp i tilfeller der Tom (Sundar, bydelsoverlege, journ.anm.) må være med.

– Da kan samtalene arte seg annerledes hvis vi ser folk bevisst har tatt valg som bevisst setter andre i fare.

Leder for smittevern Line Schirmer Ingjer og bydelsoverlege Tom Sundar. Foto: Christian Fredrik Borg

– Vi har noen saker som er stygge og regelrette brudd.

– Hvis det er mange kokker og mye søl, kan man forstå at det er små detaljer. Men vi har folk som unnlater å oppgi nærkontakter som man blir oppringt av i ettertid, sier hun og legger til:

– Da kan det være veldig klart at det ikke er grenseland, men at personen ikke vil oppgi at den har vært i kontakt med den og den.

Hun forteller at det er vanskelig.

– Da går man inn og roter. Det kan være arbeidsplassforhold, og samtalene kan være kompliserte å ta.

– Dere er litt detektiver?

– Ja, og det er også litt av den spennende delen av jobben. Teamet er veldig dyktig. Vi har løst mange saker fra andre bydeler der vi har plukket opp nærkontakter og nøstet opp mot indekser som ikke har oppgitt alt.

Smittesporerne jobber med nesten uforminskede styrker i julen. For koronaviruset tar ikke ferie.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...