Bydelsutvalget:
Slik kan kanskje trikken forlenges til «nye Frysja»

Illustrasjon av hvordan Kjelsås kollektivknutepunkt kan se ut. Foto: Forprosjektgruppen for museumsbane
Bydelsutvalget mener at planen om et Sporveismuseum, med museumsbane på Kjelsås, ikke er uproblematisk. Men en forlengelse av trikketrasseen kan ha positive konsekvenser for utbyggingen av Brekke/Frysja.
Publisert: 11.09.2019 kl 12:30
Sist oppdatert: 11.09.2019 kl 12:48
KJELSÅS: Et nytt veikryss for E6 og E18 gjør at historisk vognmateriell og planene om et levende sporveismuseum på Vinterbro må flyttes. I sommer skrev Nordre Aker Budstikke om en forprosjektgruppe for museumsbane vil utvikle et levende Sporveismuseum på Kjelsås, og i tillegg er det ønske om å etablere en minst én kilometer lang museumsbane, nettopp for å drifte gamle sporvogner. Det hele i tilknytning til Norsk Teknisk Museum på Kjelsås.
Initiativtagerne, en faggruppe bestående av frivillige med felles interesse for sporvognhistorie, har jobbet etter mandat i forståelse med Teknisk museum og Ruter, skrev vi i sommer.
Thor K. Haatveit og Haakon-Magnus Preuss i forprosjektgruppen for museumsbane var da tydelige på at et Sporveismuseum er viktig for Oslo som hovedstad, og et positivt supplement til museet.
Forlenge trikken
I planene ligger også et forslag om å forlenge trikketraseen fra Midtoddveien og ned til Kjesås stasjon, via Asbjørnsens vei. Slik vil museumsbanen kunne kobles på det ordinære trikkenettet i byen:

Slik kan en eventuell museumsbane på Kjelsås bli seende ut. Foto: Forprosjektgruppen for museumsbane
En slik oppgradering av Kjelsås stasjon som knutepunkt er tidligere skissert av Ruter (illustrasjonen over), men har ikke blitt prioritert.
Museumsbanen foreslås sammensatt av to sportrekninger: Den første fra Brekke ved Maridalsveien til vannrenseanlegget på Oset, den andre fra Oset til nordsiden av Norsk Teknisk Museum, som vender mot Akerselva.
Strekningen fra Brekke til Oset, på ca. 1600 meter, er tenkt å utnytte dagens anleggsvei som fundament for skinnegangen. Bredden er tilstrekkelig for også gang- og sykkelvei. På strekningen er tenkt anlagt gamle Slemdal stasjon på Holmenkollbanen fra 1898. I tillegg anlegges fem holdeplasser med tidsriktige kiosker/lehus. Strekningen fra Oset til Teknisk museum, på ca. 700 meter, legges i terrenget. Det er noe uklart hvordan dette skal gjøres uten store inngrep langs elva.
I tillegg annlegges det et verksted og vognskjul for 2-3 sporvogner øst for museet.
Positive, men…
Torsdag 5. september uttalte bydelsutvalget seg om planene. De mener forslaget er positivt, men at det er flere utfordringer ved å legge banen til Kjelsås.
Dette ble vedtaket:
«Bydelsutvalget ser positive effekter av en mulig museumsbane på Kjelsås, men forslaget må eventuelt utredes grundigere med hensyn til konsekvenser for Maridalsvannet som drikkevann, nærliggende friområder og lokale trafikkforhold. Tiltaket vil kunne bidra til en videreutvikling av Norsk Teknisk Museum på Kjelsås.
Bydelen ser også at en forlengelse av Kjelsåsbanen ned til et nytt og forbedret kollektivknutepunkt ved Kjelsås stasjon kan bidra til å forbedre kollektivtilbudet lokalt, spesielt ved å bringe trikken nærmere de nye boligområdene på Brekke/Frysja.
Bydelen mener at man uavhengig av Museumsbaneforslaget bør se på mulighetene for å koble de nye boligområdene på Brekke/Frysja til trikkenettet. Ideelt sett bør ordinær trikk også føres over Akerselva frem til Frysja torg, - uten at det tas stilling til hvor dette kan skje. Trikk til Kjelsås stasjon vil imidlertid, sammen med gode gang og sykkelforbindelser videre til Brekke/Frysja kunne sees som et første trinn mot et bedre kollektivtilbud for området.»
Les mer om saken i artikkelen fra i sommer.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!