ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Summer på mange millioner:

Slik mener politiet koronabedrageriet gikk utover tilfeldige personer

35-åringens handlinger skal ha medført at folk mistet bostøtten sin på grunn av uriktige innberetninger, ifølge politiet. Foto: Christian Fredrik Borg (Illustrasjonsfoto)

Rundt 300 personer ble meldt inn som ansatte i mannens selskaper. Det har ført til store problemer for dem, sier politiet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NORDRE AKER: Tirsdag ble det kjent at en 35 år gammel mann er tiltalt for omfattende bedrageri av mange millioner kroner. Mannen, som er bosatt i Nordre Aker, må i august møte i retten.

Ifølge politiet har 35-åringen, som for tiden er varetektsfengslet, utnyttet ordningen for lønnskompensasjon til NAV under koronapandemien.

– Dette er et av de største koronabedrageriene som er avdekket til nå. Politiet ser svært alvorlig på utnyttelse av stønadsordninger som skal hjelpe de som er blitt direkte rammet av pandemien, skrev Oslo politidistrikt i en pressemelding tirsdag formiddag.

Saken mot mannen ble avdekket i juli i fjor. Oslo politidistrikts seksjon for finans- og spesiallovgivning har siden etterforsket den i samarbeid med NAV og Skatteetaten.

ANNONSE

Meldte inn ansatte som ikke jobbet

Politiadvokat Helge Vigerust sier til Nordre Aker Budstikke at Skatteetaten fattet mistenkte etter at de oppdaget selskaper som registrerte opp mot 40 ansatte som ikke tidligere var ansatt.

– De blir umiddelbart permittert og så går det søknader om dagpenger. De reagerte på at dette er personer som meldes inn med arbeidsforhold noen måneder før, men ingen av dem har jobbet i firmaet, forklarer han.

Vigerust sier at det ikke var registrert lønnsutbetalinger eller forskuddstrekk til de nyoppførte ansatte. De ble permittert umiddelbart.

– Skatteetaten så videre på hvor pengene ble betalt ut. Man så at pengene ikke gikk til selskapet. De ble spredd ut til forskjellige konti, tatt ut kontant, overført til utlandet eller brukt til kjøp av kryptovaluta.

ANNONSE

Mannen utnyttet kompensasjonsordningene til NAV under pandemien, ifølge politiet. Foto: Berit Roald / NTB

Nytt forhold etter løslatelse

I juli i fjor ble utbetalingene til selskapene stanset.

– Han ble fengslet første gang juli i fjor i en av sakene og løslatt i september, klargjør politiadvokaten.

Politiet etterforsket saken videre. Samtidig ble den utvidet fra å gjelde ett til elleve selskaper. I februar ble mannen fengslet på nytt.

– Har han begått straffbare handlinger fra september til februar?

ANNONSE

– Ja, det er et NAV-bedrageri for ham personlig. Vi mener det er en uriktig søknad, svarer Vigerust.

Politiet har beslaglagt totalt rundt en million kroner i saken. Rundt 200.000 av disse ble funnet på mannens bopel i Nordre Aker.

– Utnyttet stjålne identiteter

– Ifølge tiltalen er ordningen utnyttet ved at over 300 stjålne identiteter er registrert som arbeidstakere i totalt elleve selskaper. Disse fiktive arbeidstakerne er meldt inn med høy inntekt for å danne grunnlag for maksimal lønnskompensasjon, opplyste politiet tirsdag.

På grunnlag av de uriktige opplysningene i søknadene har NAV utbetalt til sammen rundt ti millioner kroner.

– Veldig mange av dem har fått problemer som følge av innberetninger. Vi har vært borti saker hvor folk har mistet bostøtte fordi de plutselig står som arbeidstaker. Vi har hatt et samarbeid med NAV og Skatteetaten om å få reversert disse innberetningene, sier politiadvokat Vigerust til Nordre Aker Budstikke.

ANNONSE

Så vidt han vet, har NAV og Skatteetaten rettet og korrigert uriktige innberetninger.

– Ser politiet fellestrekk ved de 300 personene?

– Nei, for oss ser det veldig tilfeldig. De har et navn som de har i en eller annen sammenheng. Så har man samlet og brukt dette. Vi har sett at noen navn har vært kredittsjekket, og det mistenker vi er for at man skulle verifisere at navn og person er riktig.

Etterforsker flere saker

35-åringen nekter ifølge politiet straffskyld.

– Han har vært i langt avhør over flere dager og forklart seg godt om bakgrunnen for sak. Han har erkjent ett forhold, men nektet å svare på spørsmål om detaljer. Det foreligger ingen tilståelse for noen av forholdene, utdyper politiadvokaten.

Oslo politidistrikt og Økokrim etterforsker flere liknende saker som gjelder koronabedragerier.

– Flere personer er allerede dømt eller siktet for bedrageri eller hvitvasking av utbytte, og sakene har høy prioritet hos politiet, meddelte de i en pressemelding tirsdag.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE