Slik når bydelen ut til eldre som trenger noen å snakke med

Illustrasjonsfoto / Sabine van Erp på Pixabay
Oppsøker også dem som ikke får tjenester fra bydelen, og har opprettet telefonlinje for alle på 67 år og eldre.
Publisert: 02.04.2020 kl 14:25
Sist oppdatert: 02.04.2020 kl 15:46
NORDRE AKER: Koronasituasjonen har skapt utfordringer for hjemmetjenesten i Bydel Nordre Aker, som har innført kutt i tjenestetilbudet med praktisk bistand, slik bydelsdirektøren fortalte i Nordre Aker Budstikke i forrige uke.
Mange kan oppleve denne nye situasjonen som uvant, utfordrende og krevende. Derfor tilbyr Bydel Nordre Aker flere samtaletilbud for barn, ungdom og foreldre som trenger noen å snakke med. Se denne saken for å se hvem du kan ringe.
Oppsøkende tilbud til eldre
Også eldrebefolkningen i bydelen kan ha slike behov. Mange vil trolig ikke oppsøke hjelpen de har behov for. Det er det Bydel Nordre Aker nå vil gjøre noe med.
Heidi Karsrud Nordal, seksjonssjef i Seksjon lavterskel forteller at bydelen i disse tider jobber alternativt med helsefremmende- og forebyggende arbeid for eldre i bydelen nå som også møteplasser og dagtilbud er stengt ned.
Bydel Nordre Aker har igangsatt følgende tiltak:
- Telefonkontakt med hjemmeboende eldre og deres pårørende: Dette er rettet mot de som har tjenestene lavterskel (dagtilbud for hjemmeboende personer med demens o.l.) og demensteam. Dette dreier seg om ca. 70 personer som til vanlig har tjenester fra demensteamet (og ikke mottar andre hjemmetjenester.)
- Telefonkontakt med «ikke-brukere» i bydelen som er 80 år og eldre i inneværende år, for å gi råd, støtte, veiledning og trygghet i disse tider. Her bruker bydelen informasjon fra Folkeregisteret, og jobber med å sortere ut de som har tjenester (bortsett fra TT og trygghetsalarm), og dermed fanges opp av andre systemer. Denne gruppen innbyggere, som er «ikke-brukere» av bydelens tjenester, vil systematisk bli kontaktet per telefon. Her startet man med å fokusere på de over 80 år, men på grunn av god hjelp fra frivillige har bydelen nå valgt å senke aldersgrensen til 67 år og oppover.
– Vi har samtidig utarbeidet en type sjekkliste/verktøy for telefonkontakten, med råd og tips, ofte stilte spørsmål med svar og muligheter selv i disse tider, sier Nordal.
– Frivilligsentralene har mottatt lister på både de som er 80 år og eldre, og de som er under 80 år og ikke har tjenester. De frivillige har undertegnet taushetsplikt og har gjennomført en innføring i verktøy/sjekkliste for telefonvenn gjennom frivilligsentralene, legger hun til.
Også de som bor i marka følges opp jevnlig via telefonkontakt. Det er de ansatte ved Marka mobile eldresenter som jobber systematisk med dette.
- Avlaste hjemmetjenesten med telefonkontakt for brukere som står på midlertidig stopp av tjeneste. I skrivende stund venter bydelen på liste/utvalg fra seksjonssjef hjemmetjeneste.
– Vi vil samtidig også høre om hvordan pårørende har det, sier Nordal.
- Seniorhuset: De ansatte går innom alle beboere i Seniorhuset på Tåsen mandager og fredager for å ønske god helg og velkommen til ny uke.
– Vi får gjort enkle observasjoner i døra. Vi koordinerer også enkle hagekonserter her, den første har vi fredag 3. april kl. 14.00, sier Nordal.
Telefontjeneste 67+
I tillegg til dette er det opprettet en kontakttelefon for de som er 67 år og eldre i bydelen. Hit kan folk selv ringe inn hvis de trenger noen å snakke med eller har spørsmål. Linjene er åpne hverdager mellom klokka 08.00 og 15.00.
Telefonnummeret er 901 96 310.
Det er AHANS (Alltid ha noen å spørre) som betjener telefonen, og de hjelper deg med å finne svar eller hvor du kan henvende deg. AHANS er en del av innsatsen for å gjøre Oslo til en mer aldersvennlig by. Telefonen bemannes av både egne ansatte og frivillige.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!