Nordre Aker Budstikke

Slik når bydelen ut til eldre som trenger noen å snakke med

Illustrasjonsfoto / Sabine van ErpPixabay

Oppsøker også dem som ikke får tjenester fra bydelen, og har opprettet telefonlinje for alle på 67 år og eldre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2020 kl 15:46

NORDRE AKER: Koronasituasjonen har skapt utfordringer for hjemmetjenesten i Bydel Nordre Aker, som har innført kutt i tjenestetilbudet med praktisk bistand, slik bydelsdirektøren fortalte i Nordre Aker Budstikke i forrige uke.

Mange kan oppleve denne nye situasjonen som uvant, utfordrende og krevende. Derfor tilbyr Bydel Nordre Aker flere samtaletilbud for barn, ungdom og foreldre som trenger noen å snakke med. Se denne saken for å se hvem du kan ringe.

Oppsøkende tilbud til eldre

Også eldrebefolkningen i bydelen kan ha slike behov. Mange vil trolig ikke oppsøke hjelpen de har behov for. Det er det Bydel Nordre Aker nå vil gjøre noe med.

Heidi Karsrud Nordal, seksjonssjef i Seksjon lavterskel forteller at bydelen i disse tider jobber alternativt med helsefremmende- og forebyggende arbeid for eldre i bydelen nå som også møteplasser og dagtilbud er stengt ned.

Bydel Nordre Aker har igangsatt følgende tiltak:

  • Telefonkontakt med hjemmeboende eldre og deres pårørende: Dette er rettet mot de som har tjenestene lavterskel (dagtilbud for hjemmeboende personer med demens o.l.) og demensteam. Dette dreier seg om ca. 70 personer som til vanlig har tjenester fra demensteamet (og ikke mottar andre hjemmetjenester.)
  • Telefonkontakt med «ikke-brukere» i bydelen som er 80 år og eldre i inneværende år, for å gi råd, støtte, veiledning og trygghet i disse tider. Her bruker bydelen informasjon fra Folkeregisteret, og jobber med å sortere ut de som har tjenester (bortsett fra TT og trygghetsalarm), og dermed fanges opp av andre systemer. Denne gruppen innbyggere, som er «ikke-brukere» av bydelens tjenester, vil systematisk bli kontaktet per telefon. Her startet man med å fokusere på de over 80 år, men på grunn av god hjelp fra frivillige har bydelen nå valgt å senke aldersgrensen til 67 år og oppover.

– Vi har samtidig utarbeidet en type sjekkliste/verktøy for telefonkontakten, med råd og tips, ofte stilte spørsmål med svar og muligheter selv i disse tider, sier Nordal.

– Frivilligsentralene har mottatt lister på både de som er 80 år og eldre, og de som er under 80 år og ikke har tjenester. De frivillige har undertegnet taushetsplikt og har gjennomført en innføring i verktøy/sjekkliste for telefonvenn gjennom frivilligsentralene, legger hun til.

Også de som bor i marka følges opp jevnlig via telefonkontakt. Det er de ansatte ved Marka mobile eldresenter som jobber systematisk med dette.

  • Avlaste hjemmetjenesten med telefonkontakt for brukere som står på midlertidig stopp av tjeneste. I skrivende stund venter bydelen på liste/utvalg fra seksjonssjef hjemmetjeneste.

– Vi vil samtidig også høre om hvordan pårørende har det, sier Nordal.

  • Seniorhuset: De ansatte går innom alle beboere i Seniorhuset på Tåsen mandager og fredager for å ønske god helg og velkommen til ny uke.

– Vi får gjort enkle observasjoner i døra. Vi koordinerer også enkle hagekonserter her, den første har vi fredag 3. april kl. 14.00, sier Nordal.

Telefontjeneste 67+

I tillegg til dette er det opprettet en kontakttelefon for de som er 67 år og eldre i bydelen. Hit kan folk selv ringe inn hvis de trenger noen å snakke med eller har spørsmål. Linjene er åpne hverdager mellom klokka 08.00 og 15.00.


Telefonnummeret er 901 96 310.

Det er AHANS (Alltid ha noen å spørre) som betjener telefonen, og de hjelper deg med å finne svar eller hvor du kan henvende deg. AHANS er en del av innsatsen for å gjøre Oslo til en mer aldersvennlig by. Telefonen bemannes av både egne ansatte og frivillige.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...