Nordre Aker Budstikke

Får du vann i munnen av dette?

Slik ser mat verdig en pallplass i VM i kokkekunst ut

Kokkelandslaget – og juniorlandslaget – under ledelse av Jørn Lie fra Grefsen, fikk bronsemedaljer sammenlagt under VM i kokkekunst i Luxembourg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2018 kl 18:18

LUXEMBOURG: I bildeserien øverst kan du se noen av rettene de norske lagene konkurrerte med i Culinary World Cup, som arrangeres hvert fjerde år.

Både kokkelandslaget og junior-kokkelandslaget, som har lagt ned over 18.500 timer i forberedelser frem mot konkurransen, har vært i ilden i mesterskapet, som startet 24. november, og ble avsluttet med medlajeseremoni 29. november.

Jørn Lie, fra Grefsen, eier og driver restaurantene Gamle Raadhus og Vaaghals. Jørn er manager for kokkelandslagene. Foto: Norges Kokkemesteres Landsforening

Jørn Lie (49) bor på Disen. Til daglig driver han restaurantene Gamle Raadhus og Vaaghals i Oslo, og har vært manager for begge kokkelandslagene siden 2017, og har selv vært på landslaget – først som kokk i perioden 1994-1996 og deretter som kaptein i perioden 1996-2000.

Bronse til begge lag

Etter å ha fått høye poengsummer i begge sine konkurranser, var forventingene store under premieseremonien i Luxembourg torsdag ettermiddag. Timesvis med forberedelser og nitidig arbeid helt frem til innspurten ble belønnet med bronse sammenlagt for begge lag.


I en pressemelding fra Norske Kokkers landsforening, skrives det at kokkelandslagene har levert på et veldig høyt nivå under alle sine konkurranser i VM.

Kokkelandslaget (senior) har levert to svært sterke prestasjoner under VM denne uken og fikk gull for begge sine konkurranser. Sammenlagtseieren gikk likevel til Sverige. Laget består av: Tonje Torvanger, Håkon Solbakk, Kåre-Andre Hjartholm, Kjell Patrick Ørmen Johnsen, Henrik Falkensten, Jan Erik Hauge og Christer Rødseth (kaptein). I tillegg til disse har Elisabeth Måseidvåg Olsen, Kristoffer Westvik Lofsnes, Jonas Nåvik og Vibeke Thomassen deltat i lagets forberedelser og arbeid frem til finalene i VM. Foto: Espen Wasenius/NKL

Svært gode prestasjoner til tross, begge lagene ble slått på målstreken, og fikk tilslutt bronsemedaljer i VM i Kokkekunst 2018. Her fra medaljeseremonien for juniorer. Fra v. manager Jørn Lie, Mai Sigrid Aagesen, Runa Kvendseth, Christer Honstad, Aron Espeland, Aleksander L Vartdal og Eirik Tufte fra juniorlandlslaget. Foto: Espen Wasenius/NKL

Den største spenningen disse dagene har vært at Sverige, Sveits, Singapore og Østerrike alle har levert svært gode prestasjoner, og har vært Norges største konkurrenter i dette VM. Det var svært tett mellom alle disse lagene i begge konkurransene.

Sverige vant tilslutt sammenlagt foran Singapore i seniorkonkurransen. I konkurransen for juniorlag ble det Østerrike som vant foran Sveits og Norge.

Fornøyde med plasseringen

En glad kaptein på juniorlandslaget, Geir Magnus Svae. Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls

– Vi er svært godt fornøyd med det vi har prestert i konkurransen. Selvsagt hadde vi håpet på gull, men konkurransen har vært svært tett, og Østerrike er et veldig godt lag som også gjorde det bra for 4 år siden, sier Geir Magnus Svae, kaptein på kokkelandslaget for juniorer, i pressemeldingen.

Christer Rødseth, kaptein på Kokkelandslaget (senior) sier:

– Målsetningen vår var en plass på pallen, og det klarte vi! Begge våre lag har levert langt over det de har gjort på gjennomkjøringene før konkurransen, og det er vi svært godt fornøyd med. Dette har vært viktig konkurranseerfaring og vil være et godt underlag for videre arbeid frem mot neste store konkurranse som er OL i Stuttgart i februar 2020.


Kaptein på kokkelandslaget (seniorer), Christer Rødseth. Foto: Espen Wasenius/NKL

Slik kåres sammenlagtvinneren:

Alle lagene starter med 100 poeng i hver konkurranse, og så trekker dommerne fra poeng dersom de har noe å trekke for. I hver konkurranse kan lagene oppnå gull, sølv eller bronse etter å ha oppfylt visse kriterier. Ender de på 70-79,99 poeng får de bronse, 80-89,99 poeng gir sølv, og 90-99,99 poeng gir gull. Lagt med høyest samlet poengsum vinner. Dersom et lag får tre «svake» gull og et sølv, kan derfor et lag med to «sterke» gull og to sølv gå forbi og vinne konkurransen.

De norske lagene tok fire gull i delkonkurransene i løpet av VM. Først fikk Juniorlandslaget gull lørdag for en Contemporary buffet til 12 personer, som ble serveret som en 5 retter. Seniorlandslaget fikk samme dag gull i Hot Kitchen, hvor de serverte en 3-retters meny til 110 gjester i Restaurant of Nations Culinary.

I sin andre konkurranse mandag kveld tok juniorlandslaget nytt gull med sin 3-rettes varmmatmeny til 70 gjester. Seniorene tok sitt andre gull, for sin kaldmat-buffet, som ble presentert for dommerne tirsdag morgen.

Jørn Lie testet mat til eldre

I 2016 tok Nordre Aker Budstikke med Jørn Lie for å teste maten i omsorgsboligene på Myrer. Det falt ikke i smak hos stjernekokken.

Les og se testen her: – Hadde fått kjeft om jeg serverte dette hjemme

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...