Slik «ser» redskapsfabrikken ut nå

Nydalsveien 32b, sett fra nordvest. Oppdatert skisseprosjekt, basert på PBEs alternativ. (Illustrasjon Cowi, Avantor, Sahaa, Lala Tøyen arkitekter)
Planene om påbygg på «Fiskarsbygget» i Nydalen er justert, og nærmer seg klart for oversendelse til politisk behanding på rådhuset i løpet av høsten. Her kan du se endringene.
Publisert: 29.09.2020 kl 12:52
NORDRE AKER: I sommer ble planforslaget til utbygging av redskapsfabrikken – også kjent som «Fiskarsbygget» – i Nydalen 32b revidert, og sendt ut på en begrenset høring. (Bydel Nordre Akers uttalelse kan leses lenger ned).
Saken har tidligere vært til offentlig ettersyn i perioden 12. august til 23. september 2019, og det er på bakgrunn av innspillene i denne runden og Plan- og bygningsetatens (PBE) anbefalinger, at det er foreslått endringer i planforslaget. Etter planen skal det endelige forslaget sendes til byrådsavdelingen for politisk behandling 21. oktober. Forslagsstiller er Avantor.
Endringer i vei, høyder og utforming
I tillegg til at det er gjort endringer i formål på Nydalen Bruks vei, er utformingen på de tre boligtårnene som er planlagt bygget oppå den gamle redskapsfabrikken, justert. Dette er følgende fire endringer som var gjenstand for den begrensede høringen i sommer:
1. Nydalen bruks vei: Nydalen bruks vei var til offentlig ettersyn (i 2019) inndelt i kjøreveg og fortau. Bymiljøetaten (BYM) anbefalte å endre reguleringen til samleformålet offentlig veg, dette for å sikre fleksible veireguleringer, og at veien kan bygges i henhold til det enhver tids endrede trafikkbilde. Dette samleformålet kan inneholde både kjørevei, fortau og sykkelanlegg, men også viktig sideareal som er nødvendig for overvannshåndtering, snøopplag og teknisk infrastruktur som for eksempel lyktestolper og skilter.
2. Økt lengde på boligbyggene: Etter offentlig ettersyn er utformingen av de tre boligtårnene justert. Dybden på de nye byggene er redusert slik at de ikke lenger krager ut over eksisterende fasade. Forslagsstiller foreslår en økt lengde på 3 meter av bygg B i alternativ 1.

Slik så de første illustrasjonene ut, med tårn på opptil 42 meter. Nå er både forslagsstillers og PBEs alternativer nedjustert til maks. 30 meter, mens det laveste er økt noe. Foto: Sahaa+Lala Tøyen / Avantor
3. Økt høyde: I tillegg er høydene justert. Alternativ 1 (fra forslagsstiller) og 2 (fra PBE) har like høyder, hvilket vil si ca. 30 meter. (I det opprinnelige alternativ 1 var høydene opptil 42 meter). Høyden mot midtskipet i bygg B er 1 meter høyere enn hva som er varslet til offentlig ettersyn. Det er også gjort ytterligere justeringer på høydene, men dette er en reduksjon fra hva som ble hørt til offentlig ettersyn.
4. Overvannsbestemmelse: I arbeidet med økt fokus på overvann og flom har Plan- og bygningsetaten revidert sin anbefalte bestemmelse for overvannshåndtering. Bestemmelsen for overvann er derfor endret fra hva som ble hørt til offentlig ettersyn. Dette gjelder for alle tre alternativene. Forslagsstiller mener at man bør forhode seg til krav som ble stilt tidligere i reguleringsprosessen.
Tre alternativer
I tillegg til endringene over er det gjort ytterligere justeringer etter offentlig ettersyn i fjor, men de er vurdert som «mindre justeringer» og er en innskrenking av hva som tidligere er hørt. Av disse mindre endringene er blant annet at «idrettsanlegg (svømmehall)» er tatt ut, mens «helse-/omsorgsinstitusjon» og mulighet for studentboliger er tatt inn (i alternativ 1, etter innspill fra PBE). I tillegg tas grønne tak ut, da dette etter innspill fra Byantikvaren er i uheldig for "bevaring av redskapsfabrikkens karakter".
Alle endringer kan leses i dette dokumentet (ekstern lenke/pdf).

Nydalsveien 32b, sett fra Gullhaug torg. Oppdatert skisseprosjekt, PBEs alternativ. (Illustrasjon Cowi, Avantor, Sahaa, Lala Tøyen arkitekter)
Det er utarbeidet tre alternative forslag: Det er forslagsstillers alternativ 1, PBEs alternativ 2, samt et alternativ 3, som i hovedsak går på bevaring av det eksisterende bygget. Det som i hovedsak skiller alternativ 1 med alternativ 2 er rekkefølgebestemmelse om sykkelløsning i Maridalsveien, prosent klimapåslag i overvannsbestemmelsen, lengden på bygg B (og derfor også arealet til bolig) og at deler av torget foran redskapsfabrikken reguleres til bebyggelse og anlegg i alternativ 1 og ikke torg i sin helhet som i alternativ 2 og 3.
Alternativ 3 skiller seg hovedsakelig fra alternativ 1 og 2 ved at det ikke etableres ny bebyggelse. Det er heller ikke innpasset boligformål i alternativ 3. Bestemmelsene ivaretar i større grad et klassisk syn på bevaring, og i motsetning til alternativ 1 og 2 har Riksantikvaren ikke kommet med innsigelser til dette forslaget. Både Riksantikvaren og Byantikvaren har protestert på de planlagte påbyggene.
Bydel Nordre Akers uttalelse
Også Bydel Nordre Aker har støttet en utvikling av bygget uten påbygg, da lokalpolitikerne uttalte seg i fjor.
Den begrensede høringen i sommer ble avsagt på sommerfullmakt (av bydelsutvalgets (BU) ledelse og ikke hele BU). I tillegg til å uttale seg om de fire punktene med endringer, understreker lokalpolitikerne, som de gjør ved alle byggesaker i Nydalen, at de forutsetter bygging av grøntarealer og en stor park i Nydalen. Bydel Nordre Akers uttalelse til prosjektet er dermed dette:
Bydel Nordre Aker opprettholder tidligere uttalelse avgitt til offentlig ettersyn for Nydalsveien 32b og gir følgende innspill til begrenset høring:
1. Nydalen Bruks vei: Bydelen ser foreslåtte endringer for Nydalen Bruks vei som hensiktsmessige. Bydelen ber om at veien sikres mot gjennomgangstrafikk med bil og at den gis en utforming som ivaretar sikker ferdsel for gående og syklende på tvers av Nydalen.
2. Økt lengde på boligbyggene: Bydelen har i sin uttalelse til offentlig ettersyn primært ønsket at alternativ 3 uten boligpåbygg legges til grunn. Sekundært må volumene som bygg A-C representerer utformes slik at de blir minst mulig dominerende. Dette betyr at økt lengde på bygg B ikke bør tillates.
3. Økt høyde: Bydelen har i sin uttalelse til offentlig ettersyn primært ønsket at alternativ 3 uten boligpåbygg legges til grunn. Dersom alternativ 1 eller 2 legges til grunn er det viktig at byggene blir lavest mulig. Foreslåtte byggehøyder er nå identiske i begge alternativene. Dette innebærer at bygg A er justert ned med 11 meter i alternativ 1 noe som bringer maks byggehøyde ned på ca. 30 meter. PBE skriver at øvrige høydejusteringer «er en følge av en avrunding, og en buffer for usikkerheten omkring endelig heisløsning, og dermed takavslutning». Bydelen deler dette syn, men hadde heller sett en reduksjon i antall etasjer.
4. Overvannsbestemmelser: Bydelen forstår at det kan oppfattes lite ønskelig at kravene skjerpes i løpet av et reguleringsarbeid, men anser at vær- og klimaendringer legges til grunn for nye krav for å ivareta fremtidige overvannssituasjoner og støtter kravet. Overvannsbestemmelsene som legges til grunn må være like for alle alternativer.
5. Uteoppholdsarealer: Nydalsveien 32b har svært begrensede uteoppholdsarealer, både privat og offentlig, på egen eiendom. Økt utnyttelse av eiendommen vil medføre en økt belastning på øvrige offentlige arealer i Nydalen. Det er derfor en forutsetning at tiltakene beskrevet i TOR Nydalen samt fremsatt ønske om stor park i Nydalen sikres og realiseres.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!