Slik sikrer du boligen din mot skader fra lynnedsalg
Juli og august er de mest lyn-utsatte månedene i året. Med noen enkle grep minimerer du risikoen for at ditt hjem og personlige eiendeler tar skade av lynnedslag.
Publisert: 15.07.2019 kl 22:20
OSLO: Hvert år mottar forsikringsselskapene rundt 5000 skademeldinger som følge av lynnedslag. I tillegg registreres det årlig om lag 3000 branner i Norge som følge av lynnedslag. Og kanskje det mest skremmende:
– Lyn og torden kan sette huset ditt i brann flere måneder etter at uværet er over, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett i en pressemelding.
Sør- og Øst-Norge er mest utsatt for skadevoldende lynnedslag.
Overstrømmer kan snike seg inn i huset ditt
Lyn fører ofte til overspenninger på elektrisitetsnettet. Hafslund Nett forteller at overspenningene vandrer langs ledningsnettet og kan komme inn i huset ditt og skade elektriske apparater og den elektriske installasjon, og i verste fall føre til brann lenge etter at tordenværet er over. Mest utsatt er områder med mye luftledninger, ifølge strømselskapet. Årsaken er at kabler i bakken sjeldent blir utsatt for lyn.
Installer grov- og finvern
Det enkleste rådet for å beskytte elektriske apparater er ifølge Hafslund å trekke ut støpslene når uværet nærmer seg eller når du reiser på ferie.
Men for å være på den sikre siden bør man installere overspenningsvern. Med overspenningsvern slipper du å bekymre deg for brann og skader på utstyr. Du trenger heller ikke å trekke ut støpslet i tordenvær, for så å programmere om klokker og andre innstillinger på apparatene når du setter i støpslet igjen.
Du bør ha et grovvern (overspenningsvern) som monteres i sikringsskapet og beskytter mot de større spenningspulsene. I tillegg bør du ha et finvern foran utsatte apparater som for eksempel tv og datautstyr.
Et grovvern må monteres av en godkjent installatør, mens et finvern plugger du selv rett i stikkontakten. Husk at kontakten må være jordet, hvis ikke har ikke finvernet noen effekt! Vernene du benytter bør være FG-godkjent (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemnd).
I 2012 ble det innført et krav om installasjon av overspenningsvern i alle nye elektriske anlegg, men mange har eldre anlegg hjemme, og trolig mangler flere hundre tusen nordmenn god beskyttelse mot lynnedslag i dag, ifølge Hafslund.
Sjekk selv
Du kan selv sjekke om du har overspenningsvern i boligen din, dersom dette er riktig dokumentert. Ifølge Hafslund skal informasjon om dette er installert fremgå av kursfortegnelsen som gjerne er montert på innsiden av døren til sikringsskapet. Prisen på montering av overspenningsvern ligger på rundt 5000 kroner. Finvern som plugges direkte i stikkontakten, koster 500–600 kroner.
Ikke farlig å snakke i telefonen
Teleselskapet Telenor rapporterer at de mottar nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret.
– En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med enkle grep. Når tordenværet kommer, er det viktig å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, PC, og TV enten du er i huset, hytta eller andre steder du har slikt utstyr, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge i en pressemelding.
Det er trygt å bruke mobiltelefon i tordenværet opplyser Telenor. Men – mobilen bør, som alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. Derfor kan det være lurt å ha en batteridrevet nødlader (også kalt powerbank) i bakhånd, om tordenværet skulle melde seg. Hvis du har fasttelefon, bør du sjekke med eventuell alarmleverandør om det vil påvirke sikkerhetsalarmen før du kobler den fra.
Kobbernettet mer utsatt for skader
Mange kunder har fremdeles fasttelefon og bredbånd (ADSL) over kobbernettet. Telenor fraråder å snakke i fasstelefon når det lyner.
– Kobbernettet er i mange tilfeller over 100 år gammelt, og er ekstra utsatt for skader ved lynnedslag. Vi er nå i gang med å modernisere fastnettet og bytte ut kobberen med fiber og mobilnett. Dette vil også hjelpe de som i dag kun har kobber som eneste nett inntil huset, sier Amundsen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!