Slik skal de kontrollere 17.000 nye parkeringsplasser

De to nye kamerabilene til Bymiljøetaten kan kontrollere opptil 2000 skilt i timen. Bak kommer bybetjenter som Tore Hafstad på sykkel og skriver ut gebyrer. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Med innføring av beboerparkering og tusenvis av nye avgiftsbelagte parkeringsplasser, har Bymiljøetaten tatt i bruk to nye «våpen».
Publisert: 21.09.2018 kl 07:25
Sist oppdatert: 23.09.2018 kl 11:40
TORSHOV: 10. september fikk utvalgte veier i fire boligområder i Nordre Aker innført beboerparkering, selv om skiltene ennå ikke er på plass i flere av veiene.
Fra før er ordningen innført i sentrumsbydelene Gamle Oslo, Grünerløkka (innenfor Ring 2), Sagene, St. Hanshaugen og Frogner (minus Bygdøy). Utvalgte veier i Bydel Ullern fikk beboerparkering samtidig med Nordre Aker, mens bydelene Alna og Stovner følger senere i september.
Med det er antallet avgiftsbelagte parkeringsplasser i beboerparkeringsområder utvidet fra 5500 til 17.000. Og flere kan det bli hvis flere bydeler, eller områder, følger etter.
LES OGSÅ: I disse beboerparkeringsområdene fjernes parkeringsplassene til fordel for sykkeltiltak

Disse skiltene er nå å se i alle kommunale veier i sentrumsbydelene, og i flere boligområder i Nordre Aker. Det betyr at plassene nå er avgiftsbelagte. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Erstatter 80 parkeringsvakter
Og hvordan skal Bymiljøetaten rekke å kontrollere så mange beboerparkeringsplasser? En grov beregning viste at det måtte ansettes omlag 80 nye parkeringsvakter (bybetjenter heter de nå), for å opprettholde kontrollfrekvensen, ifølge Monica Thorud Olsen, som er presseansvarlig i etaten.
Svaret ble en kombinasjon av to små, men avanserte Toyotaer, og 15 nye el-sykler.
Bilene er utstyrt med et kamera- og scannersystem levert av nederlandske ScanAcar, som vant kommunens anbudskonkurranse. Ifølge selskapets nettside leverer de tilsvarende systemer blant annet til Heathrow flyplass i London, den spanske hovedstaden Madrid, samt Haag og flere byer i Nederland.

De to nye bilene er tydelig merket. Når de kommer kjørende scannes alle bilskilt i området. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Totalprisen på bilene, inkludert alt teknisk utstyr, er cirka 1,1 millioner kroner per stykk. Bymiljøetaten har kjøpt to biler, men har opsjon på ytterligere tre, dersom det viser seg å være behov for det.
Ifølge Olsen kan bilene scanne skiltene til opp mot 2000 biler i løpet av én time. Etter få sekunder er skiltet kontrollert opp mot nødvendige databaser, og ut kommer informasjon om bilen har betalt nødvendig avgift til kommuen. Det være seg parkeringsavgift, men også for eksempel piggdekkavgift.
Så mange som 2000 skilt på én time er det likevel sjelden de rekker over. For bak bilen, på sykler, kommer to-tre bybetjenter. Når scannerbilen avdekker en bil som ikke har betalt for seg, kommer det opp en beskjed på den mobile terminalen til bybetjenten på sykkel. Den inneholder gps-posisjonen til hvor bilen er parkert, og informasjonen som er hentet inn.
Så raskt bybetjenten henter opp oppdraget, slettes skiltet og informasjonen fra scannerbilen, og saken er nå kun en ordinær parkeringssak. Og hvis ikke bybetjenten har rukket å ta saken innen 40 minutter fra scannetidspunktet, slettes også den lagrede informasjonen i bilen.

Martin skriver ut gebyr for manglende betaling i et beboerparkeringsområde, mens de syklende kollegaene Angelika Øvang og Tore Hafstad stiller opp for fotografen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
På sykkel hele året
Bybetjentene, de tidligere parkeringsvaktene, har nå fått langt flere oppgaver enn tidligere. De følger opp bymiljøet, rydder søppel, og bidrar til trygghet og offentlig tilstedeværelse i bybildet.
Bymiljøetaten har kjøpt inn et stort antall elsykler som bybetjentene kan brukes når de kontrollerer gateparkering i samarbeid med en scannerbil, eller er ute på andre oppdrag.
Tore Hafstad og Angelika Øvang er to erfarne bybetjenter som har valgt å bruke vanlige tråsykler, ikke de elektriske. Dermed får de både frisk luft og ekstra trening mens de er på jobb.
– Vinter og snø er ingen hindring, da sykler vi med piggdekk, sier Hafstad.
– Det kaldeste været vi har vært ute i var vel 22 minusgrader. Men da er det helt frivillig å velge sykkelen, legger Øvang til.

Foran kjører scannerbilen, bak kommer bybetjentene som får melding om hvilke biler som skal sjekkes nøyere. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Scannersystemet er også testet ut i vintervær og snødekte Oslo-gater, uten store problemer, ifølge etaten.
– For oss som kommer bak er det svært tidsbesparende. Nå får vi umiddelbart vite hvilke biler vi skal kontrollere nærmere, i motstetning til tidligere, da alle bilene i kontrollområdet måtte sjekkes manuelt, sier Hafstad.
Sannsynlighet?
Så hvor stor er sannsynligheten for at du blir kontrollert i et av de nye beboerparkeringsordningene?
Se, det vil ikke Bymiljøetaten si for mye om. Det tas stikkprøver i betalingsområdene hver dag, og bilene – og de syklende bybetjentene – er på hjul mer eller mindre hele tidsperioden det er betalparkering, som er mellom klokken 09.00 og 20.00. De nye scannerbilene har gjort kontrollene tre ganger så effektive som før, anslår Monica Thorud Olsen i Bymiljøetaten.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!