Nordre Aker Budstikke

Slik skal hun friste flere til å bli bildelere

Nå kommer forslaget til forskrift som innen 2020 skal gi 600 reserverte parkeringsplasser til bildeling, og allsonekort i beboerparkeringsområdene. Lan Marie Berg vil ha flere bildere i Oslo, slik som Julie Gjermundsen i Ullevål Hageby, her sammen med Morten Munch-Olsen i Bilkollektivet. Foto: Monica Løvdahl (Miljøpartiet De Grønn) / Karl A. Kjelstrup

Ny parkeringsforskrift for bildeling er sendt ut på høring. Målet er å få flere til å dele bil, få færre biler i byen, og redusere arealene av offentlig vei som brukes til parkering i dag. – Bildeling er et supert alternativ for alle som trenger bil en gang i blant, sier byråd Lan Marie Berg .

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2018 kl 17:09

OSLO: Med forskriften skal kommunen både komme i mål med bystyrevedtaket om 600 reserverte plasser for bildelingsbiler, samtidig som disse bilene vil kunne få parkeringstilltatelse i alle beboerparkeringssonene i byen.

Bystyrevedtak

Bymiljøetaten sendte tirsdag ut et forslag til forskrift for en prøveordning for parkering for bildelingsbiler, med høringsfrist 15. febrauar 2019. Mottakere er alle bydelene i Oslo, en rekke bilderlings- og utleiefirmaer, råd og bilorganisasjoner.

Det var i juni i år at bystyret vedtok at byrådet skulle utarbeide en ny forskrift for parkering for bildelingsbiler. Bystyret ba blant annet om 600 reserverte parkeringsplasser til bildelingsbiler innen 2020, samt en parkeringsløsning for bildlingsbiler i beboerparkeringssoner.

I høst har Nordre Aker Budstikke ved flere anledninger fortalt om utfordringene bildelingsselskapene har møtt på etter at flere bydeler innførte beboerparkering tidligere i år. I Ullevål Hageby førte det til sterk reduksjon av medlemmer for Bilkollektivet etter at de måtte fjerne sine biler fra Damplassen.

Miljø- og samferdselsbyråden ble kritisert for at det gikk for tregt med å finne en passende løsning for bildelerne, men svarte med at utfordringer med å definere bildeling gjørde at arbeidet tok tid.

Prøveordning for parkering for bildelingsbiler

Med forskriften som nå er sendt på høring, er planen å etablere en prøveordning over to år i første omgang. Denne skal teste hvordan løsningene fungerer og danne grunnlag for utarbeidelsen av permanente tiltak.

Formålet med forskriften er å legge til rette for økt bruk av bildeling i Oslo kommune, opplyser byrådet. Målsettingene med tilretteleggingstiltakene i forskriften er å:

  • redusere samlet bilbruk i Oslo kommune
  • stimulere til miljøvennlige transportformer
  • redusere areal av offentlig vei som brukes til parkering

Vil ha flere bildelere

– Bildeling er et supert alternativ for alle som trenger bil en gang i blant, men ønsker å slippe kostnadene med å eie egen bil. Bildeling er også bra for miljøet, og gjør at vi kan bruke mer av plassen i byen til trygge skoleveier for barna, nye sykkelveier og mer byliv, i stedet for parkeringsplasser for biler. Det trenger vi når vi skal gjøre Oslo til verdens første nullutslippsby, sier byråd Lan Marie Berg (MDG) i en pressemedling.


Gallup

Kunne du tenkte deg å dele bil, fremfor å ha egen?

Vis resultat

Den foreslåtte forskriften fastsetter bestemmelser for hvilke krav som skal stilles til bildelingsselskaper for at de skal kunne delta i prøveordningen, og beskriver hva prøveordningen skal inneholde.

Det finnes mange konsepter for bildeling og de vil hver på sitt vis bidra til at forskjellige mål nås, skriver byrådet. Oslo kommune ønsker å prioritere tilrettelegging for ordninger som i størst mulig grad bidrar til å nå målsettingen om redusert bilkjøring, bedre tilrettelegging for gange, sykkel og kollektivtrafikk og å redusere areal som brukes til parkering.

– For første gang i Oslo skal vi nå få egne regler for å tilrettelegge for bildeling. Det er viktig for byrådet. I høringsrunden ser jeg frem til å få mange gode innspill, slik at reglene blir best mulig. Vi foreslår også å opprette et bildelingsråd som skal sørge for god dialog med de ulike aktørene i bransjen. Frem til den nye forskriften er på plass vil det også om kort tid komme på plass en testordning, sier Berg.

Testordningen var et direkte svar på utfordringene Bilkollektivet møtte i Ullevål Hageby. Her forsvant syv biler fra Damplassen da beboerparkeringsordningen kom. Testordningen, som er ment å vare fra februar/mars 2019 til prøveordningen på to år innføres, trolig rundt sommeren 2019, gir hvert bildelingsselskap mulighet til å søke om syv faste plasser for sine biler ett sted i byen.


– Alt er bedre enn ingenting, og med dette utvises det handlekraft. Men jo lenger tid det tar før en permanent ordning er på plass, jo flere medlemmer er jeg redd vi mister. Det har vi sett skje i dette området, sa Morten Munch-Olsen, direktør for Bilkollektivet, om testordnigen. Bilkollektivet har mistet 50 medlemmer på Ullevål siden beoerparkeringen ble innført, fortalte han.

Bilkollektivet vil søke om å få 7 faste plasser til sine biler på Damplassen, bekrefter Morten Munch-Olsen. Sirin Stav (MDG) er glad det kommer en testordning. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Pris

I forslaget som er på høring, skriver Bymiljøetaten at det ikke finnes en etablert definisjon av bildeling, men at «internasjonalt finnes det tre hovedgrupper av bildelingskonsepter:

1. Stasjonsbasert/Bildelingsbiler med fast oppstillingsplass. Bruken er basert på at kunden henter og returnerer bilen på samme stedet.

2. Enveis/Bildelingsbiler uten fast oppstillingsplass. Bruken er basert på enveisturer. Kunden henter og leverer bilen enten på en tilfeldig gateparkeringsplass eller på en plass med som er reservert for bildelingsfirmaet.


3. Nabodeling/Privatpersoner eller næringsdrivende som leier ut bilen. Det etableres en markedsplass der disse kan leie ut bilen. Eier leier ut bilen og bilen hentes og leveres hos eieren (samme grunnprinsipp som «stasjonsbasert»).

Forslaget til prøveordning som nå er på høring, skal omfatte bare stasjonsbaserte bildelingsbiler. Prøveordningen legger til rette for at det etableres parkeringsplasser på offentlig gategrunn som reserveres for bildeling. For dette foreslås det at bildelingsselskapene betaler 6000 kroner i året, per plass.

I tillegg foreslås det å utstede beboerparkeringstillatelser som er gyldige for ubegrenset parkering i alle beboerparkeingssonene, såkalte allsonekort. Dette for at bildelere skal kunne parkere der de bor. Siden bildelingsselskapene allerede er foreslått å betale 6000 kroner for sine faste plasser, er prisen på allsonekort foreslått til eksempelvis 1000 kroner i året.

Ordinære beboerparkeringstillatelser for privatpersoner koster 3000 kroner i året, og er kun gyldig i bydelen der bileieren bor. Bymiljøetaten ser at en rimeligere ordning for bildelere kan oppfordre til økt parkering i offentlig gaterom, men mener det er viktig å oppfordre til bildeling. Det presiseres videre at det er byrådet som til en hver tid fastsetter de gjeldende parkeringssatsene.

– Det siste året har en rekke bydeler innført beboerparkering, og erfaringene så langt er at ordningen stort sett fungerer godt. Beboerparkering har bidratt til å redusere fremmedparkering og biltrafikk i områdene der folk bor. Med bedre tilrettelegging for bildeling tror jeg også det vil bli et godt alternativ for enda flere. Færre biler i byen gir mer plass til folk, i tillegg til at det er bra for miljøet, sier byråd Lan Marie Berg.

Bildelingsråd

I forskriftens om er på høring foreslås det også å etablere et bildelingsråd hvor godkjente bildelingsvirksomheter har rett til å delta.

Rådet skal vurdere hvor bildelingsbransjen har behov for at det etableres faste oppstillingsplasser, samt hvilke virksomheter som bør få disponere de bestemte oppstillingsplassene. Oslo kommune har møterett ved bildelingsrådets møter, skriver etaten. Bildelingsrådet har ingen selvstendig beslutningsmyndighet, og gir kun anbefalinger til Oslo kommune.

Etter høringsfristen 15. februar skal kommunen vurdere innspillene som kommer inn, før byrådet vedtar en forskrift for en prøveordning. Sannsynligvis vil det skje en gang rundt sommeren 2019.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...