Nordre Aker Budstikke

Hånd i hånd rundt Ullevål sykehus

Ole Jacob Kjendlie (t.v.) fra Frogner Ap, sammen med et sterkt lag fra Nordre Aker: Torhild Taklo Knutzen (V), Bente M. Larsen (Ap), Øyunn Granerud (SV), Per H. Christiansen (H), Sidsel Kjeldaas Salte (H) og Hanne Lyssand (SV). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fredag ettermiddag var det folkevandring til Ullevål sykehus. De oppmøtte greide å danne en sammenhengende menneskelig kjede rundt hele tårnbygget. Og etterpå var det konsert med blant andre Jørn Hoel.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2019 kl 21:50

ULLEVÅL: Ei hand å holde i, sang Nordberg-bosatte Hoel på hagefesten rett over Kirkeveien, etter at aksjonen som trolig samlet noen tusen mennesker rundt sykehuset var avsluttet.

Jørn Hoel, som bor på Nordberg, stilte opp gratis til hagekonsert. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det ble en kjempesuksess, sier en sliten, rørt og veldig fornøyd initiativtaker Lene Haug til Nordre Aker Budstikke.

Hun er nestleder i aksjonsgruppa Ullevål sykehus, og leder i Osloavdelingen til Helsepartiet. Ideen til fredagens stunt kom for under tre uker siden, og på den tiden har det lyktes å samle en rekke interesseorganisasjoner, politiske partier, fagforeninger og andre – blant dem bydelsutvalget i Nordre Aker, som stilte mannsterke, med representater fra Høyre, Arbeiderpartiet, SV og Venstre - i alle fall var det disse Nordre Aker Budstikke møtte på.

Rolf Kåresen og Lene Haug i spisssen for aksjonen 14. juni. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Under torsdagens BU-møte, vedtok bydelsutvalget en krass uttalelse, der de klart og tydelig – nok en gang – sier et rungende nei til Helse Sør-Østs planer om å legge ned Ullevål sykehus og bygge nytt og stort på Gaustad. Hele vedtaksteksten kan du lese lenger ned i artikken.

Overveldende

– Hadde du trodd at det skulle gå? Jeg vet ikke om jeg hadde trodd det. Men vi kom rundt! Jeg er så rørt og glad over at så mange møtte opp, sier Haug.


Initiativet var hennes, ganske spontant, sammen med Rolf Kåresen, tidligere sjefslege på Ullevål, og nå leder i Redd Ullevål sykehus. Med seg har de hatt en arrangementskomité på omalg ti personer. Etter markeringen var det hagefest og konserter med blant andre Jørn Hoel, Gatas Parlament og Lisa Dillan, og innslag fra OUS-revyen.

– Alle stiller opp frivillig. Alt fra Brystkreftforeningen, til politiske partier, LO, Legeforeningene, sykehusaksjoner og de ansatte sluttet seg til. Også Bunadsgeriljaen er med, sier Haug.

Aksjon for Ullevål sykehus 14. juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Aksjon for Ullevål sykehus 14. juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hvor mange som deltok klarte ikke vi å telle. Men de oppmøtte dannet en sammenhengende ring rundt administrasjonsbygget – tårnbygget – på Ullevål, som ligger ved inngangen til sykehusområdet fra Kirkeveien. Hånd i hånd gikk de rundt sykehusbygningen – som et enormt juletre.

Engasjement

– Hva vil vil oppnå? Vi vil vise at vi har rett i at folks engasjement ligger i bunn for dette. Vi har kanskje ikke klart å mobilisere så mye tidligere, men nå håper vi at folk får øynene opp for hva som er i ferd med å skje, sier Rolf Kåresen.

Aksjonsgrgruppa Redd Ullevål sykehus krever en utreding av Ullevål sykehus, at Gaustad-utbyggingen stoppes, og at Aker sykehus bygges ut som sykehus for Groruddalen.

Helse Sør-Øst har vedtatt å bygge ut dagens Rikshospital på Gaustad, bygge ut Aker som lokalsykehus, og legge ned Ullevål.

Se bildegalleri fra aksjonen her:


Kåresen har også ledet den uavhengige gruppa som utarbeidet Ullevål-alternativet Et bærekraftig alternativ: Framtidsrettet, fleksibelt og grønt.

Uenighet om belysning av Ullevål

Da Helse Sør-Øst nylig la frem sin "belysning" av Ullevål, hadde de valgt å legge til grunn et forslag om å flytte Rikshospitalets funksjoner til Ullevål i én omgang, en løsnining de selv slo fra deg i 2016, ifølge Kåresen.

– Og det er en løsning ingen ønsker, sier han.

Kåresen og Haug begrunnet kritikken mot HSØs belysning i et innlegg i Nordre Aker Budstikke. De skriver blant annet:

«Vårt forslag er det som i 2016 ble kalt delt løsning. Dvs. at man beholder Rikshospitalet slik det er i dag som høyspesialisert sykehus de 20-30 årene bygningen holder, bruker god bygningsmasse og erstatter gammel dårlig på Ullevål som forblir det store akuttsykehuset og bygger Aker som lokalsykehus for hele Groruddalen i en omgang. Da blir det ikke 17 milliarder kroner dyrere slik HSØ med sitt utgangspunkt har funnet ut (svartmaling), men 20 milliarder billigere.»


Helse Sør-Øst svarte på kritikken fra Kåresen og Haug, i et svarinnlegg, som Kåresen og Haug imidlertid mente inneholdt mange feil. Du kan lese alle tre innleggene her.

– Nå setter vi vår lit til demokratiet, og siste skanse er Stortinget. Jeg har ingen tro på Helse Sør-Øst, sier Kåresen.

Bydelsutvalget i Nordre Aker

Bydelsutvalgslederen i Nordre Aker, Per H. Christiansen (H), har lenge flagget sin motstand mot Helse Sør-Østs planer. Han skrev denne uka et åpent brev til statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen om at Nordre Aker ikke ønsker gigantutbyggingen på Gaustad.

– Jeg har ennå ikke fått svar. Men finansministeren bør svare, for det er snakk om mye penger. Stortinget bestemmer ikke hvor det skal bygges sykehus, men det er til sist Stortinget som skal bevilge penger til utbyggingen over statsbudsjettet, sier Christiansen, når vi møter ham som en del av menneskelenken rundt Ullevål.

Les hele vedtaket fra bydelsutvalget i Nordre Aker her:

Sak 101/19 Sykehusutbygging Oslo

Enstemmig vedtak i bydelsutvalget i Nordre Aker 13. juni 2019:

«BU viser til tidligere vedtak om forslaget til bygging av nytt stor-sykehus på Gaustad vedlagt, og belysningen av Ullevål-alternativt som nå foreligger. Belysningen av Ullevål-alternativet er basert på feil forutsetninger og gir ikke et tilstrekkelig grunnlag for å kunne beslutte om et nytt sykehus for Oslo skal bygges på Gaustad, eller ved utbygging av Ullevål-sykehus kombinert med at Aker-sykehus realiseres raskt.

I tillegg har en helsefaglig kompetent arbeidsgruppe utarbeidet en tidligfase-utredning av Ullevål-alternativet som viser at dette er realistisk og kan realiseres like raskt og til 20 milliarder lavere kostnad. Det vil gi Oslo et miljøvennlig, modulbasert og kostnadseffektivt sykehustilbud på Ullevål og Aker nær der folk bor. Arealet på Gaustad vil ikke være stort nok til å dekke befolkningens fremtidige sykehus-behov. Verdifulle grøntområder på Gaustad og de vernede bygningene der spares og kunne brukes som del av eksisterende sykehus.

BU krever derfor at det gjøres en full utredning av Ullevål/Aker-alternativet slik at dette kan vurderes opp mot forslaget på Gaustad. Bydelen mener at arbeidet med å planlegge utbygging på Ullevål-området bør starte parallelt men utredningen av Ullevål-alternativet, for ikke å forsinke framdriften av Ullevål/Aker-løsningen.

BU oppfordrer sentrale helsemyndigheter om å ta hensyn til bydelens, fagekspertenes og innbyggernes synspunkter og ikke godkjenne bygging av nytt Oslo-sykehus på Gaustad og legge ned Ullevål-sykehus.»

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...