Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker:

* Trolig omikron ved alle skolene * Sykefravær i tjenestene bekymrer * Girer opp vaksineringen

Bydelsoverlege Tom Sundar i Bydel Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Smittesituasjonen er alvorlig, sier bydelsoverlegen, som torsdag orienterte bydelsutvalget om koronahåndteringen i Nordre Aker. Det gjøres nå et stort arbeid for å skalere opp testing, utdeling av hurtigtester og vaksinekapasiteten i Nydalen. Samtidig er det bekymring for bydelens tjenester.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2021 kl 11:49

NORDRE AKER: – Smittesitiasjonen er som dere vet alvorlig i hele Oslo og Viken. I Nordre Aker har vi rekordhøye smittetall, med over 1400 smittede de siste to ukene. Det betyr at 2,5 prosent av våre innbyggere har vært smittet nå de siste 14 dagene. Likevel har vi det laveste smittetrykket i Oslo, men avstanden til bydelene i sør og øst, som har vært mye større før, har krympet, sa bydelsoverlege Tom Sundar da han redegjorde for smittesituasjonen i bydelen under møtet i bydelsutvalget (BU) torsdag kveld 16. desember.

– Det er nok i stor grad omikron som begynner å bre om seg, la han til.

Det er ifølge bydelsoverlegen nå rapportert inn mellom 40 og 50 tilfeller av omikronsmitte i Nordre Aker per dags dato.

Etter den første smitten av omikron i bydelen på Grefsen skole i forrige uke har det vært en rask spredning av viruset i bydelen.

– Vi har smittesituasjoner på alle skolene, både deltavarianten og omikron er i omløp, og i mange av barnehagene. Det er derfor veldig bra at skolene nå går over til hjemmeundervisning fra i morgen (fra 17. desember, journ.anm.). Det var på høy tid, spør du meg, og andre, sa Sundar.


Han la til at det er en del utfordringer knyttet til forståelse og håndtering av smittevernreglene, men at dette er noe det jobbes med.

– Bydelsoverlegene og smittevernoverlegen i Oslo har kontakt direkte med Helsedirektoratet og FHI, og det kommer stadig endringer.

Bydelsoverlegen orienterte om smittesituasjonen i det digitale BU-møtet 16. desember 2021. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Skjermbilde

Krevende situasjon

– Det er en krevende situasjon fordi det har vært veldig mange endringer på kort tid. Når det gjelder smittesporingen og smittesporingskapasiteten, så har den vært under hardt press de siste ukene. Vi har blitt enige om å oppskalere Smitteteam vest (samarbeidet mellom de vestlige bydelene, journ.anm.) og hver bydel bidrar med fem årsverk, som er under opplæring denne uken, sa Sundar.

– Vi oppskalerer for å kunne gjenvinne full kontroll. Det er ikke det at vi ikke har hatt kontroll, men vi har mistet en del av den detaljoversikten som vi tidligere hadde, spesielt over skoler og barnehager. Vi har full oversikt over antall innbyggere, og hvem om har omikron og hvem som har delta, og så videre. Smittevernmyndighetene har sagt at vi skal ha fokus på den enkelte som er smittet og gi råd og sammen med den smittede oppspore nærkontakter.

Testsituasjonen

Testsituasjonen er også under sterkt press. Testkapasiteten i Oslo ble nedbygd i oktober og november, da smittetallene var lave, men så kom omikron i slutten av november og endret bildet.

– Noen bydeler har vært smarte og ikke nedskalert test- og vaksinekapasiten, som blant annet Bjerke. De har hatt noe bedre kapasitet enn andre bydeler, sa bydelsoverlegen.

Svært mange testes nå hver eneste dag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

Helsedirektoratet og FHI anbefaler stor grad av selvtesting/huritgtesting av mange grupper. Og det er laget en prioriteringsliste.


– De som nå står øverst er personell i kritiske samfunnsfunksjoner først og fremst helspersonell, men også andre grupper, for eksempel barnehageansatte, flyvere, og så videre. Det er mange i den gruppen, men først og fremst personell med én til én-kontakt.

Man kan nå teste seg ut av smittekarantene, og det pågår en diskusjon om man også skal kunne bruke hurtigtester til dette. Det er ikke avklart ennå, men bydelsoverlegen venter at dette kommer snart.

– Poenget er at det stor bruk av tester blant dem som er smittet, og folk som mistenker at de kan ha korona, eller har symptomer.

Helsepersonell som er uvaksinert må i dag teste seg hver tredje dag for å gå på jobb. Det samme gjelder alt helsepersonell som har symptomer.

– Vi må derfor passe på at vi har nok hurtigtester til våre egne ansatte i tjenesten, og det har vi jobbet med den siste uka. Det ser ut til at vi har det, og vi har nettopp lagt inn en bestilling til Helseetaten, sa Sundar.


Helsedirektoratet har torsdag sagt at det kommer fem millioner hurtigtester på nyåret, og da vil det trolig i større grad komme ut til innbyggerne.

– Det er ønske om at hver bydel skal ha sentra der man kan dele ut gratis tester. Vi jobber derfor nå med å få på plass et slikt system. Vi har en god samarbeidspartner i SiO Helse, så vi bruker nå testsenteret på Blindern som hjelper oss med å leverer ut selvtestere til innbyggere som har symptomer. Og på nyåret, når vi får flere tester, så vil vi prøve å få til et mobilt system med en slags bobil eller varebil som kan være på ulike lokasjoner i bydelen.

Vaksinegrad: Best i byen

Bydel Nordre Akers vaksinesenter i Nydalen. Foto: Christian Fredrik Borg

Når det gjelder vaksinering, er Nordre Aker fortsatt best i byen, forteller bydelsoverlegen. Det er nå bare 6 prosent av innbyggerne som ikke er vaksinert. 94 prosent er beskyttet med 1, 2 eller 3 doser. 91 prosent har hatt fått to doser, og 24 prosent har fått tre doser. Ser vi isolert på gruppen over 65 år, så har 88,1 prosent av disse fått tre doser.

I tillegg har nesten 90 prosent av 12-15-åringene i Nordre Aker fått én vaksinedose.

– Vi blir ferdige med gruppen 65+ før jul, og vi er godt i gang med 45+, de blir nå kalt inn, sa bydelsoverlegen.

De siste månedene har Nordre Aker hatt felles vaksinesenter med Bydel St. Hanshaugen i Nydalen, og i forrige uke kom også Bydel Sagene med i samarbeidet.

– Overgangen fra til tre bydeler har gått overraskende bra, det er godt samarbeid, sier Sundar.

Nordre Aker får nå litt hjelp fra Bydel Bjerke med vaksineringen av gruppen 45-65 i en overgangsfase.

– Men vi henter oss inn nå i løpet av noen uker, så fra over nyttår vil vi ha fullt trykk og vil oppskalere bemanningen ved behov.

Vaksinesenteret er i dag åpent fem dager i uken, men bydelen har fått beskjed fra Helseetaten at de må dimensjonere for å kunne sette et sted mellom 15.000 og 20.000 doser i uka på de tre tre bydelene som samarbeider. Det vil derfor trolig bli aktuelt å holde vaksinesenteret i Gullhaugveien i Nydalen åpent syv dager i uken.

Press på tjenestene

Bydelsdirektør Rune Hallingstad bekrefter at det er press på bydelens øvrige tjenester.

Bydelsdirektør i Nordre Aker, Rune Hallingstad. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Med økende smitte i samfunnet er det smitte i hjemmetjenesten, i institusjoner og i barnehagene, men særlig også blant våre ansatte. Det gjør at vi har store utfordringer i å opprettholde tjenestene på det nivået de skal være. Vi ser særlig i barnehagene at vi må gå ned på bemanningen. Vi har stort sykefravær i tjenestene som følge av smitte i samfunnet. Vi jobber nå aktivt med hvordan vi skal klare å skaffe flere folk når vi nå går inn i jul og romjul, og også hvordan vi skal klare å omprioritere ansatte vi har hvis vi nå kommer i en situasjon med økt fravær, og hvordan vi skal greie å prioritere, sa bydelsdirektøren i BU-møtet torsdag kveld.

Han advarte om at situasjonen bydelen er i kan eskalere raskt og gjøre det mye mer krevende.

– Vi er ikke i nærheten av liv og helse-prioriteringer ennå, men vi er i nærheten av prioriteringer hvor det er noen som kanskje skulle hatt tjenester de ikke får, nettopp fordi vi har såpass høyt fravær på grunn av karantene- og sykdomsproblematikk. Vi har fått en del hurtigtester, som Tom (bydelsoverlegen, journ.anm.) redegjorde for, som gjør at vi klarer å teste folk inn i jobbene der det er tvil. Men det er ikke nødvendigvis tilstrekkelig, og det nye omikronviruset vil utfordre dette betraktelig, ved at flere og flere vil måtte være i smittekarantene eller isolat. Men, og det gjelder hele byen; vi er spente og jobber aktivt for å begrense eventuell sårbarhet og risiko som vi står i, sa Hallingstad.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...