Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Snakkende alarm skal få tyven på bedre tanker

Nå skal ikke alarmen ule, men snakke til innbruddstyven

Nå skal ikke alarmen ule, men snakke til innbruddstyven. Morellbakken skole tester et nytt alarmsystem.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2014 kl 14:06

GREFSEN: Før jul i fjor klagde nabo til Morellbakken ungdomsskole til bydelsadministrasjonen i Nordre Aker. Naboen fortalte om alarm ved skolen som gikk i «utide». Og særlig i tillegg at alarmen også hadde en stemme som hørtes godt utover nærmiljøet. Blant annet som sier følgende: Det er registrert innbrudd...politiet er på vei».

Alarmen ble kort tid etterpå justert, og nå går den etter det avisen kjenner til, ikke lenger i utide. Men snakker gjør alarmen fortsatt, hvis det trengs.

Kommunikasjonsrådgiver Asbjørn Horrisland Engedal i Undervisningsbygg har følgende å si om alarmen på Morellbakken skole:

- Skolen ble ferdigstilt etter en totalrehabilitering sommeren 2013, og prosjektledelsen valgte da å prøve ut løsningen. Varslingsanlegget forteller at det er en brann eller et innbrudd, fremfor å utløse en sirene som de fleste av oss kjenner fra før, sier Horrisland Engedal.

Hør alarmene her:

 

Skal få tyven til å tenke

Kommunikasjonsrådgiveren opplyser at hensiktet med stemmen er å gi en eventuell innbruddstyv et større inntrykk av at politi og vaktselskap er på vei - noe som skal ha en avskrekkende effekt. 

- Målet er å få tyven bort fra stedet samtidig som personen etterlater det en eventuelt ønsket å ta med seg. Det skal rett og slett sette i gang en tankeprosess hos gjerningspersonen, sier Horrisland Engedal.

- Når alarmen går, iverksettes en utrykning?

- Rutinene for dette og hvem som rykker ut, er en del av sikkerhetsrutinen og derfor ikke informasjon vi ønsker gå ut med.

Les også: Fabian Stang svingte seg da Morellbakken skole åpnet

Ikke noe krav ennå

- Vil denne nye type alarm bli installert på andre skoler også, eller bare eventuelt på helt nye skoler, som Morellbakken ungdomsskole?

- Etter de opplysningene vi har, så er dette den første skolen i Oslo med en slik alarm. Hvorvidt dette vil bli mer vanlig i tiden fremover vet vi ikke, men det ligger ikke noe krav om at skolene fra nå av skal ha en slik alarm, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Han opplyser at stemmen etter tilbakemeldinger fra naboer nå kun kommer til å høres inne i skolen dersom brannalarmen utløses, mens det kommer en sirenetone utenfor.

- Ved innbrudd er stemmen fortsatt i bruk både ute og inne. Men det iverksettes en utrykning slik at noen er på stedet innen kort tid, slik at alarmen ikke blir gående for lenge, avslutter Horrisland Engedal.

Les også: 200 Sogn-elever til Morellbakken ungdomsskole

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...