Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Snart ett år uten...

Fra røyk, til røykeavvenning og til røykfri. (ILLUSTRASJONSFOTO, Creative Commons-lisensiert)

Tirsdag formiddag gjorde jeg noe som jeg garantert ikke hadde gjort for ett år siden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2016 kl 15:57

For ett år siden, akkurat på dette tidspunktet, hadde sjansen for at jeg hadde pattet på en sigarett vært rimelig stor.

I stedet trente jeg styrke akkurat da jeg tenkte på dette. 2015-Alexander hadde ledd seg fillete om 2016-Alexander hadde fortalt ham dette. Men sånn er det blitt.

For snart ett år siden tok jeg min siste sigarett.

Det har jeg beskrevet her tidligere.

I skrivende stund har det gått 331 dager siden den siste sigaretten ble røyket opp. Telleverket i Helsedirektoratets snasne "Slutta"-app opplyser videre at jeg har spart 49.761 kroner (2015-pris) på ikke å kjøpe røyk. Ja. Jeg røyket mye.

Basert på styggedommen jeg trakk ned i lungene, har jeg spart meg for 79.440 mg tjære, 9930 mg nikotin (en engangsdose 65 mg er dødelig for mennesker) og 7944 ammoniakk. Ja, ammoniakk. I tillegg til en rekke andre fæle andre giftstoffer.

Det er smått absurd å tenke på at man frivillig tilførte kroppen slike mengder med gift. Folk som er nært inn på meg synes det fortsatt er rart at denne karen ikke røyker lenger. De pleide å se meg som en villmann når det gjaldt nikotinpinner.

Desto deiligere er det å sette ny rekord som røykfri hver eneste dag. Det har ikke bare vært lett. I begynnelsen var det som å ta farvel med en gammel og kjær venn. En venn som alltid var der.

Siden gikk det lettere. Røykesuget har vært der i perioder. Da har nikotintabletter og -tyggis vært godt å ha. Å ta en "røykepause" sammen med røykere hjelper også. Røyken lukter fortsatt godt. Sigaretten som venn er ikke lenger annet enn han du kjente såvidt i fjerdeklasse. Han er ikke tankene dine lenger.

Ihvertfall i friluft.

I fjor gjennomførte jeg ingen revolusjoner. Jeg skrev ingen ting som vil være pensum i skolene om 200 år. Jeg ble heller ikke noe rikere. (Nei. jeg har ikke spart det jeg ikke brukte på røyk)

Men jeg var røykfri store deler av året. Og det var usannsynlig godt. Pust, ånde, form og appetitt ble mye bedre. Vekta pekte oppover.

Men den får nå motstand av trening. For en allerede uttrent kropp som meg, hadde ikke det vært mulig å gjennomføre uten å kutte røyken.

Røyke-slutt OG begynne å trene FØR nyttår. Sett slikt a gitt? Nå står ikke verden til påske.

Jo, det gjør den i aller høyeste grad.

Alexander Synstad
Journalist

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...