Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Snart helt ny ungdomsskole på Ullevål

Nysjerrigheten, den kritiske tenkingen og medmenneskeligheten til elevene pirres og utvikles

Tyr (11) og Emma (12) har nettopp begynt siste året på barneskolen. Men de er likevel mer enn klare til å starte på ny ungdomsskole på Ullevål, allerede neste høst.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2014 kl 15:47

ULLEVÅL/OSLO: I august neste år åpner Humanistskolen. Da er det hele fem år siden initiativtagerne bak den private skolen lanserte ideen om en ungdomsskole tuftet på «et sekulært, humanistisk livssyn».

- Kunnskapsdepartementet sa først blankt nei, kun «kristne» private skoler fikk tilskudd fra staten. Vi klaget vedtaket inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet, og vi fikk erstatning. Ny regjering banet endelig vei for at vi nå kan være sikre på at skolen åpner neste høst, forteller lærer og daglig leder Ole Martin Moen.

Filosofi og etikk

Med tilleggsundervisning i filosofi og etikk, skal nysjerrigheten, den kritiske tenkingen og medmenneskeligheten til elevene pirres og utvikles. Utgangspunktet er en offentlig, gratis skole, med offentlig godkjente læreplaner. Men tilpasset det humanistiske verdigrunnlaget.

- Filosofi handler om de store spørsmålene i livet. Har vi en sjel? Hva skjer når vi dør? Finnes en Gud? Hvor frie er vi? Hva er et godt samfunn? Når elevene kommer i ungdomsskolealder, begynner de å stille slike spørsmål, sier Moen.        

- Filosofi er med på å utvikle elevene både faglig og sosialt. De lærer å stille gode spørsmål og gi velbegrunnede svar. I tillegg får de trent seg på å argumentere på en klar og ryddig måte - ferdigheter de får bruk for gjennom hele livet, ifølge Moen, som ellers underviser i filosofi ved Universitetet i Oslo.

Les også: Rektor kastet seg ut i dansen foran 800 måpende elever

Vil diskutere og stille spørsmål

Tyr Grimstad (11) og Emma Synstad (12), nå elever ved Nesoddtangen skole og Ekeberg skole, er engasjerte og nysjerrige barn. Nylig var de på besøk i lokalene tilknyttet Ullevål Stadion, og som skal bli til Humanistskolen.

- Jeg liker egentlig å diskutere og analysere alt mulig. Håper det blir mye tid til diskusjoner her, smiler Tyr.

Han har vært helt med på avgjørelsen om å starte på en annen ungdomsskole til høsten, enn der de andre klassekameratene skal starte.

Lenger reisevei er heller ikke noe problem. Skolen vil også ha fleksitid - med kjernetid fra 10.00 - 13.00.

- Jeg gleder meg veldig. Det blir spennende med nye måter å lære på og nye fag. Jeg kan ikke så mye om filosofi fra før, men det høres kult ut, sier Tyr, som allerede har fremtidsplanene klare.

- Jeg er glad i naturfag og matte, og har bestemt meg for å bli helikopteringeniør.  Jeg har vært oppe  i et helikopter én gang. Det var småskummelt, men også veldig tøft!

Emma gleder seg også veldig til å begynne på ungdomsskolen, ser frem til å «gå mer i dybden» i de enkelte fagene.

- Jeg synes egentlig at «vanlig» skole bruker så kort tid på å lære bort ting. Her tror jeg vi kommer til å få mer tid til å gå i dybden, diskutere mer og mer tid til å tenke selv om de forskjellige tingene vi skal lære om, sier Emma.

Les også: Mustafa for liten for de store

Grendeskole midt i byen

Humanistskolen tar inn totalt 60 elever til åttendeklasse neste høst, etter førstemann til mølla-prinspippet. Flere har allerede meldt sin interesse.

- Vi blir en grendeskole i byen, og kommer ikke til å ta inn flere elever før neste års kull går ut av 10-klasse. Vi får derfor god anledning til å se og tilrettelegge på best mulig måte for hver enkelt elev, sier Moen.

Humanistskolen holder som nevnt til ved Ullevaal stadion i Oslo. Elevene vil definitivt ikke mangle sitteplasser i friminuttene; Tribunene og området rundt disse, blir en del av uteområdet til elevene. Gym vil bli tilrettelagt i skolens nærområde.

Humanistskolen satser også på samarbeid med lokalmiljøet; næringsdrivende, kulturorganisasjoner og lokale lag. I tillegg til samarbeid med store undervisningsinstitusjoner, som blant annet Høyskolen i Oslo og Akershus.

Mer om skolen: www.humanistskolen.no

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...