Nordre Aker Budstikke

Hun markerer starten ved Sognsvann:

Snart kan alle landets arkiv være et tasteklikk unna

Kulturminister Trine Skei Grande legger ned den digitale grunnsteinen for å markere starten på arbeidet med å samle alle landets arkiver. Foto: Arkivverket/BERRE / Innfelt: Mona Lindseth / Venstre (Commons)

Kulturminister Trine Skei Grande legger ned den digitale grunnsteinen hos Riksarkivet på Sognsvann, 3. desember.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.12.2018 kl 10:59

SOGNSVANN: I samarbeid med andre aktører i arkivsektoren, skal Arkivverket etablere og utvikle Digitalarkivet som en felles portal for digital publisering av arkiv. Målet er at alle brukere skal kunne søke og hente fram digitalt innhold i statlige, kommunale og private arkiv fra alle deler av landet.

Norge vil med dette bli det første landet i verden der arkivinstitusjonene uavhengig av forvaltningsnivå tilbys en nasjonal fellesløsning for digital publisering av sine arkiv, opplyer Arkivverket i en pressemelding.

Nettstedet digitalarkivet.no har i over 20 år vært en suksesshistorie. Arkivbrukerne har kunnet sitte hjemme i sin egen stue og bruke etatens arkiv. I fjor var det hele 1,6 millioner unike brukere og de besøkte Digitalarkivet 6 millioner ganger.

Nasjonal fellesløsning

– Nå tar vi i Arkivverket et avgjørende skritt videre for å sikre dagens og fremtidens arkivbrukere enda bedre tilgang til samfunnets arkiverte dokumentasjon, sier riksarkivar Inga Bolstad i pressemeldingen.

Det skal skje gjennom å videreutvikle Digitalarkivet til å bli en landsdekkende portal for publisering av digitaliserte arkiv, uavhengig av opphav eller oppbevaringssted.


Starten på utviklingen av digitalarkivet.no til en nasjonal publiseringskanal for arkiv markeres 3. desember i riksarkivbygningen ved Sogsnvann, ved at kulturminister Trine Skei Grande legger ned den digitale grunnsteinen.

Foto: Arkivverket/BERRE

Lager selvbetjeningsløsning

Konkret arbeides det nå med å lage en selvbetjeningsløsning for alle landets arkivinstitusjoner slik at de selv kan publisere sine digitaliserte arkiv i Digitalarkivet.

Dette er likevel bare første byggetrinn i å gjøre Digitalarkivet til hovedinngangen til samfunnets arkiv, enten de er offentlige eller private.

Neste byggetrinn vil omfatte alle arkiv uavhengig av hvilket medium eller format de er skapt i, så som audiovisuelt og digitalt skapt arkivmateriale. I løpet av 2019 skal derfor alle som oppbevarer arkiv ha fått tilbud om å bruke Digitalarkivet som sin publiseringskanal for digitaliserte arkiv.

Revolusjonerende muligheter

Utvikling av Digitalarkivet til nasjonal portal for arkiv vil revolusjonere brukernes muligheter til å finne både rettighetsdokumentasjon, informasjon og kulturarv på ett og samme sted. En forsker som skal bruke arkiv fra kommunal, regional og statlig sektor slipper ikke bare å oppsøke arkivinstitusjoner i ulike deler av landet, hun slipper også å lete på mange ulike nettsteder. Det vil åpne seg mange muligheter for å sammenligne arkivinnhold fra offentlig og privat sektor, ulike bedriftsarkiv, søknader fra kommunalt nivå – og helt opp til ankebehandling i departementene.

De som vil finne enkeltmenneskers liv i arkivene vil også få en betydelig enklere jobb når alt finnes på ett og samme sted.

– Hvis alle som oppbevarer arkiv tar i bruk Digitalarkivet som sin publiseringskanal vil dette gi både dagens og fremtidens arkivbrukere helt fantastiske muligheter til å følge tidligere tiders befolkning fra vugge til grav, inkludert deres hverdagsliv, arbeidsliv og også se hvordan politiske vedtak fikk innvirkning på livene deres, skriver Arkivverket.

Fakta

Digitalarkivet

Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har

Arkivverket ansvar for blant annet faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal i tillegg iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.

Riksarkivaren er nasjonal fagmyndighet for arkiv med oppgaver hjemlet i lov; og Arkivverket skal som ledd i sitt oppdrag med å iverksette statlig politikk, utvikle og styrke arkivarbeidet på landsplan og har et særlig ansvar for nasjonal koordinering av privatarkivfeltet.

Arkivverket har omlag 300 ansatte. For mer informasjon se www.arkivverket.no.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...