Nordre Aker Budstikke

Snart kroken på døra for den lille barnehagen

Jentene med masker i Furulunden. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

- Det er veldig vedmodig og trist å tenke på at fra høsten av så er det ingen barnehage her mer, sier Rita Skaarud, som har drevet barnehage på Kjelsås i snart 30 år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.04.2019 kl 08:20

KJELSÅS: Det er snart 90 år siden Kjelsås bedehus i Myrerveien 4, ble innviet. For ti år siden hadde Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen en sak om bedehuset, i lagets medlemsblad:

«2. juni 2009 var det 80 år siden Kjelsås bedehus i Myrerveien ble innviet...I 1921 søkte Indremisjonsforeningen om å få overta en tomt på en fjellknaus bak Kjelsås gamle skole. Tomten ble gitt av Aker kommune og ble registrert som Myrerveien 4. En byggekomite ble nedsatt...Fullt utstyrt kom huset på 44 000 kroner...Huset hadde plass til 200 personer med vaktmesterleilighet i 2. etasje... Huset sto ferdig i 1929...Hver søndag formiddag var huset fullt av søndagsskolebarn, og søndag kveld hadde Kjelsås Indremisjon sine faste møter...også andre aktiviteter hadde behov for et tilholdssted på bedehuset, så som Det Norske Misjonsselskap, Sanitetsforeningen, Ungdomsforeningen og Pikeforeningen, for å nevne noen.»

Det skal også ha blitt holdt «vekkelse» på bedehuset - her kan du lese hele saken i historielagets medlemsblad.

Med egen barnehagebestemor med hund, i Furulunden barnehage. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Annerledes

Med en gang man kommer inn i Furulunden barnehage, så tenker man en annerledes barnehage. Bygget er annerledes og hjemmekoselig, et gammelt menighetshus med mye historie i veggene og høyt under taket. Roen og en veldig god atmosfære er til å ta og føle på inne i det gamle store huset.


Ikke det at ikke barna der inne er i full fart som andre barn, de leker og har det moro. Men likevel annerledes. Ikke minst har Furulunden barnehage i Myrerveien også egen bestemor som kommer på besøk med den lille hunden sin, en gang i uken.

- Jeg har ikke selv barnebarn, så da de trengte en bestemor som kunne komme innom her noen timer i uken, meldte jeg meg straks frivillig. Jeg storkoser meg på besøk her, hunden min også, forteller Hanne Bjørnstad fra Blindern.

Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Drifter av Furulunden barnehage gjennom snart 30 år, Rita Skaarud, er egentlig fra Bergen. Men i mange år har hun og familien bodd nærmest bare et steinkast fra menighetshuset på Kjelsås:

- Det hele startet med at den ene sønnen min gikk i barnehage på Rønningen, der folkehøyskolen ligger. En musikkbarnehage. Så ble den lagt ned. Da bestemte jeg og Jorun Ljosland oss for at vi skulle starte opp egen barnehage. Det ble mye jobb, papirer og vedtekter, men så fikk vi det til. I starten var det korttidsbarnehage, men senere ble den utvidet til full tid. Ventelistene har vært lange opp gjennom årene, forteller Rita og mimrer litt tilbake.


Etter hvert ble det bare Rita som driftet barnehagen, med ansatt pedagog og barnehageassistenter. På veggen henger mange bilder at de forskjellige barnehagekullene opp gjennom årene.

Menighetshuset i Myrerveien på Kjelsås, og hvor Furulunden barnehage har holdt til i mange år. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Oppsigelse

Men, tidligere i vinter kom brevet fra NorMisjon, som eier menighetshuset. Leieavtalen til Rita og Furulunden barnehage ble sagt opp fra og med 1. september - misjonsarbeidet skal avvikles på Kjelsås.

- Jeg var ganske så uforberedt, da jeg mottok oppsigelsen på leieforholdet. Ikke minst er det veldig vedmodig og trist å tenke på at fra høsten av så er det ingen Furulunden barnehage her mer, sier Rita og blir litt stille en liten stund.

- Selv er jeg snart i pensjonistenes rekker, og bortsett fra én ansatt her, så har de andre fått nye jobber allerede. Men jeg synes det er fryktelig trist at slike små barnehager forsvinner og det var veldig leit å formidle dette til foreldrene her. Jeg tror ikke alle barn passer ikke til å gå i store barnehager. Nå er det jo nesten bare kommunen og de store kjedene som eier alle barnehagene, sier Rita, før et par småjenter kommer innom det store bordet vi sitter ved, og lurer litt på hva Rita og hun andre damen egentlig driver med i barnehagen i dag?


Rita forteller videre om åresvis med så godt som null sykefravær blant de ansatte, lite gjennomtrekk av ansatte og høy score på den årlige foreldreundersøkelsen:

- Det er vel ikke noe å lure på om hvert barn har muligheten til å bli enda bedre sett i små barnehager? Ikke minst har vi en veldig god kontakt med foreldrene, legger hun til.

Else Marit Obrestad med datteren Lotte, i Furulunden barnehage. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Trygg

Mamma Else Marit Obrestad leverer datteren på fire år, i Furulunden. Hun forteller at hun har fått ny barnehageplass annet sted i bydelen, fra høsten av.

- Lotte startet her da hun var to år. Dette er bare en fantastisk barnehage. Her er jeg veldig trygg på at Lotte har det veldig bra. Jeg føler at vi har veldig kontakt med personalet her, de har god tid til å snakke med oss. Ikke minst er det rolig her, og jeg føler i hvert fall at min datter blir godt sett, sier Obrestad.


Moro på jungelrommet i Furulunden barnehage. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Kristoffer Iversen har vært pedagogisk leder i Furulunden barnehage i seks år. Han er glad for at han har en ny jobb å gå til, men kommer til å savne Furulunden.

- Det er fint å ha en jobb som kan bidra i barnets oppvekst, og ikke minst givende å se og observere samspillet mellom barna. De små strekker seg etter de store, de store hjelper til med de små og så videre. Jeg tror en av fordelene med små barnehager som dette, også er at man kan mer bruke øyeblikket, det er mer rom for å snu seg og improvisere litt, sier Kristoffer, og legger til:

- Denne barnehagen har jo også i alle år hatt ekstra fokus på sang og musikk, legger han til, og at grefsenmannen Geir Hegerstrøms CDer og musikk har blitt flittig brukt i barnehagen.

Jungelrom med snille slanger

Vilja og Sofie er fortsatt veldig nysgjerrig på hun nye damen i barnehagen.

Men hva er så moro med barnehage?

- Det er moro i barnehagen for da kan vi leke med andre barn. Og du, vi har jungelrom i kjelleren. Og puterom også. Anne har laget jungelrommet. Jungelmusikk har vi også, og det er løver, tigre og slanger der. Men det er koseslanger da!

Jungelrommet skal snart åpnes for dagen, og det skal bli skikkelig spennende.

Det er god plass til å boltre seg i det store menighetshuset, et spennende hus med en spennende jungelkjeller også.

Hva skjer med huset?

Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om menighetshuset, i mars i år.. Kommunen eier tomta huset står på i Myrerveien. Men NorMisjon eier huset, og i følge kommunen så ligger ved en bestemmelse om at den dagen misjonen opphører sin virksomhet på tomta, så skal eiendommen tilbake til kommunens stell og styre.

- Jeg er veldig spent på hva som kommer til å skje med huset her, og jeg håper virkelig at dette huset blir bevart og tatt vare på. Kan ikke noen bruke det som et kulturhus, eller annet som kommer folkene rundt her til gode. Det er jo et fantastisk flott hus!

Og er det noen som trenger en barnehagebestemor, så er det bare å ta kontakt med Rita, hun formidler kontakt til Hanne.

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...