
Simen Østgaard Pettersen tegner og forteller om historien i Grefsenkollen, her i Grefsenkleiva med utsikt mot Groruddalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Lokalhistorie i skolesekken:
Vil gi enda flere unge muligheten til å oppleve dette
Er det viktig at ungdom får lære om lokalhistorien i sitt eget nabolag? Ja! mener Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen, som vil ha mer Grefsenkollen-historie «i skolesekken». Vi ble med da 6C fra Disen fikk «møte» Huldra, uteliggere i Grefsenåsen, Laila Schou Nilsen i svevet – og henrettede motstandsmenn.
Publisert: 03.10.2019 kl 14:00
Sist oppdatert: 03.10.2019 kl 14:37
GREFSENKOLLEN: Etter en varm "sensommerhelg" i slutten av september har den krispe og kjølige høstlufta gjort tilbaketog med full kraft denne mandag morgenen. Vi står på plattingen nedenfor Grefsenkollen restaurant, med byen for våre føtter og utsikt til Hurumlandet, i det en sjetteklasse fra Disen skole runder hushjørnet.
Stillheten på kollen her oppe i skogen er brutt, og erstattet av 28 spente stemmer. 6C blir tatt i mot av en mann med rød anorakk, blå topplue og knickers. Simen Østgaard Pettersen skal gi elevene en annerledes skoledag. Her oppe, i deres eget nærmiljø, er det nemlig fullspekket med historie.
Grefsenkollen-losen
Det var for ganske nøyaktig ett år siden at Pettersen, med tilnavnet «Grefsenkollen-losen» startet å formidle lokalhistorien her oppe på kollen, i samarbeid med folkene som driver restauranten.
– Vi må sørge for at historie og fortellinger ikke forsvinner i en grav! sa han i møte med Nordre Aker Budstikke i fjor høst, og la til:
– Jeg har snakket med mange mennesker, lag og instanser. Det være seg historikere, historielaget til Grefsen, Kjelsås og Nydalen, Riksarkivet, Forsvarsmuseet, gjenlevende tidligere eiere, tidligere ansatte på 50-tallet, par som danset seg svette på parketten etter krigen, en oppsynsmann i Bymiljøetaten og ulike gjester av Grefsenkollen.
Resultatet ble både foredrag og en rundløype med flere stopp, som ender i et «svev over byen», med det som uten tvil må være Nordre Akers flotteste utkikkspunkt, i skogen litt nedenfor parkeringsplassen på Grefsenkollen. Turene har vært umåtelig populære, og deltakere i alle aldere flokker til Grefsenkollen for å bli med på tur, ifølge losen selv.
Skoletilbud
Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen ble raskt koblet på, og i mars i år søkte laget om støtte til å kunne tilby denne formen for historieopplæring til lokale barn og ungdommer. De ble tildelt 30.000 kroner fra Lokalhistorie i skolesekken, som deles ut av Landslaget for lokalhistorie – historielagenes paraplyorganisasjon – i samarbeid med Sparebankstiftelsen og Kulturrådet, for å videreutvikle og formidle historien.
«Beslutningspersoner» fra skoler i bydelen ble invitert med på generalprøveturer i mai, og siden har det vært fem slike turer med elever fra skoler i Nordre Aker, og flere står på venteliste.
Historie og myter
– Det har vært gøy! Vi har lært ganske mye nytt, og mange gamle myter, sier Emilie og Mia, halvveis ute i turen.
Vi har blant annet funnet en bortgjemt hoppbakke i åsen over Trollvann, der Grefsen-guttene hoppet på ski fra 1920-tallet og frem til trolig en gang på 50-tallet. Og én dame da – den fabellaktige Laila Schou Nilsen – som 10-11-åring.

Hoppkanten er fortsatt nesten inntakt midt i skogen. Her hoppet lokal ungdom på ski for snart 100 år siden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Vi har hørt om Mor Kattisa som kom til Trollvann i 1916 og åpnet kiosk. Snart skal vi få høre om da tyskerne beleiret sportsstua på Grefsenkollen under andre verdenskrig og etablerte en radio- og peilestasjon, og vi skal få se hvor fagforeningslederne og motstandsmennene Rolf Wickstrøm og Viggo Hansten ble skutt av nazistene.
Vi skal etterhvert få lære om Akebakken, som fyller 100 år neste år, og se alpinbakken som nesten ble OL-arena i 1952.
Alle er hendelser som virkelig har funnet sted rundt oss. Men en tur med Grefsenkollen-losen byr også på de noe mer mytiske fortellingene: Om observasjoner av Nøkken i Trollvann, også omtalt i avisene, og om familiefedrene som ble lokket inn i eventyrskogen av en pen dame – selveste Huldra…
– Jeg kan ikke skjønne at noen trodde på det! sier jentene fra Disen.
Turfølge har tatt en lunsjpause rundt bålplassen ved hytta til Harald Uteligger i åsen over Årvoll. Hytta som er et vernet kulturminne, og som ble restaurert tidligere i år. Harald Grande var en av mange hundre mennesker i Oslo som ikke helt fikk plass i sammfunnet i etterkrigs-årene. Hytta til mannen som tjenestegjorde i tysklandsbrigaden etter krigen, er den siste som står igjen.
– Det må ha vært kaldt å bo her. Og utrolig at han gikk helt ned til havna hver dag for å komme på jobb, fordi har ikke turte å ta trikken, reflekterer jentene.
Søker midler for å utvide
Etter at Grefsenkollen-turene ble tilbudt skolene, har responsen vært overveldende, forteller Stein Øberg, nestleder i Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen. Flere klasser står på venteliste, og historielaget mener selv at flere elever bør få muligheten til å oppleve denne historien, ved å tilby turen også til skoler utenfor historielagets «nedslagsfelt» i Nordre Aker. Groruddalsskolene i Bydel Bjerke «sokner» også til Grefsenkollen, påpeker han, og ville hatt glede av å få ta del i historien.
– Vi ønsker veldig at også noen av skolene i Bjerke skal få tilbud fordi det er en relativt høy andel innvandrerungdom i klassene. Erfaring viser at turene uten tvil er en svært vellykket måte å involvere alle unge i vår lokale kulturhistorie, sier Øberg.
Dette er bakgrunnen for at historielaget nå har søkt om ytterligere 30.000 kroner for å videreføre tilbudet til skoleklasser, slik at disse ikke skal trenge å betale for turen.
– For egentlig burde jo Oslo kommune kjenne sin besøkelsestid. Dette kunne vært et flott tilbud til alle elever i Oslo. Dette prosjektet ivaretar kulturformidling på en levende og sosial måte, og har et helse- og miljøaspekt som henger veldig på greip med Oslo som miljøhovedstad, sier Øberg.

Stein Øberg, nestleder i historielaget, og Ingrid Østvang fra Landslaget for lokalhistorie. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Midt i blinken
Med på turen denne mandagen er også Ingrid Østvang fra Landslaget for lokalhistorie. Hun er prosjektleder for Lokalhistorie i skolesekken.
– Det var veldig gøy å få være med. Det er en fryd å se hvordan ett mennenske kan engasjere, og dette var noen veldig nysgjerrige ungdommer. Det viser at interessen for historien er vekket, sier Østvang.
– Jeg har aldri hatt en tur med så mange spørsmål som fra denne klassen! utbryter losen Simen med begeistring.
Lokalhistorie i skolesekken er et prosjekt over tre år, og består av tildelinger på totalt 3,5 millioner kroner. Det er medlemslagene i Landslaget for lokalhistorie som kan søke penger til prosjekter som løfter frem historieformidling til barn og unge på en ny måte. En måte som tar historien ut av klasserommet og dit de unge selv kan delta. Av støttede prosjetker finner vi guidede vandringer lik den Simen og historielaget står bak, men også bortlæring av hånverkstradisjoner, lafting av bygg, og teaterforestillinger.
– Så dette er jo midt i blinken for den type initiativ vi støtter, sier Østvang.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!